21. 9. 2024

Že po treh krogih brez ekipe s polnim izkupičkom

Nova sezona Lige NLB se je začela z izjemno napetimi in izenačenimi obračuni. Po nepopolnem krogu v najmočnejšem slovenskem moškem rokometnem tekmovanju ni več ekipe, ki bi imela poln izkupiček.

Potem ko so se nekateri favoriti opekli že v prvih dveh krogih, je štiri točke iz dveh tekem premogla le novomeška Krka. Ta je v soboto v domači dvorani Marof mogla z 28:30 priznati premoč branilcem naslova iz Velenja. Po presenečenju v Trebnjem je na domačem parketu drugo zaporedno zmago dosegel Slovenj Gradec. Korošci so imeli kar nekaj dela s povratniki med elito iz Krškega, a na koncu bili boljši s 30:27. Najbolj prepričljivi na sobotnih tekmah so bili Ribničani, ki so v Kopru zmagali z 12 zadetki razlike (36:24).

Že v petek je na tekmi kroga LL Grosist Slovan na Kodeljevem v končnici strl trebanjski Trimo (30:29), Celjani pa so strli odpor žilavih Škofjeločanov (26:22).

Zadnjo tekmo kroga bo prinesla sreda. Ormožani, ki so v prvem krogu EHF Evropskega pokala v soboto v Litvi tudi v drugo ugnali Granitas iz Kaunasa (več TUKAJ), bodo gostovali v Stični.
LIGA NLB, 3. KROG
Sobota, 21. september:

MRK KRKA : RK GORENJE VELENJE 28:30 (13:15)
Vukić 7, Kukman 5; Slatinek Jovičić, Poklar in Sokolič (3) po 6.
STATISTIKA


Igralec tekme: Enej Slatinek Jovičić (RK Gorenje Velenje)


Državni prvaki iz Velenja so po presenetljivem uvodu v sezono in nepričakovanem remiju v Škofji Loki nanizali dve pomembni zmagi. Najprej so konec minulega tedna v svoji Rdeči dvorani ugnali v tej sezoni silno ambiciozni LL Grosist Slovan, tokrat pa so dve točki osvojili tudi v dolenjski prestolnici. Zasedba iz Novega mesta je prvič izgubila, pred tem je bila boljša od Rika Ribnice in Urbanscapa Loke.

Velenjska ekipa se je po tej zmagi po točkah izenačila z doslej vodilno iz Celja, novomeška pa je s prvega zdrsnila na tretje mesto.

Mali derbi petega kroga - veliki je bil petkov med Slovanom in Trebnjem v Ljubljani - so bolje pričeli Dolenjci, ki so v 17. minuti prvič povedli za tri gole (10:7).

Nato so rokometaši iz Šaleške doline vzpostavili ravnotežje, v 25. minuti so izenačili na 11:11, v sami končnici prve polovice tekme pa po golih Tineta Poklarja in Tilna Sokoliča povedli s 15:13.

Gosti so v 37. minuti po zadetku Urbana Pippa podvojili prednost (19:15), a Novomeščani so jim le dve minuti kasneje povsem zadihali za ovratnik (18:19).

Izbranci gostujočega trenerja Zorana Jovičića so v prelomnih trenutkih dvoboja prikazali modro in preudarno predstavo. V 52. minuti so po golu Poklarja povedli z 28:22, lepo prednost pa kljub silovitem jurišu Novomeščanov v izdihljajih tekme ubranili do zadnjega zvoka sirene v Marofu.

V velenjski zasedbi so bili najbolj učinkoviti Poklar, Sokolič in Enej Slatinek Jovičić, ki so dosegli po šest golov. V novomeški je Vojislav Vukić dosegel sedem, Tilen Kukman pa pet zadetkov.

Velenjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostila Trimo iz Trebnjega (27. september), novomeška pa Celje Pivovarno Laško (28. september).


IZJAVI PO TEKMI:


Mirko Skoko, trener MRK Krka:
"Ta tekma je bila bolj atipična. Mislim, da so imeli njihovi vratarji v prvem polčasu kakšno obrambo več, v drugem polčasu pa so tekmo dobili predvsem po zaslugi razpoloženega vratarja Taletovića in tukaj se je naredila razlika v zmagovalcu. Velenjčani so še enkrat več dokazali, zakaj so državni prvaki. Znajo odigrati v kriznih trenutkih, so pa tudi zelo dobra tekmovalna ekipa in jim za zmago čestitam."


Urban Pipp, igralec RK Gorenje Velenje:
"Tekma je bila zahtevna, kar smo tudi pričakovali. Takrat, ko je bilo najbolj potrebno, smo vodstvo zadržali. Sicer so nas krkaši skušali ujeti, a smo bili na koncu dovolj zbrani, da smo tekmo z zmago prevesili v našo korist."


RK SLOVENJ GRADEC : RK MISTERAL KRŠKO 30:27 (16:13)
Eskeričić 7 (3), Rantah (1) in Cvetko po 5; Yankovskyy 7 (3), Pintar (1) in Dosedla po 4.
STATISTIKA


Igralec tekme: Gregor Potočnik (RK Slovenj Gradec)


Koroška zasedba je imela nekaj težav z novincem na prvoligaški sceni iz Posavja, na koncu pa je osvojila načrtovani točki.

Obračun v Slovenj Gradcu so bolje pričeli gosti, ki so si po dvajsetih minutah priigrali tri gole prednosti (10:7), nato pa so se prebudili tudi izbranci domačega trenerja Žige Lesjaka.

V 23. minuti so izenačili na 10:10, v končnici polčasa pa so zaigrali udarno in se na veliki odmor odpravili s prednostjo treh golov (16:13).

Krčani so v drugi polovici tekme kljubovali papirnatim favoritom iz Slovenj Gradca. Gostitelji so bili vseskozi v vodstvu, a gosti so se jim v 54. minuti približali na dva gola (24:26), bližje pa niso mogli.

Pri gostiteljih je bil najbolj učinkovit Kristijan Eskeričić s sedmimi goli, medtem ko sta Nik Rantah in Rok Cvetko dosegla po pet zadetkov. Pri gostih je Andrej Jankovskij dosegel sedem, Blaž Pintar in Matic Dosedla pa po štiri gole.

Zasedba iz Slovenj Gradca bo v prihodnjem krogu gostovala v Ormožu, ekipa iz Krškega pa bo gostila LL Grosist Slovan. Obe tekmi bosta 28. septembra.


IZJAVI PO TEKMI:


Vuk Milenković, igralec RK Slovenj Gradec: 
"Po skalpu v Trebnjem smo pričakovali težko tekmo proti novincu, ki je prišel v Slovenj Gradec izjemno motiviran v želji po novih točkah. V prvem polčasu smo gostom dovolili preveč lahkih zadetkov. V nadaljevanju smo strnili vrste, uspeli izničit zaostanek in vodstvo mirno pripeljati do konca. Hvala publiki za izjemno podporo!"


Matic Dosedla, igralec RK Krško: 
"Odigrali smo dobro tekmo, predvsem v prvem polčasu. Povedli smo za nekaj zadetkov, potem pa smo si privoščili preveč izgubljenih žog, kar so domačini znali izkoristiti. Ostaja grenak priokus, ker smo zapravili priložnost za točke, a ko potegnem črto, je vse skupaj dobra popotnica za naprej."


RK KOPER : RD RIKO RIBNICA 24:36 (10:18)
Bekrić 5, Kligl (2) in Konjevič po 4; Knavs 10 (3), Stefanović 5.
STATISTIKA

Igralec tekme: Uroš Knavs (RD Riko Ribnica)

Rokometaši iz Ribnice so dosegli prvo zmago v Ligi NLB. Po uvodnem porazu proti Novomeščanom in neodločenem proti Celjanom so prvi par točk osvojili na Obali.
Izbranci gostujočega trenerja Boruta Mačka so že v prvi polovici tekme prikazali izjemno dobro predstavo. Njihova obramba je bila na zelo visoki ravni in je prejela le deset golov, v napadu pa je bil izjemno razpoložen Uroš Knavs, ki je dosegel šest golov.
Ribničani so prvi polčas končali s prednostjo osmih golov (18:10), v drugem pa so nadaljevali svoj "rokometni ples". Blede gostitelje so zasenčili v vseh prvinah igre, na koncu so tudi visoko zmagali.
Pri gostih se je poleg Knavsa, ki je dosegel deset golov, izkazal tudi vratar Jagoš Braunović z 12 obrambami, pri Koprčanih je bil najbolj učinkovit Benjamin Bekrić s petimi zadetki.
Koprska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Škofji Loki, ribniška bo gostila Sviš Cugelj okna Ivančno Gorico. Obe tekmi bosta 28. septembra.

IZJAVI PO TEKMI:

Jaka Moljk, igralec RD Koper:
"Slabo smo začeli tekmo, predvsem v napadu nam nikakor ni "stekla žoga", preveč smo se zaletavali z individualno igro z mesta, brez nekega naleta in brez pretoka žoge. Ribnica je to dobro izkoriščala za hitre nasprotne napade. Kaznovala je vsako našo napako. Lahko ji le čestitamo za zmago."

Uroš Knavs, igralec RD Riko Ribnica:
"Vedeli smo kam prihajamo, vemo kako težko je zmagati v Kopru. Videli smo, da so gostitelji zelo dobro odigrali prejšnji krog v Ormožu, mi pa smo se super pripravili, naredili dobro analizo in se prišli boriti. Odigrali smo na pravi ravni, sploh v obrambi in tudi v napadu. Mislim da smo odigrali zelo dobro tekmo. Čestitke fantom in čestitke tudi ekipi Kopra za borbo."

Sreda, 25. september, ob 19.30:

RK SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA : RK JERUZALEM ORMOŽ (prenos na RZS TV)

Že odigrano, petek, 20. september:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RD URBANSCAPE LOKA 26:22 (13:13)
RD LL GROSIST SLOVAN : RK TRIMO TREBNJE 30:29 (14:14)

VEČ O TEKMAH
LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 3 2 1 0 89:84 5 5
2 RK GORENJE VELENJE 3 2 1 0 84:81 3 5
3 MRK KRKA 3 2 0 1 91:77 14 4
4 RD LL GROSIST SLOVAN 3 2 0 1 84:81 3 4
5 RK SLOVENJ GRADEC 3 2 0 1 84:81 3 4
6 RD RIKO RIBNICA 3 1 1 1 90:89 1 3
7 RK JERUZALEM ORMOŽ 2 1 0 1 61:60 1 2
8 RK TRIMO TREBNJE 3 1 0 2 86:85 1 2
9 RD KOPER 3 1 0 2 88:95 −7 2
10 RK MISTERAL KRŠKO 3 1 0 2 85:92 −7 2
11 RD URBANSCAPE LOKA 3 0 1 2 74:83 −9 1
12 RK SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA 2 0 0 2 55:61 −6 0