7. 9. 2024

Prvaki s točko iz Škofje Loke, Celjani v zadnji sekundi do zmage

S tremi sobotnimi tekmami se je zaključil uvodni krog Lige NLB. Celjani so v zadnjih trenutkih tekme ugnali Jeruzalem Ormož (30:29), prvaki iz Velenja se iz gostovanja v Škofji Loki vračajo s točko (26:26), Koper pa je bil boljši od Krškega (34:27).
LIGA NLB, 1. KROG

Sobota, 7. september:

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK JERUZALEM ORMOŽ 30:29 (17:13)

Ćirović 6, Rakita 5 (1); Pungartnik 7, Hebar (1), Lukman po 5.

STATISTIKA


Igralec tekme: Nik Ćirović (RK Celje Pivovarna Laško)


Celjska zasedba je tekmovalno sezono 2024/25 začela z zmago nad vselej zahtevnim Jeruzalemom iz Ormoža. V izenačenem in razburljivem obračunu je zmagoviti gol v zadnji minuti dosegel Luka Perić. Izbranci portugalskega strokovnjaka Paula Pereire so v prvem polčasu imeli pod nadzorom "vinarje" iz Prlekije. Sredi prvega polčasa so povedli za pet golov (12:7 in 13:8), kljub rdečima kartonoma Alexa Bognarja in kapetana Žige Mlakarja pa so se na veliki odmor podali s prednostjo štirih golov (17:13).

Celjani so v drugem delu tekme močno popustili. Izgubili so rdečo nit v svoji igri, kar so Ormožani izkoristili in v 47. minuti po golu Martina Hebarja povedli z 22:19.

V prelomnih trenutkih dvoboja so rokometaši iz mesta grofov le našli pravi recept za igro gostov ter na koncu v razburljivi končnici tudi strli njihov odpor.

V celjski ekipi je bil najbolj učinkovit Nik Čirović s šestimi goli, enega manj sta dosegla Perić in Filip Rakita. V ormoški ekipi je Gašper Pungartnik dosegel sedem zadetkov, vratar Filip Ranfl pa je zbral 12 obramb.

Ormoška ekipa bo v prihodnjem krogu gostila Koper (11. september), celjska pa bo gostovala v Ribnici (14. september).


IZJAVI PO TEKMI:


Nik Ćirović, igralec RK Celje Pivovarna Laško: 

"Še enkrat več se je pokazalo, da je Ormož zelo neugodna ekipa. Nanjo smo se dobro pripravili, kar se je predvsem videlo v prvem polčasu tekme. Igrali smo hitro, brez napak v napadu in vodili s štirimi zadetki razlike. V drugem delu smo imeli težave z realizacijo in tako Ormožu ponudili priložnost za zmago, vendar se je na srečo na koncu obrnilo v našo prid. Ti dve točki sta bili res prigarani in sedaj se lahko v miru pripravimo na tekmo z Ribnico".


Tadej Sok, igralec RK Jeruzalem Ormož: 

"Prva tekma v sezoni je za nami. Vedeli smo, da se podajamo k eni najboljših ekip v Sloveniji, na najtežje gostovanje. To se nam je poznalo predvsem v prvem polčasu, nismo bili pravi, kar so Celjani znali izkoristiti. V drugem polčasu smo na krilih našega vratarja prišli do naše igre in dosegli prednost treh zadetkov.  Vsekakor bi lahko več iztržili iz te tekme, saj smo imeli dovolj priložnosti za zmago. Proti Celjanom moraš imeti popolno tekmo, da zmagaš v njihovi dvorani. Na žalost smo dobili gol v zadnji sekundi. Celju čestitamo za dve točki. Nas že v sredo čaka nova tekma, tokratno moramo odmisliti. Sezona je še dolga, tako da časa za objokovanje ni".


RD URBANSCAPE LOKA : RK GORENJE VELENJE 26:26 (14:12)

Dolenc 9 (4), Batagelj 5; Sokolič 8 (4), Pipp 4.

STATISTIKA


Igralec tekme: Jure Kocbek (RD Urbanscape Loka)


Škofjeloška zasedba je priredila prvovrstno presenečenje. V uvodnem krogu je odščipnila točko prvaku iz Velenja, ki se je boleči rokometni zaušnici izognil v prelomnih trenutkih dvoboja.

Po izenačenem prvem polčasu je v drugi polovici tekme kazalo na senzacionalno zmago izbrancev domačega trenerja Ivana Vajdla, kateri so imeli devet minut pred koncem prednost treh golov (24:21).

Ose so v razburljivi končnici minuto pred zadnjim zvokom sirene ter minuti odmora trenerja Zorana Jovičića izenačile na 26:26 po golu Urbana Pippa. Gostitelji so imeli v zadnji minuti priložnost za zmago, strel Jureta Kocbeka pa ni končal v mreži zasedbe iz Šaleške doline.

V domači ekipi sta blestela Andrej Dolenc z devetimi goli in vratar Tilen Grudnik z 12 obrambami. V gostujoči je Tilen Sokolič dosegel osem zadetkov, vratar Emir Taletović pa je obranil osem strelov.

Zasedba iz Škofje Loke bo v prihodnjem krogu gostila Krko (14. september), velenjska pa LL Grosist Slovana (15. september).


IZJAVI PO TEKMI:


Jure Kocbek, igralec RD Urbanscape Loka:

"Odigrali smo odlično tekmo, proti državnim prvakom. Vemo, da so prve tekme vedno izjemno težke. Nismo vedeli kaj pričakovati, tako od njih kot od nas samih. Na RK Gorenje Velenje smo se pripravljali v tem tednu ogromno in odigrali odlično tekmo pred domačimi navijači. Na koncu nam je mogoče zmanjkalo malo sreče in zbranosti, vendar smo lahko več kot zadovoljni z osvojeno točko".

Tilen Sokolič, igralec RK Gorenje Velenje:

"Najprej bi čestital domači ekipi Loke. Vedeli smo kam prihajamo, da bo to zahtevno gostovanje, sploh ker je bil to prvi krog. Prišli smo kot državni prvaki in smo vedeli, da nas bo vsak želel premagati. Mogoče smo bili v prvem polčasu za odtenek premalo agresivni, premalo napadalni, ampak smo se borili vseh 60 minut in na koncu zasluženo prišli do točke. Vsak bo moral v naslednjih tekmah dati malo več, popraviti neke stvari in bo tako v naslednjih krogih upam da boljše".


RD KOPER : RK MISTERAL KRŠKO 34:27 (16:13)

Muminović 9, Bašić 6; Baznik 5, Sobotič, Sikošek Pelko po.

STATISTIKA


Igralec tekme: Sandi Muminović (RD Koper)


Koprska zasedba je imela v uvodnem krogu sprva kar nekaj težav proti motiviranim novincem v prvoligaški druščini, a na koncu zanesljivo zabeležila prvi par točk v sezoni.

Po dobrem začetku Koprčanov in prednosti treh golov, so se Krčani vrnili in v 18. minuti po golu Filipa Baznika povedli. Domači so proti koncu prvega dela vodili za štiri gole, dovolili še eno približanje gostov, a na odmor odšli s tremi zadetki prednosti (16:13).

Gosti se niso dali in nekaj časa še ostajali blizu. Matic Dosedla je v 39. minuti zadel za minus dva (21:19), a je nato sledil delni izid tri proti nič za prvo vodstvo s petimi goli naskoka varovancev Borisa Lisice.

Ob koncu je varovancem Aleša Sirka nekoliko zmanjkalo tudi moči, prednost Koprčanov pa je nekaj minut pred koncem narasla tudi na osem golov za mirno končnico.

V domači vrsti se je z devetimi goli najbolj izkazal Sandi Muminović, šest jih je dodal Amir Bašić, medtem ko je Marin Đurica v vratih zbral 16 obramb ob 37-odstotnem izkupičku. Pri Krčanih je Filip Baznik dvoboj končal s petimi doseženimi goli.

Koprska zasedba bo v prihodnjem krogu že v sredo gostovala v Ormožu, zasedba iz Krškega pa bo Sviš Cugelj okna Ivančno Gorico gostila prihodnjo soboto.


IZJAVI PO TEKMI:


Boris Lisica, trener RD Koper: 

“Glede na pomembnost tekme in začetek nove sezone smo igrali nekoliko v krču, ki smo se ga uspeli rešiti. V bodoče se bomo trudili te stvari odpraviti. Bila je konkretna tekma. Pridobljeno prednost nismo izgubili in jo ohranili do konca tekme s pomočjo odličnega vratarja” .


Aleš Sirk, trener RK Misteral Krško: 

“Koper je odigral eno dobro tekmo. Mi smo bili nezbrani pri zaključnih strelih. Imeli smo ogromno priložnosti, se večkrat približali in imeli tudi možnost, da se oddaljimo. Enostavno ni šlo, ni bil naš dan. Velika zasluga za to našo nesigurnost v napadu gre tudi koprskemu vratarju. Predvsem v drugem polčasu nismo uspeli zadeti iz neoviranih strelov. To je bil  koprski ključ do zmage. Določene stvari v obrambi smo v prvem polčasu odlično odigrali, tako kot smo dogovorili. Manjkala je mogoče kakšna obramba več pri nas. Koper je danes zasluženo zmagal in čestitke” .


Sreda, 4. september:

SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA: TRIMO TREBNJE 27:30 (12:15)

VEČ O TEKMI


Petek, 6. september:

MRK KRKA : RD RIKO RIBNICA 32:21 (17:11)

RK SLOVENJ GRADEC : RD LL GROSIST SLOVAN 24:27 (11:13)

VEČ O TEKMI

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 MRK KRKA 1 1 0 0 32:21 11 2
2 RD KOPER 1 1 0 0 34:27 7 2
3 RD LL GROSIST SLOVAN 1 0 0 1 27:24 3 2
4 RK TRIMO TREBNJE 1 0 0 1 30:27 3 2
5 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 1 0 1 0 30:29 1 2
6 RD URBANSCAPE LOKA 1 0 1 0 26:26 0 1
7 RK GORENJE VELENJE 1 0 1 1 26:26 0 1
8 RK JERUZALEM ORMOŽ 1 1 0 0 29:30 −1 0
9 RK SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA 1 1 0 0 27:30 −3 0
10 RK SLOVENJ GRADEC 1 0 0 1 24:27 −3 0
11 RK MISTERAL KRŠKO 1 0 0 1 27:34 −7 0
12 RD RIKO RIBNICA 1 1 0 0 21:32 −11 0