8. 8. 2024

Srbi z boljšo končnico zadejali poraz

Slovenska moška reprezentanca do 18 let je v drugem krogu evropskega prvenstva v Podgorici morala priznati premoč Srbiji, ki je bila boljša s 34:32. Izbrance Marka Šibile čaka dan premora, v soboto pa se bodo na zadnji tekmi skupine A ob 19.30 pomerili še s Hrvaško.

Mladi slovenski rokometaši so v sredo uspešno zakorakali v nastope med evropsko elito, saj so bili s 33:31 boljši od Grkov. Tudi v drugo se je tehtnica dolgo časa nagibala na slovensko stran, v končnici obračuna pa so bili uspešnejši Srbi.


V izenačenem uvodu so bili slovenski rokometaši večino časa pol koraka pred tekmeci, ob koncu 17. minute pa je Jakob Ščuka prednost prvič povišal na dva zadetka (10:8). Dva zadetka sta ekipi ločili tudi na začetku 22. minute, ko je zadel Tjaž Štaleker (13:11), nato pa so zgrešene slovenske strele Srbi izkoristili za preobrat in vodstvo s 14:13. 


Na krilih Mihe Štalekerja je Slovenija hitro ujela priključek, znova stopila v ospredje, Strehar pa je poskrbel za vodstvo ob polčasu z 18:17.


Tudi po vrnitvi na igrišče se je nadaljeval izjemno tesen dvoboj. Ob koncu 46. minute so Slovenci imeli možnost, da prednost prvič na tekmi povišajo na tri gole, a strel ni zadel želenega cilja. Dva zadetka naskoka je Slovenija imela še po novem golu Mihe Štalekerja v 49. minuti (27:25), nato pa so Srbi začeli prevzemati pobudo. V 57. minuti so povedli z 31:29, v zadnji pa s 33:30 in zmagovalec je bil znan.


V slovenski vrsti je bil s sedmimi goli najuspešnejši Miha Štaleker, njegov brat Tjaž in Rok Gregorič sta jih dodala po šest. 


"Za nami je lepa tekma. Uspeli smo vzdrževati ravnotežje in biti tudi v rezultatski prednosti nekje 45 minut. Proti 50. minuti nam je zmanjkalo nekoliko osredotočenosti pri kakšnem strelu, morda smo tudi v obrambi prejeli kak lahek zadetek preveč. Igralci Srbije so telesno zelo močni in jim je težko parirati. Tu jim morda nismo nudili najboljšega odpora. V vsakem primeru pa gre za odlične strelce, ki so v prvem krogu Hrvatom nasuli 36 zadetkov. Tokrat so bili Srbi za odtenek boljši, potrebno jim je čestitati. Mi se moramo ozreti že preti naslednji tekmi. V osnovi so fantje tu zato, da pridobivajo izkušnje in skušajo na vsaki tekmi prikazati največ, česar so sposobni," je po tekmi dejal glavni trener Šibila.


"Borili smo se in igrali zelo dobro. Na koncu je bila sreča na strani Srbov. Potrebno je iti naprej. Tudi proti Hrvatom pričakujemo tesno tekmo. Upamo na zmago, s katero si lahko zagotovimo drugo mesto v skupini," pa je dodal Vanja Dragić.


Na drugi tekmi drugega kroga skupine A je Hrvaška Grke odpravila z 28:18. S štirimi točkami vodi Srbija, po dve imata Hrvaška in Slovenija, Grčija je še brez točk. V nadaljevanje bojev za medalje bo neposredno napredovala le najboljša reprezentanca skupine, dodatno pa še najboljša drugo uvrščena izbrana vrsta iz skupin A, B in C.

EVROPSKO PRVENSTVO DO 18 LET
PRVI DEL, SKUPINA A (Podgorica, Črna gora)

2. krog, četrtek, 8. avgust:
SRBIJA : SLOVENIJA 33:31 (17:18)
Slovenija:
Sandič (2 obrambi), Mlakar, M. Štaleker 7, T. Štaleker 6, Gregorič 6, Dragić 4, Ščuka 3, Strehar 3. Peternel 1. Pirc 1, Anžič 1, Drnovšek, Novak, Orač Istenič, Atlija, Pajk.
STATISTIKA

3. krog, sobota, 10. avgust ob 19.30:
HRVAŠKA : SLOVENIJA

Že odigrano, 1. krog, sreda, 7. avgust:
SLOVENIJA : GRČIJA 33:31 (18:11)
Slovenija: 
Mlakar (12 obramb), Sandič, Anžič 6, T. Štaleker 4, Dragić 4, M. Štaleker 4, Strehar 4, Ščuka 2, Peternel 2, Novak 2. Gregorič 2, Atlija 2, Pirc 1, Drnovšek, Orač Istenič, Pajk.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI