16. 7. 2024

Proti Hrvatom usoden uvod v drugi polčas

Slovenska reprezentanca do 20 let je na evropskem prvenstvu v Celju in Laškem na drugi tekmi skupine J za razvrstitev od 9. do 16. mesta ob polčasu proti Hrvaški vodila za tri gole. V uvodnih 10. minutah nadaljevanja so južni sosedi zaostanek treh zadetkov spremenili v vodstvo za štiri gole, ki ga nato niso več spustili iz rok. Hrvaška se je po ponedeljkovem porazu proti Madžarski veselila zmage z 28:26. 

Slovenija bo na zadnji tekmi skupine J v četrtek (19.00) v dvorani Golovec v Celju igrala proti Madžarski. 


Slovenci so na krilih visoke ponedeljkove zmage proti Srbom tekmo odprli dobro v napadu (2:0) in predvsem obrambi, saj je Hrvaška preko Aleksandra Čaprića prvi zadetek dosegla šele po petih minutah in 54 sekundah igre. Po dveh zaporednih zadetkih Naceta Zajca (sedem golov in dve podaji), ki je bil po tekmi izbran za najboljšega posameznika v naši reprezentanci, ter drugem golu Tia Malovića v prvem polčasu, je Slovenija v 23. minuti povedla že s štirimi goli razlike, na odmor pa so varovanci celjskega trenerja Klemna Luzarja odšli s tremi goli prednosti (14:11).


Ko so gledalci v Treh lilijah, med katerimi so bili tudi tehnični direktor slovenskih rokometnih reprezentanc Goran Cvijić, nekdanji selektor slovenske moške reprezentance Boris Denić, dolgoletni selektor mlajših članskih reprezentančnih selekcij Slavko Ivezić, nekdanji reprezentant in direktor aktualnih državnih prvakov iz Velenja Roman Pungartnik ter mnogi drugi, pomislili, da bodo gostitelji na začetku drugega polčasa tehtnico dokončno obrnili na slovensko stran, se je zgodil ravno obraten scenarij. 


V uvodnih devetih minutah in 33 sekundah drugega polčasa je Hrvaška zaostanek treh zadetkov spremenila v vodstvo za štiri gole (21:17), pri čemer gre v tem obdobju izpostaviti učinek vratarja trebanjskega Trima Tina Hercega (devet obramb) in razpoloženega tria Marko BajanMatija BajerNikola Ivanković v napadu. Hrvaška je v tem obdobju po dobrih obrambah Hercega dosegla kar nekaj lahkih golov v protinapadih, gostitelji so bili za nameček nenatančni tudi pri izvajanju sedemmetrovk (3/6). Po šoku in velikem preobratu je slovenski selektor Klemen Luzar poizkušal z minuto odmora in stalnimi menjavami, pri čemer je tokrat malce več počitka namenil tudi enemu ključnih igralcev te izbrane vrste Maiu Marguču, spremeniti potek stvari na igrišču, kar nekajkrat je Slovenija v napadu poizkušala tudi z igro sedem na šest. 


Po zadetku krožnega napadalca Žana Koržeta Lesjaka v 55. minuti (25:26) se je Slovenija uspela približati na gol zaostanka, toda Martin Tomšić je z zadetkom iz mrtvega kota, po zadnji možni podaji in dvignjenih rokah črnogorskih sodnikov Stefana Ivanovića in Marka Vujisića, približno tri minute pred koncem tekme, južne sosede spet popeljal v vodstvu za dva gola (27:25). Našim fantom je za še en preobrat v končnici tekme zmanjkalo moči in energije.


V sredo bo na prvenstvu prost dan, ki ga bodo v slovenskem taboru izkoristili za počitek in regeneracijo ter čim boljšo pripravo za četrtkov zadnji obračun v skupini J (19.00), proti reprezentanci Madžarske (19.00). Slovenija ima kljub porazu proti Hrvatom še vedno možnosti za osvojitev enega od prvih dveh mest v skupini J, ki v zadnjem delu prvenstva prinaša boj za uvrstitev od 9. do 12. mesta.


Klemen Luzar, selektor slovenske reprezentance 20 let:
"Na začetku drugega polčasa smo prenehali igrati kolektivno. Stvari smo začeli reševati individualno. Ko to počneš na takšen način, je logično, da imaš težave. Enostavno nismo dovolj zreli za kaj več, v takšnih situacijah nam manjkajo tudi izkušnje. Želje fantom ne morem oporekati, ampak na tak način kot smo igrali v drugem polčasu, se Hrvatov ne da premagati. Nič še ni izgubljenega. V sredo bomo opravili lažji trening in dobro video analizo pred Madžarsko. Skušali bomo dobiti to tekmo in ostati v igri za deveto mesto".


Nace Zajc, slovenski reprezentant:
"Hrvati so nas v obrambi na začetku drugega polčasa povsem onemogočili. Ob tem so nekajkrat zadeli tudi v hitrih protinapadih. Enostavno so se »razleteli« po igrišču in potem jih je bilo težko loviti. Ni bilo prvič na tem prvenstvu, da smo slabo vstopili v drugi polčas. Vsi fantje smo že zelo načeti, tako, da nam bo dan počitka prišel zelo prav. Dobro se bomo skušali pripraviti na Madžarsko, jo premagati in ostati v boju za končno deveto mesto".


Vstopnice za ogled tekem evropskega prvenstva za rokometaše do 20 let so na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Eventim (iskalnik fizičnih prodajnih mest se nahaja TUKAJ) ter preko spletne platforme na povezavi TUKAJ. Cena dnevne vstopnice vse do zaključnega dela v dvorani Zlatorog znaša 12 EUR (v predprodaji 10 EUR), možen pa je tudi nakup družinske vstopnice (2+1), ki za 30 EUR (v predprodaji 25 EUR) omogoča vstop dvema odraslima osebama in otroku do 16 let.

EVROPSKO PRVENSTVO DO 20 LET

Torek, 16. julij (Tri lilije, Laško):

SLOVENIJA - HRVAŠKA 26:28 (14:11)

Slovenija: Šalamon (8 obramb), Mesarec , Smolič, Malović 3, Korošec 1, Marguč 5 (2), Korže Lesjak 2, Belej 2, Starman, Tatar 1, Begić Zbačnik, Kačičnik 2, Ključanin 3 , Pratnekar, Zajc 7(1)

STATISTIKA


Že odigrano, ponedeljek, 15. julij (Laško, Tri lilije):

SLOVENIJA - SRBIJA 34:26 (14:12)

VEČ O TEKMI


Četrtek, 18. julij ob 19.00 (Celje, ŠD Golovec):

SLOVENIJA – MADŽARSKA (spletni prenos na EHF TV) 


Že odigrano, 1. del, skupina E, sreda, 10. julij (Celje, ŠD Golovec):
SLOVENIJA : IZRAEL 33:31 (17:13)

VEČ O TEKMI


Že odigrano, četrtek, 11. julij (Celje, ŠD Golovec):
SLOVENIJA : ITALIJA 38:35 (19:16)

VEČ O TEKMI


Že odigrano, sobota, 13. julij (Slovenija, Celje):

SLOVENIJA - DANSKA 25:34 (12:13)
VEČ O TEKMI


SLOVENSKA REPREZENTANCA NA EP DO 20 LET
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Alen Begič Zbačnik levo krilo 2004 186 RD Riko Ribnica
Žiga Belej desno krilo 2004 190 RK Celje Pivovarna Laško
Maj Jelen krožni napadalec 2005 197 RJ Celje Pivovarna Laško
Luka Kačičnik levo krilo 2005 182 RJ Celje Pivovarna Laško
Lun Ključanin srednji zunanji 2004 189 MRK Ljubljana
Lucijan Korošec krožni napadalec 2004 201 RK Celje Pivovarna Laško
Žan Korže Lesjak krožni napadalec 2005 184 RK Celje Pivovarna Laško
Tio Malovič levi zunanji 2005 194 RK Celje Pivovarna Laško
Mai Marguč desni zunanji 2006 188 RK Celje Pivovarna Laško
Ian Mesarec vratar 2004 197 RK Celje Pivovarna Laško
Aljaž Pratnekar desno krilo 2005 180 RK Gorenje Velenje
David Smolič levi zunanji 2004 194 RK Trimo Trebnje
Nande Starman desni zunanji 2005 197 RD Urbanscape Loka
Mark Šalamon vratar 2004 196 RK Trimo Trebnje
Malik Tatar levi zunanji 2005 192 RK Gorenje Velenje
Nace Zajc srednji zunanji 2004 175 MRK Krka
ŠTAB REPREZENTANCE DO 20 LET
Klemen Luzar trener reprezentance
Marko Oštir pomočnik selektorja
Aleš Anžič trener vratarjev
Jakob Štarkl terapevt
Mitja Drobež tehnični vodja