16. 7. 2024

Znana večina prvih evropskih tekmecev slovenskih klubov

V torek je na Dunaju potekal žreb evropskih klubskih tekmovanj v novi sezoni. Prve tekmece je dobilo šest izmed osmih slovenskih ekip, ki se bodo preizkusile tudi onkraj slovenskih meja.

Trebanjski Trimo se bo v kvalifikacijah za nastop v skupinskem delu Evropske lige pomeril z Limogesom, ki je v francoski ligi v minuli sezoni segel po zgodovinskem uspehu, do katerega sta mu pomagala tudi Jure Dolenec in Dragan Gajić. S petim mestom si je prvič v zgodovini zagotovil mesto v evropskih tekmovanjih. Prva tekma med Trimom in Limogesom bo 31. avgusta ali 1. septembra v Trebnjem, povratna teden dni pozneje v Franciji.

"Žreb nam je namenil izjemno kakovostnega nasprotnika. Limoges se že vrsto let nahaja med francosko klubsko elito. Osredotočenost nanj se pričenja že danes, zato verjamem, da se bomo nanj dobro pripravili," je za spletno stran kluba dejal direktor Miha Sever.

V prejšnji sezoni so Trebanjci evropske nastope hitro končali, v kvalifikacijskem krogu je bila previsoka ovira portugalska Braga. Največji uspeh v drugem najkakovostnejšem evropskem tekmovanju so Trebanjci dosegli v sezoni 2020/21, ko so zaigrali v skupinskem delu.

V skupinski del je že uvrščen slovenski prvak, moštvo Gorenja Velenja.

V Evropskem pokalu, kjer ekipe tekmujejo za neposredno napredovanje, se bodo v novi sezoni predstavili trije slovenski moški klubi. V prvem krogu se bo tekmovanju pridružil Jeruzalem Ormož, ki se bo pomeril z litvansko zasedbo Granitas-Karys. Prva tekma bo na sporedu 14. ali 15. septembra v Prlekiji, povratna pa teden dni za tem v Litvi. Zmagovalca v drugem krogu tekmovanja čakata dvoboja z Borcem iz Bosne in Hercegovine.

V drugem krogu se bosta v boje podali tudi zasedbi Krke in Celja Pivovarne Laško. Prvo tam čaka srbska Metaloplastika, slednjo pa bosanska Gračanica. Prve tekme drugega kroga Evropskega pokala - vse slovenske ekipe jih bodo odigrale v gosteh - so predvidene za 19. ali 20. oktober, povratne pa teden dni za tem.

Tudi v ženski konkurenci bomo v Evropskem pokalu spremljali dve slovenski zasedbi, Mlinotest Ajdovščino in Litijo. Obe čakajo češke tekmice in uvodna tekma v gosteh. Ajdovke se bodo pomerile s Slavio iz Prage, Litijanke pa z zasedbo Hazena Kynzvart, ki domuje na skrajnem severozahodu Češke. Prva obračuna sta predvidena za 5. ali 6. oktober, povratna pa 12. ali 13. istega meseca.

V najvišjem rangu tekmovanj, EHF Ligi prvakov bodo v novi sezoni nastopale rokometašice Krima Mercatorja. Ljubljančankam je že pred časom žreb dodelil skupino A, kjer bodo zaigrale še ekipe FTC-Rail Cargo Hungaria (Madžarska), Metz Handball (Francija), CSM Bukarešta (Romunija), Storhamar Handball Elite (Norveška), Nykobing Falster Handboldklub (Danska), Podravka Vegeta (Hrvaška) in Gloria 2018 BN (Romunija). Najelitnejše tekmovanje bosta sicer sestavljali dve skupini z osmimi ekipami, najboljša šesterica se bo uvrstila v končnico. Prvi krog bo na sporedu 7. ali 8. septembra.