15. 7. 2024

Slovenija z do sedaj najboljšo predstavo na prvenstvu visoko odpravila Srbijo

Slovenska reprezentanca do 20 let je v dvorani Tri lilije v Laškem, na prvi tekmi za razvrstitev od 9. do 16. mesta, s 34:26 visoko premagala Srbijo. To je bila prva zmaga te generacije proti srbskim vrstnikom na uradnih tekmah. Slovenija je s to zmago naredila pomemben korak k osvojitvi enega od prvih dveh mest v skupini J, ki v zadnjem delu prvenstva prinašata tekmi za uvrstitev med 9. in 12. mesto. Ne glede na končno uvrstitev Slovenije na tem prvenstvu je že jasno, da bo Slovenija prihodnje leto s to generacijo nastopila na svetovnem prvenstvu do 21 let, ki bo na Poljskem.

Slovenci so tokrat nastopili brez krožnega napadalca Maja Jelena, ki si je v uvodnih minutah tekme z Dansko poškodoval gleženj, in je svoje soigralce tokrat spodbujal s tribun prenovljene laške dvorane Tri Lilije. Ta je letos spomladi dobila klimatsko napravo, ki je v teh peklensko vročih dneh vredna zlata. 


Slovenci so po uvodnem vodstvu s 3:1 Srbom dovolili delni izid 4:0, za njihovo najvišje vodstvo na tekmi (5:3). Nato je na sceno stopil izjemno razpoloženi slovenski vratar Mark Šalamon (16 obramb), ki je z izjemnimi posredovanji zaustavil tudi nekaj povsem neoviranih strelov reprezentance, ki je v skupinskem delu prvenstva premagala Grčijo ter izgubila proti Portugalski in Nemčiji. 


Šalamonovi soigralci v polju so izkoristili razpoloženost svojega vratarja in že do odmora si je Slovenija priigrala dva gola prednosti. V nadaljevanju so Slovenci zaigrali še bolj čvrsto in nepopustljivo v obrambi, Šalamon je nadaljeval v slogu iz prvega polčasa in Srbi so vse težje sledili ritmu gostiteljev. Po zadetkih Naceta Zajca in Maia Marguča (osem golov) je Slovenija že v drugi minuti nadaljevanja povedla s štirimi goli prednosti (16:12). Po zadetku krožnega napadalca Žana Koržeta Lesjaka, ki je na tekmah proti Danski in Srbiji odlično izkoristil ponujeno priložnost (pet golov, strel 5/5), so varovanci Klemna Luzarja na uvodu zadnje četrtine vodili že za šest golov (26:20). Takrat je že bilo jasno, da bodo Srbi, bronasti iz prejšnjega evropskega prvenstva do 20 let, parket Treh Lilij zapustili sklonjenih glav. 


Korže Lesjak je v naši reprezentanci prejel nagrado za najboljšega igralca tekme. Ob njem velja izpostaviti še izjemno razpoložena Zajca (devet golov, 4/4 sedemmetrovke) ter Maia Marguča, ki je bil ob osmih golih, s petimi asistencami spet najboljši podajalec v naši izbrani vrsti. 


Slovenija bo v drugem krogu skupine J, za razvrstitev od 9. do 16. mesta, v torek (16.40) v Treh Lilijah igrala proti Hrvaški. Ta je skupinski del v skupini A končala na tretjem mestu, potem, ko je premagala Črno Goro, remizirala s Severno Makedonijo in izgubila proti Avstriji.


Klemen Luzar, selektor slovenske reprezentance 20 let:
"Zavedali smo se, da je ta skupina v kateri smo izjemno zahtevna, saj s to generacijo od teh treh tekmecev na uradnih tekmah nismo premagali še nikogar. Nismo se uvrstili v skupino za razvrstitev od 1. do 8. mesta, ampak realno gledano v tem trenutku bolj sodimo v ta krog reprezentanc, s katerimi bomo igrali v drugem delu. Zelo sem vesel, da nam je prvič uspelo premagati Srbijo. Skozi celotno tekmo smo igrali zelo kakovostno v obrambi. V napadu smo imeli v prvem polčasu nekaj težav v napadu  na »plitko« obrambo Srbije, proti kateri nismo imeli meta z razdalje. Ta segment smo v drugem delu uspelo izboljšati. Hrvaška je glede kvalitete podobno moštvo kot Srbija, seveda z nekaterimi svojimi posebnostmi. Mi se moramo najprej dobro spočiti, narediti ustrezno analizo in se dobro pripraviti na boj s Hrvati. Res je, da smo z njimi že igrali prijateljske tekme, toda na prvenstvo bo to povsem drugačna tekma."


Žan Korže Lesjak, slovenski reprezentant:
"Igrali smo tako kot smo se dogovorili po ogledu vseh videoposnetkov Srbije. Čvrsti smo bili v obrambi in posledično smo kar nekaj zadetkov dosegli iz hitrih nasprotnih napadov. Sam skušam kar najbolje izkoristiti vsako minuto, ki jo dobim. Proti Hrvaški smo dobro igrali že na pripravljalnih tekmah, a verjamem, da lahko našo raven igre proti njim, pred domačim občinstvom še izboljšamo. Menim, da je Hrvaška za odtenek bolj kakovostna od Srbije."


Vstopnice za ogled tekem evropskega prvenstva za rokometaše do 20 let so na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Eventim (iskalnik fizičnih prodajnih mest se nahaja TUKAJ) ter preko spletne platforme na povezavi TUKAJ. Cena dnevne vstopnice vse do zaključnega dela v dvorani Zlatorog znaša 12 EUR (v predprodaji 10 EUR), možen pa je tudi nakup družinske vstopnice (2+1), ki za 30 EUR (v predprodaji 25 EUR) omogoča vstop dvema odraslima osebama in otroku do 16 let.

EVROPSKO PRVENSTVO DO 20 LET

Ponedeljek, 15. julij (Laško, Tri lilije):

SLOVENIJA - SRBIJA 34:26 (14:12)

Slovenija: Šalamon (16 obramb), Mesarec (1 obramba), Smolič, Malović 1, Korošec 2, Marguč 8, Korže Lesjak 5, Belej 4, Starman, Tatar 2 (1), Begić, Kačičnik 2, Ključanin 1 , Pratnekar, Zajc 9 (4)

STATISTIKA


Torek, 16. julij ob 16.40 (Laško, Tri lilije):

SLOVENIJA – HRVAŠKA (spletni prenos na EHF TV) 


Četrtek, 18. julij ob 19.00 (Celje, ŠD Golovec):

SLOVENIJA – MADŽARSKA (spletni prenos na EHF TV) 


Že odigrano, 1. del, skupina E, sreda, 10. julij (Celje, ŠD Golovec):
SLOVENIJA : IZRAEL 33:31 (17:13)

VEČ O TEKMI

Že odigrano, četrtek, 11. julij (Celje, ŠD Golovec):
SLOVENIJA : ITALIJA 38:35 (19:16)

VEČ O TEKMI


Že odigrano, sobota, 13. julij (Slovenija, Celje):

SLOVENIJA - DANSKA 25:34 (12:13)
VEČ O TEKMI



SLOVENSKA REPREZENTANCA NA EP DO 20 LET
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Alen Begič Zbačnik levo krilo 2004 186 RD Riko Ribnica
Žiga Belej desno krilo 2004 190 RK Celje Pivovarna Laško
Maj Jelen krožni napadalec 2005 197 RJ Celje Pivovarna Laško
Luka Kačičnik levo krilo 2005 182 RJ Celje Pivovarna Laško
Lun Ključanin srednji zunanji 2004 189 MRK Ljubljana
Lucijan Korošec krožni napadalec 2004 201 RK Celje Pivovarna Laško
Žan Korže Lesjak krožni napadalec 2005 184 RK Celje Pivovarna Laško
Tio Malovič levi zunanji 2005 194 RK Celje Pivovarna Laško
Mai Marguč desni zunanji 2006 188 RK Celje Pivovarna Laško
Ian Mesarec vratar 2004 197 RK Celje Pivovarna Laško
Aljaž Pratnekar desno krilo 2005 180 RK Gorenje Velenje
David Smolič levi zunanji 2004 194 RK Trimo Trebnje
Nande Starman desni zunanji 2005 197 RD Urbanscape Loka
Mark Šalamon vratar 2004 196 RK Trimo Trebnje
Malik Tatar levi zunanji 2005 192 RK Gorenje Velenje
Nace Zajc srednji zunanji 2004 175 MRK Krka
ŠTAB REPREZENTANCE DO 20 LET
Klemen Luzar trener reprezentance
Marko Oštir pomočnik selektorja
Aleš Anžič trener vratarjev
Jakob Štarkl terapevt
Mitja Drobež tehnični vodja