27. 5. 2024

Rokometer: Zarabec prekinil dolgoletno vladavino Kielc, huda poškodba Bombača

Širom Evrope se zaključujejo sezone državnih prvenstev. Slovenski rokometaši so opozorili nase na Poljskem, v Španiji in Franciji, na madžarskem pa je vrhunec sezone zasenčila huda poškodba Deana Bombača.


V petek je na Madžarskem potekala prva tekma finala med večnima rivaloma iz Veszprema in Szegeda. V sedmi minuti jo je hudo skupil prvi slovenski reprezentančni organizator igre Bombač, ki je po trku s tekmecem na igrišču obležal in za kratko izgubil zavest, po poročanju kluba pa je utrpel pretres možganov in zlom čeljusti, kar vsekakor ni obetavna novica za selektorja Uroša Zormana

Veszprem je brez Gašperja Marguča tekmo dobil s 35:28, na drugi strani je Borut Mačkovšek zadel štirikrat, Matej Gaber pa je tekmo končal brez zadetka. Druga tekma bo na sporedu ta petek, morebitna tretja pa v petek. Tadej Kljun je na Madžarskem sezono z Balatonfuredijem sklenil na osmem mestu.


Na Poljskem je Wisla iz Plocka prekinila niz naslovov rivala iz Kielc, ki je trajal vse od sezone 2011/12. Nove poljske prvake je do zmagoslavja po dveh tekmah finalnega niza vodil slovenski reprezentant Miha Zarabec. Obe tekmi sta bila silno zanimivi saj so ju odločili streli s sedmih metrov.


Barcelona je osvojila 14. zaporedni naslov španskih prvakov. V soboto je odigrala še zadnjo tekmo, ki jo je dobila z 51:20. Skozi sezono je Barca, pri kateri igrata Blaž Janc in Domen Makuc, dosegla novo rekordno znamko, saj je osvojila 59 od možnih 60 točk v Ligi ASOBAL.


Nov vrhunec sezone Barcelono čaka drugi vikend v juniju, ko se bo v Kölnu borila na zaključnem turnirju EHF Lige prvakov. V polfinalu jo čaka dvoboj z nemškim Kielom.


Naslova makedonskega prvaka se lahko predčasno veselita tudi reprezentanta Urban Lesjak in Nejc Cehter ter Domen Tajnik. Eurofarm ima pred zadnjim krogom dve točki prednosti pred Vardarjem, ki pa ima slabše razmerje na medsebojnih tekmah.


Zgodovino sta v Franciji spisala tudi kapetan reprezentance Jure Dolenec in nekdanji reprezentant Dragan Gajić. Limoges je na predzadnji tekmi tamkajšnjega prvenstva v nedeljo ugnal Nimes in si tekmo že zagotovil peto mesto, ki vodi v evropska tekmovanja. Pri Limogesu sta oba Slovenca dosegla po štiri gole, na drugi strani je Jože Baznik ubranil tri strele.


V četrtek je na Hrvaškem novi-stari prvak postal Zagreb, za katerega sta igrala Aleks Kavčič in Matic Suholežnik.


Že dober teden so na odmoru slovenske rokometašice, ki nastopajo za romunske klube. Elizabeth Omoregie je z Bukarešto zanesljivo osvojila naslov državnih prvakinj, Nataša Ljepoja je v dresu Valcee sezono sklenila na petem mestu, obstanek med elito pa si je z je z devetim mestom med 14-člansko druščino zagotovila Amra Pandžič, članica zasedbe Baia Mare.


Minuli vikend se bo z zlatimi črkami vpisal v zgodovino Flensburga, za katerega igra slovenski reprezentant Blaž Blagotinšek. Nemški prvoligaš je osvojil naslov prvaka EHF Evropske lige. Več o tem TUKAJ.

V Nemčiji sicer do konca Bundeslige preostajata dva kroga. Flensburg trenutno zaseda tretje mesto, velik podvig pa je minuli vikend uspel Tilnu Kodrinu in Kristjanu Horženu, ki sta z Gummersbachom s 40:29 ugnala Kiel. Slovenska reprezentanta sta k uspehu, ki njuno ekipo v Bundesligi uvršča na šesto mesto, prispevala četrtino zadetkov.

Tilen Strmljan s Hannovrom na lestvici nemške elite zaseda sedmo mesto, Lemgo z Urhom Kastelicem je 10., Domen Novak z Wetzlarjem je 12., Stuttgart z Miljanom Vujovićem 13., Frish iz Göppingena z Jako Malusom je 15., mesto za njim, ki zadnje prinaša obstanek v ligi, pa je Erlangen s Klemnom Ferlinom.


Györ, kjer igra Ana Gros je v tej sezoni ostala brez obeh madžarskih lovorik, tako v pokalu kot državnem prvenstvu je osvojil drugo mesto. Prvi vikend v juniju ga čaka zaključni turnir EHF Lige prvakov, v polfinalu se bo srečal z Esbjergom.

Erin Novak je madžarsko ligo s Kisvardaijem zaključila na 10. mestu v 14-članski druščini.


Dve mesti višje je v Avstriji sezono sklenila zasedba Füchse z Majo Svetik.


Na Danskem je Aleks Vlah z Aalborgom začel nastope v finalu tamkajšnje lige. Prvo tekmo je v nedeljo slednji po preobratu v drugem polčasu dobil z 31:26. Slovenski reprezentant je dosegel pet zadetkov. Druga in morda že odločilna tekma sledi v sredo. Nato Aalborg čaka še zaključni turnir EHF Lige prvakov.


Zwickau z Emo Hrvatin je sezono v Nemčiji zaključil z zmago, že pred tem pa si kot zadnji zagotovil obstanek v elitni Bundesligi. Slovenska reprezentantka je sezono sklenila pri 166 zadetkih, s čimer je bila druga najboljša posameznica tekmovanja.