25. 7. 2024

Na uvodu olimpijskih iger boljše Danke

Slovenske olimpijske nastope v Parizu so že dan pred odprtjem iger začele rokometašice. Slovenska ženska reprezentanca je v prvem olimpijskem dvoboju danes v skupini A izgubila z Dansko z 19:27 (11:14). Naslednja tekma Slovenke čaka v nedeljo ob 11. uri, ko se bodo pomerile z Južno Korejo.
foto: IHF / Kolektiff Images / Saša Pahić Szabo
V tej skupini so še Norvežanke, Švedinje in Nemke. V izločilne boje bodo napredovale najboljše štiri ekipe, zadnji dve iz skupine pa bosta končali nastope. V skupini B so na olimpijskem turnirju Angola, Brazilija, Španija, Francija, Madžarska in Nizozemska.

Slovenska reprezentanca je danes doživela olimpijski krst, saj so se Slovenke prvič uvrstile na največje športno tekmovanje na svetu. Izbranke selektorja Dragana Adžića so dobro začele in bile večji del prvega polčasa povsem enakovredne tekmice. A po izenačenju na 9:9 so Skandinavke ob koncu prvega dela ušle za tri gole.

Prednost so ob krizi Slovenije, ki v drugem polčasu dolgo ni zadela, še povečale, po zaostanku za pet ali šest golov pa se Slovenke kljub dobri predstavi vratarke Maje Vojnovič (13 obramb) niso več vrnile. Danska je tekmo zanesljivo pripeljala do konca in zmagala za osem golov.

V slovenski izbrani vrsti sta bili najbolj učinkoviti Tjaša Stanko in Ana Gros s po petimi zadetki.

"Moja prva ocena je, da je vse odvisno od nas. Če igramo maksimalno, lahko igramo z Dansko. Te tekme Danska ni dobila s kakovostjo, ampak smo jo mi izgubili, ker nismo bili pripravljeni, ker smo bili pod vtisom tekme in nismo imeli dovolj razpoloženih igralk. Kar je razumljivo glede na naše in danske olimpijske izkušnje. Prepričan sem, da bomo prišli na svoj maksimum in do olimpijskih zmag," je po tekmi dejal selektor Adžić.

Naslednja tekma Slovenke čaka v nedeljo, ob 11. uri se bodo pomerile s Korejkami. Tekmo bo v Sloveniji prenašala TV Slovenija 2.
OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024

PRVI DEL, SKUPINA A (PARIZ, SOUTH PARIS ARENA 6)

1. krog, četrtek, 25. julij:

SLOVENIJA : DANSKA 19:27 (11:14)
Slovenija:
Vojnovič (13 obramb), Pandžić, Klemenčič 2, Gros 5, Omoregie 2, Spreitzer, Stanko 5, A. Abina 2, Mavsar, Ljepoja 1, Varagić 1, Lazović, Svetik 1, E. Abina.
STATISTIKA

2. krog, nedelja, 28. julij ob 11.00:
SLOVENIJA : JUŽNA KOREJA (prenos na TV Slovenija)

3. krog, torek, 30. julij ob 9.00:
NEMČIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija)

4. krog, četrtek, 1. avgust ob 21.00:
NORVEŠKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija)

5. krog, sobota, 3. avgust ob 16.00:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija)

Četrtfinale (Lille), torek, 6. avgust.

Polfinale (Lille), četrtek, 8. avgust.

Tekma za 3. mesto in finale (Lille), sobota, 10. avgust.