23. 6. 2024

Rokometaši začeli misijo Pariz 2024

Moška rokometna reprezentanca se je v soboto zbrala v Kranjski Gori. Začela je priprave za letošnji nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Slovenski rokometaši bodo na športnem veledogodku nastopili četrtič v zgodovini. V Sydneyu 2000 so tekmovanje sklenili kot osmi, štiri leta kasneje so bili v Atenah 11., v Rio de Janeiru 2016 šesti.


Rokomet je letos spisal novo uspešno zgodbo, saj so se moškim kolegom prvič v zgodovini pridružile tudi rokometašice. Potem ko so rokometaši leta 2000 postali sploh prva slovenska ekipa iz kolektivnih športov z nastopom pod olimpijskimi krogi, bodo 24 let kasneje ledino orala še dekleta in sicer kot prva ženska ekipa.


Medtem ko se bo ženska reprezentanca zbrala prvi dan julija, so moški kolegi s pripravami začeli dober teden dni poprej, na predzadnji vikend junija. Večino treningov bodo oddelali v Kranjski Gori, kjer so se zbrali tudi minulo soboto, del v Ljubljani, vmes pa gostovali še v madžarskem Györu.


"V prvem tednu bo na treningih poudarek predvsem na dviganju telesne priprave in razdeljevanju nalog v obrambi, vse brez pravega kontakta. Z Izjemo Vlaha in Janca, ki sta klubsko sezono sklenila pred dvema tednoma, je večina igralcev prosta že nekaj časa. Postopoma se bo potrebno znova privaditi na žogo in igro s kontaktom," je ob začetku tokratne reprezentančne akcije povedal selektor Uroš Zorman.


Po razkritju seznama vabljenih igralcev na priprave je bilo v zadnjih tednih prisotnih še kar nekaj neznank, saj so se določeni reprezentanti borili s sanacijo poškodb. Prvi vratar Klemen Ferlin je zaradi vnetja tetive v zaključku klubske sezone pristal celo na berglah, poškodovana sta bila tudi organizatorja igre Dean Bombač (zlom čeljusti) in Miha Zarabec (težave z ramo), zaradi težav s stopalom pa je bil z igrišč dlje časa odsoten Gašper Marguč. "Vsi so več ali manj uspešno sanirali poškodbe. Prvi teden priprav, ko v igri ne bo kontakta, bo zato še kako dobrodošel. Pomembno bo le, da se dobro telesno pripravimo, kar nam bo pomagalo vzdržati oster ritem tekem v Parizu. Morda je od vseh v največjem deficitu Marguč, ki je najbolj vprašljiv. Videli bomo, če bo lahko vzdržal vse napore," se je na zdravstveni karton ozr slovenski selektor.


Rokometaši bodo na Gorenjskem trenirali do petka, sledil bo prost vikend, že v ponedeljek pa nadaljevanje priprav v Kranjski Gori. "Želim si da bo naša reprezentanca telesno dobro pripravljena in da bo ostala zdrava. Tokrat ne gre za enotedensko reprezentančno akcijo, pred katero so sicer igralci iz klubskih okolij v polnem tekmovalnem ritmu. Sedaj je večina prišla iz počitnic in jih moramo na primerno raven telesne pripravljenosti pripeljati mi," je še povedal Zorman.


Med njegovimi izbranci je kar nekaj rokometašev, ki so že nastopili na olimpijskih igrah. Eden izmed njih je tudi kapetan Jure Dolenec. "Morda ti nastop na olimpijskih igrah prinese kakšno dodatno izkušnjo, a to se zgodi tako poredko, da je občutek, kot da se vse dogaja na novo. Priprave bodo dokaj naporne, saj po koncu klubske sezone ne bo pravega odmora, po drugi strani pa je mesto na olimpijskih igrah nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi na športni poti. Verjamem, da smo vsi v Kranjsko Goro prispeli izjemno motivirani za treniranje in posledično tisto, kar sledi v Parizu," je misli ob odprtem novem poglavju v uspešni karieri strnil Škofjeločan v slovenskem dresu.


Delo s treningov bo slovenska rokometna ekipa lahko prvič preizkusila 8. julija, ko se bo ob 19. uri v Celju pomerila z Egiptom. Pet dni kasneje bo v Györu odigrala pripravljalno tekmo z Madžarsko, tretji preizkus s Francijo pa bo 22. julija sledil že na tekmovalnem prizorišču.


Na olimpijskih igrah ima v rokometu priložnost pri vsakem spolu nastopiti le 12 reprezentanc. V letošnjem letu bo osem držav imelo svojo ekipo v obeh kategorijah, prvič med njimi tudi Slovenija. Rokometaše uvodni olimpijski nastop čaka jutro po otvoritvi iger, v soboto, 27. julija ob 9. uri proti Španiji. Sledeče tekmice bodo ekipe Hrvaške (29.7. ob 11.00), Švedske (31.7. ob 16.00), Japonske (2.8. ob 19.00) in Nemčije (4.8. ob 14.00).


"Tako dobro kot se bodo pripravili, tako bomo delovali v Parizu. Tekmovanje bo izjemno zahtevno. Ne samo zaradi ritma, v katerem si bodo tekme sledile vsak drugi dan, pač pa tudi zaradi tekmecev, saj so vsi zelo kakovostni. Vsaka tekma bo derbi. Vsaka tekma, vsaka točka, vsaka zmaga bodo odločale o uvrstitvi. Pozitiven razpet te lahko približa četrtfinalu, negativen pa te odriva proti odhodu domov. Za taktiziranje prostora ne bo, od prve tekme bo potrebno igrati s polnimi močmi," je pogled proti olimpijskemu Pariz še strnil Zorman.


"Upam, da v Pariz pridemo čim bolj zdravi in v polni zasedbi. Tam si bomo dovolili sanjati vsako tekmo, na koncu pa videli, kam sodimo," pa optimistično dodaja Aleks Vlah, eden glavnih adutov v slovenski igri, ki bo v francoski prestolnici prvič okusil slast igranja na olimpijskih igrah.


V prvem delu tekmovanja, ki bo potekalo v South Paris Arena 6, se bodo rokometne ekipe pri obeh spolih borile v dveh skupinah s po šestimi udeleženkami. Štiri najboljše bodo napredovale v končnico, ki jo bo v celoti gostil stadion Pierre Mauroy v Lillu. Četrtfinalni dvoboji bodo pri moških na sporedu 8. avgusta. Z vmesnimi dnevi premora bosta sledila še polfinala in tekmi za medalje.

VABLJENI IGRALCI NA PRIPRAVE ZA OLIMPIJSKE IGRE
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub 2023/24
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 190 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 196 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 Limoges Handball 87 (FRA)
Klemen Ferlin vratar 1989 192 HC Erlangen (NEM)
Matej Gaber krožni napadalec 1991 198 OTP Bank - Pick Szeged (MAD)
Nik Henigman levi zunanji 1995 199 Saint-Raphaël Var Handball (FRA)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 192 Vfl Gummersbach (NEM)
Blaž Janc desno krilo 1996 186 FC Barcelona (ŠPA)
Mitja Janc srednji zunanji 2003 182 RK Celje Pivovarna Laško
Staš Jovičić Slatinek levo krilo 2000 185 RK Trimo Trebnje
Urh Kastelic vratar 1996 202 TBV Lemgo Lippe (NEM)
Tadej Kljun desni zunanji 2001 196 Balatonfüredi KSE (MAD)
Tilen Kodrin levo krilo 1994 192 Vfl Gummersbach
Urban Lesjak vratar 1990 187 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 204 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Gašper Marguč desno krilo 1990 180 Telekom Veszprem HC (MAD)
Domen Novak desno krilo 1998 181 HSG Wetzlar (NEM)
Tilen Strmljan srednji zunanji 1996 185 TSV Hannover-Burgdorf (NEM)
Aleks Vlah levi zunanji 1997 191 Aalborg Handbold (DAN)
Miha Zarabec srednji zunanji 1991 178 SPR Wisla Plock SA (POL)
ŠTAB MOŠKE REPREZENTANCE
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Primož Prošt Košir trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravo
Sašo Djurić zdravnik
Rudi Slobodnik fizioterapevt
Anže Dolničar fizioterapevt
Maj Popelar fizioterapevt
Matic Maričič tehnični vodja
Jaka Peterlin vodja moških reprezentanc
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Goran Cvijić tehnični direktor reprezentanc
PRIPRAVLJALNE TEKME PRED OLIMPIJSKIMI IGRAMI
Ponedeljek, 8. julij, ob 19.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : EGIPT

Sobota, 13. julij, ob 17.00 (Györ, Madžarska):
MADŽARSKA : SLOVENIJA

Torek, 23. julija (Pariz, Francija):
FRANCIJA : SLOVENIJA
TEKME NA OLIMPIJSKIH IGRAH
Prvi del, skupina A:

1. krog, sobota, 27. julij, ob 9.00 (Pariz, South Paris Arena 6):

ŠPANIJA : SLOVENIJA

 

2. krog, ponedeljek, 29. julij, ob 11.00: (Pariz, South Paris Arena 6):

SLOVENIJA : HRVAŠKA

 

3. krog, sreda, 31. julij, ob 16.00 (Pariz, South Paris Arena 6):

SLOVENIJA : ŠVEDSKA

 

4. krog, petek, 2. avgust, ob 19.00 (Pariz, South Paris Arena 6):

JAPONSKA : SLOVENIJA

 

5. krog, nedelja, 4. avgust, ob 14.00 (Pariz, South Paris Arena 6):

NEMČIJA : SLOVENIJA

 

Četrtfinale, sreda, 7. avgust.

Polfinale, petek, 9. avgust.

Tekma za 3. mesto in finale, nedelja, 11. avgust.