4. 9. 2024

Prva zmaga sezone v roke Trebanjcev

Rokometaši trebanjskega Trima so v tekmi prvega kroga rokometne Lige NLB v gosteh premagali SVIŠ Cugelj okna Ivančno Gorico s 30:27 (15:12). Preostale tekme uvoda v sezono bodo na sporedu v petek in soboto.

LIGA NLB, 1. KROG

Sreda, 4. september:

SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA: TRIMO TREBNJE 27:30 (12:15)
Stopar 5, Klemenčič (1) in Ključanin po 4; Didovič , Pipp, Miklavec, Cingesar, Krešić (1), Jurečič po 3.

Igralec tekme: Urban Lesjak (RK Trimo Trebnje)

Na tekmi med rokometaši iz Ivančne Gorice in Trebnjega se je začela nova sezona Lige NLB. Elitno domače ligaško tekmovanje ima v primerjavi z minulo sezono 12 klubov, in tudi nekoliko spremenjen tekmovalni sistem po končanem dvokrožnem ligaškem sistemu.

Trebanjci, pokalni prvaki so v prejšnji sezoni v državnem prvenstvu končali na drugem mestu za velenjskim Gorenjem, so se že tekmovalno ogreli. V soboto so v kvalifikacijah za nastop v skupinskem delu Evropske lige na prvi tekmi doma premagali francoski Limoges z 32:28.

Tudi novo domačo sezono so Trebanjci začeli z zmago, ta je bila po nekoliko izenačenem prvem polčasu v drugem precej prepričljiva nad ekipo SVIŠ-a, ki je minulo sezono sklenila na desetem mestu.

V prvem polčasu sta bili ekipi dolgo časa poravnani. Ne eni ne drugi niso uspeli narediti večje razlike, pobegniti na nekaj golov prednosti. So bili pa gostje tisti, ki so večkrat povedli s prednostjo zadetka.

Še najvišjo prednost so si Trebanjci priigrali ob koncu prvega dela, takrat so pobegnili na štiri gole naskoka (15:11), na glavni odmor pa odnesli tri gole prednosti.

V nadaljevanju pa so rokometaši Trima stopnjevali ritem in višali prednost. Po dobrih 15 minutah drugega dela je Darko Cingesar zadel že za plus osem pri 25:17. Takšne prednosti gostje niso več zapravili, četudi so se domači ob koncu tekme sicer približali na tri zadetke.

Pri Ivančni Gorici je pet golov dosegel Simon Stopar, medtem ko je pri Trimu kar šest igralcev doseglo po tri zadetke. Ob Cingesarju še Jan Jurečič, Krešimir Krešič, Vid Miklavec, David Didovič in Matic Anton Pipp.

V drugem krogu bodo rokometaši SVIŠ-a v soboto, 14. septembra, gostovali v Krškem, Trebanjci pa bodo en dan prej gostili Slovenj Gradec.


IZJAVI PO TEKMI:

Luka Klemenčič, igralec RK SVIŠ Cugelj okna Ivančna Gorica: 
"Končana je prva tekma v sezoni, kljub porazu je vzdušje v ekipi še vedno dobro, saj smo pokazali borbeno igro skozi celotno tekmo, tako v napadu kot v obrambi. Mislim, da je naša predstava dobra popotnica za naslednjo tekmo s Krškim, kjer bo pomembno zmagati."

Urban Lesjak, igralec RK Trimo Trebnje: 
"Za nami je prva tekma v Ligi NLB, zavedali smo se neugodnosti gostovanja pri SVIŠ-u. Soigralci so me zelo hitro seznanili, da gre za lokalni rokometni derbi, da bo dvorana polna da nas bo pričakalo odlično vzdušje. Tako je tudi bilo. Čestital bi domači ekipi, ki s trenerjem Polakom odlično dela. Odigrali smo rutinirano tekmo, držali nasprotnika pod kontrolo celo tekmo in osvojili dve točki, kar največ šteje. Zdaj pa so naše misli usmerjene proti sobotni tekmi z Limogesom."


Petek, 6. september, ob 18.30:
MRK KRKA : RD RIKO RIBNICA (prenos na RZS TV)


IZJAVI PRED TEKMO:


Mirko Skoko, trener MRK Krka:
"Naše priprave so potekale povsem običajno. Imeli smo nekaj težav s poškodbami, kar je povsem normalno. Za razliko od večine ostalih ekip smo s treningi začeli teden prej in verjamem, da bomo uvod pričakali dobro pripravljeni. Tekma z Ribnico bo dolenjski derbi, zagotovo bo dobra in borbena. Pričakujem kakovostno igro z obeh strani. Možnosti za zmago so 50-50."


Borut Maček, trener RD Riko Ribnica:
"Priprave smo dobro opravili, z izjemo tega, da smo bili nomadi v trenutno največjem nomadskem mestu v Sloveniji. V naši dvorani so menjali parket, ki naj bi bil minuli vikend dokončno pripravljen. Sedaj se bomo lahko vrnili v svojo dvorano. Po koncu sezone smo izgubili kar nekaj igralcev, dva sta ob tem končala igralsko pot. Nadaljevali bomo s strategijo uvajanja mlajših igralcev v prvo ekipo. Znova smo k članom priklopili dva mladinca. V novi sezoni ciljamo na sredino lestvice Lige NLB, že vnaprej pa lahko povem, da v Ribnici nobenemu ne bo lahko. Naše tekme s Krko so vedno precej izenačene. V minuli sezoni je slednja zmagala za en zadetek, upam, da tokrat mi. Zagotovo imata polovične možnosti za zmago obe ekipi, najpomembnejše pa bo, da bodo zbrani navijači uživali v obračunu."


Ob 19.00:
RK SLOVENJ GRADEC : RD LL GROSIST SLOVAN (prenos na RZS TV)


IZJAVI PRED TEKMO:


Vid Levc, podkapetan RK Slovenj Gradec:
"Priprave smo oddelali po zastavljenem načrtu. Bilo je nekaj manjših poškodb, pripravljalne tekme pa smo odigrali solidno. Videli smo, kje se trenutno nahajamo z ekipo, ki ima štiri nove člane. Ti so se dobro vklopili v naš sistem in so dodana vrednost ekipi. Prva tekma nove sezone nas čaka proti moštvu Slovana, ki je morda celo favorit za končni naslov. Na Kodeljevem so povsem spremenili ekipo, veliko je bilo medijskega pompa okoli tega, vse to pa je za nas le še večja motivacija. Na tekmo se bomo zagotovo dobro pripravili, vloga favorita pa pripada gostom. Obračun bo zagotovo dober, tudi navijačev verjamem, da ne bo manjkalo."


Uroš Zorman, trener RD LL Grosist Slovan:
"Slovan ima novo ekipo, s številnimi novimi obrazi. Sam sem nekoliko zamudil na priprave (zaradi reprezentančnih obveznosti, op. a.), zato nismo imeli veliko časa za skupno delo. A sezona bo dolga in verjamem, da se bodo stvari postavile na svoje mesto. Trdo bomo delali še naprej in videli, kaj na bo to na koncu prineslo. Na uvodu nas čaka izjemno neugodno gostovanje, kjer sem v preteklih sezonah z rezultatskega vidika imel slabe izkušnje. Bomo videli, kako bo tokrat." 


Sobota, 7. september, ob 18.00:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK JERUZALEM ORMOŽ (prenos na Sportklubu)


IZJAVI PRED TEKMO:


Paulo Pereira, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Zame je izredno velika stvar, da lahko delam v Sloveniji. Imam ogromno spoštovanje do tukajšnjega rokometa. Srečal sem že kar nekaj mladih igralcev, ki imajo odlično znanje rokometa. Mi v sezono teoretično ne vstopamo iz prve štartne vrste, a se bomo borili na vsaki tekmi. Videli bomo, kako se bodo uspeli odzvati na obračunih, ki se bodo zvrstili skozi sezono. Seveda je kar nekaj ekip, ki so pred novim začetkom v bojem položaju kot mi, mi pa se bodo borili. Za tekmo v Ormožu si želim, da se ne razplete tako kot v minuli sezoni. Slišal sem za nekatere stvari, ki so se zgodile, pri čemer ne govorim o sami tekmi. Znova poudarjam, da se bomo borili za zmago proti dobri ekipi, na katero se moramo dobro pripraviti." 


Saša Prapotnik, trener RK Jeruzalem Ormož:
"Na začetku priprav smo imeli nekaj težav s poškodbami, a smo jih uspešno sanirali. Pripravljalne tekme smo odigrali po sistemu toplo-hladno, prikazali smo zelo dobre predstave, pa tudi takšne, ki so bile za nič. A takšen je čas priprav. Sedaj smo vse uspeli zložiti skupaj in se veselimo začetka nove sezone Lige NLB. Celje je na domačem igrišču favorit, mi pa bomo po najboljših močeh skušali odigrati dobro tekmo, obenem pa se pripravljali tudi za naslednje preizkuse." 


Ob 19.00:
RD URBANSCAPE LOKA : RK GORENJE VELENJE (prenos na RZS TV)


IZJAVI PRED TEKMO:


Ivan Vajdl, trener RD Urbanscape Loka:
"Po letu dni premora je treniranje prvoligaške ekipe nov izziv. Škofjeloško moštvo je doživelo velike spremembe, prišlo je veliko mladih igralcev. Fantje so v dopoldanskem času v službah, zato tedaj ne moremo trenirati. Vseeno mislim, da smo na dobri poti. Na pripravljalnih tekmah smo odigrali nekaj zelo dobrih tekem, pa tudi slabših. Verjamem, da je naša pot prava. Gorenje Velenje bo v soboto velik favorit, je aktualni prvak Lige NLB, ki že leta in leta dobro dela. Zagotovo se bomo skušali dobro pripraviti, dobro odigrati in mu bodo konkurenčni."


Zoran Jovičić, trener RK Gorenje Velenje:
"Zagotovo je naslov prvaka težje braniti kot napadati. V minuli sezoni naši začetki niso bili obetavni, pa nam je nato skozi sezono uspel podvig, ki ga nihče ni pričakoval. A sedaj se začenja nova zgodba. Spustiti moramo krila in začeti iz nič. Nekaj dolgoletnih nosilcev smo zamenjali. Z nami ni več Verdinka, Haseljića, Šiška in Predovića. Na teh mestih so se nam pridružili novi igralci, ki jih je potrebno uigrati v naš sistem. Urbanscape Loka je ekipa, ki jo je potrebno spoštovati. Iz leta v leto igra dober rokomet. Kdor je ne bo spoštoval, bo na gostovanju hitro poražen. Mi tja potujemo s spoštovanjem, a vsako tekmo želimo zmagati."


RD KOPER : RK MISTERAL KRŠKO (prenos na RZS TV)


IZJAVI PRED TEKMO:


Boris Lisica, trener RD Koper:
"V novi sezoni bo v Ligi NLB nastopalo 12 ekip, kar bo še povečalo njeno zahtevnost. Borba za vsako točko bo nekaj posebnega. Naša ekipa je doživela rekonstrukcijo. Izkušenejši igralci so našli boljše klube, dobili boljše finančne pogoje, kar je normalno, danes je to težko preprečiti. Članski ekipi smo iz mladinskega pogona priključili pet igralcev, ki jih navajamo na novo raven igre. Pripeljali smo tudi štiri nove igralce, med njimi dva mlada in dva izkušenejša. Iz njih skušamo ustvariti ekipo, ki bo konkurenčna. Skozi sezono bomo videli, kam nas bodo popeljale naše predstave. Krško je prvak 1. B lige. Na turnirju v Dobovi smo že odigrali medsebojno tekmo, nekoliko srečnejši in spretnejši smo bili mi. Tekma Lige NLB bo povsem nova stvar. Krško je uigrano, mi pa smo favoriti zaradi igranja v višji slovenski ravni. Videli bomo, kako se bo dvoboj razpletel."


Aleš Sirk, trener RK Misteral Krško:
"V novi sezoni si želimo obstati v Ligi NLB. V ta namen smo nekoliko okrepili igralski kader, ki pa je za razliko od minule sezone precej spremenjen. Na vsakem igralnem mestu imamo novega igralca, saj so štirje igralci prenehali z igranjem, trije pa so odšli drugam. Nahajamo se torej v podobni situaciji kot naši prvi tekmeci. Med pripravami smo imeli kar nekaj težav. Zaradi poškodb smo v prvem delu izgubili tri nove igralce. A kolikor nas je, nas je. Na igrišču lahko zaigra šesterica in vratar. Verjamem, da bomo našli šesterico igralcev, ki se bo enakovredno zoperstavila tekmecem. Koper bo v soboto absoluten favorit. Gre za ekipo, ki že vrsto let nastopa v Ligi NLB in se uvršča tudi v vrh le-te. Ne glede na vse spremembe imajo na Primorskem več izkušenj od nas. Nikakor pa to ne pomeni, da v Koper potujemo z belo zastavo. Storili bomo vse, da v danem trenutku odigramo najboljšo možno tekmo. Želim si, da bi iz tekme v tekmo napredovali in kazali pravi obraz."