2. 8. 2024

Slovenci v četrtfinale, Vlah za zgodovino

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v 4. krogu skupinskega dela poletnih olimpijskih iger v Parizu premagala Japonsko z 29:28 (15:15) in se uvrstila v četrtfinale. V nedeljo jo čaka še tekma proti Nemčiji. Dvoboj za prvo mesto v skupini A se bo začel ob 14. uri.

Slovenija po štirih tekmah premore šest točk. Pred Japonci je ugnala že Hrvaško in Švedsko ter izgubila proti Španiji. Enako točkovno bero kot Slovenci premore Nemčija, ki si je prav tako že zagotovila mesto v končnici, Švedska, Španija in Hrvaška imajo po štiri točke, Japonska pa je brez njih.


Izbranci selektorja Uroša Zormana so na uvodu imeli kar nekaj težav s prilagoditvijo na nekoliko poseben slog rokometne igre. Japonci so povedli s 3:1, 5:2 in 6:3, četa Uroša Zormana pa je nato počasi začela vzpostavljati ravnotežje na igrišču. Tekmeci so za tri zadetke vodili še pri 9:6, nato pa so Aleks Vlah, Blaž Janc in Jure Dolenec poskrbeli za izenačenje na 9:9. V 25. minuti so Slovenci na krilih Mihe Zarabca prvič tudi povedli. Ta je najprej zadel za 12:12, za tem pa uspešno asistiral še Mateju Gabru za 13:12. A Japonci niso vrgli puške v koruzo in prvi polčas se je končal z neodločenim izidom 15:15.  


Tudi po vrnitvi na igrišče se je nadaljeval tesen boj. Slovenija je prvič za več kot en zadetek povedla v 43. minuti, ko je Vlah povišal na 20:18. Pet minut kasneje je razlika med ekipama znašala še zadetek več 23:20, a tudi to ni zlomilo japonskega oreha. 


Devet minut pred koncem so Japonci znova nevarno zapretili, se približali na 23:24, Zorman pa je nemudoma segel po minuti odmora. Ta je obrodila sadove, saj so Slovenci z dvema zadetkoma Vlaha znova ušli na (26:23), a so se kaj kmalu trdoživi Japonci spet vrnili v igro (26:25). Kljub temu so slovenski rokometaši uspešno zadrževali manjše vodstvo vse do konca.


V slovenski reprezentanci je blestel Vlah s 14 goli. Le zadetek ga je ločil od strelskega rekorda na posamezni rokometni tekmi olimpijskih iger. Tega drži Poljak Jerzy Klempela, ki leta 1976 v Montreali na tekmi proti Tuniziji dosegel 15 golov. Drugi najbolj učinkovit slovenski rokometaš je bil Dean Bombač s štirimi zadetki.


"Spopadali smo se z velikim pritiskom, bremenom. Japonska ni imela kaj za izgubiti, mi pa ogromno. Posledično se odvije taka klasična tekma. Vseeno smo imeli zadnjih 20 minut dvoboj relativno pod kontrolo, dva, tri gole prednosti. Fantom lahko čestitam za korektno igro. Tekma je bila primerna vložku, nervozi," je po tekmi za TV Slovenija dejal selektor Zorman.


"Odigral sem svojo igro, ekipa svojo tekmo. Slavili smo zmago le z enim golom razlike, kar ni najbolje, ampak Japonci so vsem razen Nemcem povzročali težave. Res igrajo hiter rokomet. Imeli smo težave v obrambi v igri ena na ena. Nekaj težav je bilo tudi v napadu, a ohranili smo mirno glavo," pa je misli strnil Vlah.


Najboljše štiri izbrane vrste iz skupine A se bodo v ponedeljek preselile v Lille, kjer jih na stadionu Pierre Mauroy med 7. in 11. avgustom čakajo izločilne tekme z najboljšimi štirimi iz skupine B. V tej skupini sta se Danska in Norveška že uvrstili med osem, za preostali dve vozovnici pa kandidirajo Egipt, Francija in Madžarska, medtem ko Argentina nima več možnosti za četrtfinale.

TEKME NA OLIMPIJSKIH IGRAH
Prvi del, skupina A:

 

4. krog, petek, 2. avgust (Pariz, South Paris Arena 6):

JAPONSKA : SLOVENIJA 28:29 (15:15)
Slovenija:
Ferlin (2 obrambi), Lesjak (5 obramb), Blagotinšek 2, Henigman, Janc 2, Dolenec 3, Cehte, Slatinek Jovičić, Kodrin 1, Gaber 1, Zarabec 2, Bombač 4, Vlah 14.
STATISTIKA

 

5. krog, nedelja, 4. avgust ob 14.00 (Pariz, South Paris Arena 6):

NEMČIJA : SLOVENIJA

 

Četrtfinale, sreda, 7. avgust.

Polfinale, petek, 9. avgust.

Tekma za 3. mesto in finale, nedelja, 11. avgust.

Že odigrano, 1. krog, sobota, 27. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

ŠPANIJA : SLOVENIJA 25:22 (8:11)
Slovenija: 
Ferlin (6 obramb), Lesjak (4 obrambe), Blagotinšek 1, Henigman, Janc 2, Dolenec 1, Slatinek Jovičić, Kodrin 4, Zarabec 2, Horžen, Bombač 5, Mačkovšek 1, Novak 1, Vlah 2.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI


2. krog, ponedeljek, 29. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

SLOVENIJA : HRVAŠKA 31:29 (13:13)
Slovenija:
 Ferlin (8 obramb), Lesjak (5 obramb), Blagotinšek, Janc 8, Dolenec 2, Cehte, Slatinek Jovičić, Kodrin 3, Gaber 2, Zarabec, Bombač 2, Mačkošek 3, Novak 3, Vlah 8.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI


3. krog, sreda, 31. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

SLOVENIJA : ŠVEDSKA 29:24 (15:14)
Slovenija: Ferlin (9 obramb), Lesjak (4 obrambe), Blagotinšek 1, Janc 10, Dolenec 4, Cehte, Slatinek Jovičić, Kodrin 2, Gaber, Zarabec, Bombač, Mačkovšek 3, Novak 1, Vlah 8.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI