31. 7. 2024

Izjemna igra za skalp bronastih Švedov

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu skupinskega dela olimpijskih iger v Parizu premagala Švedsko. Od tretje najboljše ekipe z januarskega evropskega prvenstva je bila boljša z 29:24 (15:14). 


Slovenija je pred tem premagala Hrvaško z 31:29 ter izgubila proti Španiji z 22:25. V petek se bo pomerila z Japonsko, v nedeljo pa z Nemčijo.

Izbranci selektorja Uroša Zormana so proti favoriziranim tekmecem prikazali najboljšo predstavo v zadnjih letih in povsem zasluženo nadzorovali potek obračuna od začetka do konca. Izjemna slovenska igra v obrambi je Švede že od začetka silila v napake, ki so jih nato njihovi tekmeci pridno izkoriščali, za nameček pa je na uvodu med vratnicama blestel Urban Lesjak. Švedom sta v napadu preglavice povzročala predvsem Blaž Janc in Aleks Vlah, slednji je zadel za +4 (8:4) in švedsko vrsto poslal na prvi posvet.


Po petih zadetkih naskoka, za katere je z uspešno sedemmetrovko poskrbel prav tako razpoloženi kapetan Jure Dolenec (11:6), so v zaključku prvega polčasa Skandinavci v slovenski obrambi vendarle našli nekaj lukenj in zaostanek znižali zgolj na zadetek (14:15).


Po vrnitvi na igrišče se razmerje moči ni spremenilo, sta pa obe reprezentanci kmalu ostali vsaka brez enega igralca. Modri karton si je zaradi udarca s komolcem v telo Deana Bombača prislužil Jim Gottfridsson, na slovenski strani pa je s povsem prestrogo dosojenim rdečim kartonom tekmo končal Blaž Blagotinšek


Sledil je šov Janca, ki je dosegel pet zaporednih zadetkov in Slovenijo popeljal na 23:18, na drugi strani pa je z neverjetnimi obrambami Švede v obup spravljal Klemen Ferlin, ki je priložnost med vratnicama dobil z začetkom drugega polčasa. Deset minut pred koncem je Vlah slovensko prednost prvič povišal na šest golov (26:20), za tem je Tilen Kodrin zadel še za 28:21. Švedi so nato poskušali vse, a srčni Slovenci niso popuščali niti za ped.


V slovenski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Janc z desetimi in Vlah z osmimi goli, medtem ko je vratar Ferlin zbral devet obramb, nekatere od njih v prelomnih trenutkih dvoboja.


"Mislim, da celoten turnir igramo vrhunsko, že od prve minute. Odigrali smo eno vrhunsko tekmo, z nasmeškom. Na koncu ni veliko ljudi pričakovalo, da bomo zmagali, ampak dobro, mi smo zdaj tu," je po tekmi za TV Slovenija povedal Janc in dodal: "Nekako smo odigrali vse na najvišji ravni: od obrambe do napada. Nismo izgubljali žog, vratarja sta bila vrhunska. Enostavno, želja in energija sta neverjetni. S takšno energijo, kot sem že rekel po tekmi s Hrvaško, nas bodo težko ustavili."


"Tokrat bi lahko igrali proti kateri koli ekipi in bi zmagali," pa je izjemno predstavo povzel Ferlin. "Dogovorili smo se, da se borimo do konca. Da ne popuščamo, da si pomagamo v obrambi, da v napadu ne izgubljamo nepotrebnih žog in da tekmeci ne pridejo do lahkih zadetkov. Zagotovo pa je bil najpomembnejši boj do konca in za vsako žogo," je še dodal slovenski vratar, ki je ubranil devet izmed 19 strelov na svoja vrata.


Na preostalih tekmah v skupini A je Hrvaška premagala Nemčijo z 31:26, Španija pa Japonsko s 37:33. Po treh tekmah so Slovenija, Hrvaška, Španija in Nemčija zbrale po štiri, Švedska dve točki, Japonska pa je brez njih.


Najboljše štiri izbrane vrste iz skupine A se bodo uvrstile v četrtfinale in se nato preselile v Lille, kjer jih na stadionu Pierre Mauroy med 7. in 11. avgustom čakajo izločilne tekme z najboljšimi štirimi iz skupine B. V njej so Francija, Danska, Norveška, Madžarska, Egipt in Argentina.

TEKME NA OLIMPIJSKIH IGRAH
Prvi del, skupina A:


3. krog, sreda, 31. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

SLOVENIJA : ŠVEDSKA 29:24 (15:14)
Slovenija: Ferlin (9 obramb), Lesjak (4 obrambe), Blagotinšek 1, Janc 10, Dolenec 4, Cehte, Slatinek Jovičić, Kodrin 2, Gaber, Zarabec, Bombač, Mačkovšek 3, Novak 1, Vlah 8.
STATISTIKA

 

4. krog, petek, 2. avgust ob 19.00 (Pariz, South Paris Arena 6):

JAPONSKA : SLOVENIJA

 

5. krog, nedelja, 4. avgust ob 14.00 (Pariz, South Paris Arena 6):

NEMČIJA : SLOVENIJA

 

Četrtfinale, sreda, 7. avgust.

Polfinale, petek, 9. avgust.

Tekma za 3. mesto in finale, nedelja, 11. avgust.

Že odigrano, 1. krog, sobota, 27. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

ŠPANIJA : SLOVENIJA 25:22 (8:11)
Slovenija: 
Ferlin (6 obramb), Lesjak (4 obrambe), Blagotinšek 1, Henigman, Janc 2, Dolenec 1, Slatinek Jovičić, Kodrin 4, Zarabec 2, Horžen, Bombač 5, Mačkovšek 1, Novak 1, Vlah 2.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI


2. krog, ponedeljek, 29. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

SLOVENIJA : HRVAŠKA 31:29 (13:13)
Slovenija:
 Ferlin (8 obramb), Lesjak (5 obramb), Blagotinšek, Janc 8, Dolenec 2, Cehte, Slatinek Jovičić, Kodrin 3, Gaber 2, Zarabec, Bombač 2, Mačkošek 3, Novak 3, Vlah 8.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI