29. 7. 2024

Slovenci prvič na olimpijskih igrah ugnali Hrvate

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v drugem krogu skupinskega dela olimpijskih iger v Parizu premagala Hrvaško z 31:29 (13:13). Slovenija je dosegla prvo zmago v francoski prestolnici, v uvodnem krogu je izgubila proti Španiji z 22:25, v naslednjem pa se bo v sredo ob 16. uri pomerila s Švedsko.

Slovenci so tekmo začeli skromno. Hrvati so hitro povedli s 5:1 in slovenskega selektorja Uroša Zormana prisilili v minuto odmora. Po odmoru so Slovenci zaigrali nekoliko bolje, a Hrvati so kljub vsemu držali vse niti igre v svojih rokah. Aleks Vlah, najbolj razpoložen slovenski rokometaš v prvem polčasu, je imel ob izidu 10:12 priložnost zaostanek stopiti na gol razlike, je vratar Dominik Kuzmanović strel ubranil.


Po dvojni hrvaški izključitvi je Domen Novak znižal na 11:12, po novi izjemni obrambi Urbana Lesjaka pa je v tretjem poskusu za izenačenje iz nasprotnega napada Vlah zadel za 13:13.


V drugem polčasu se je igra razživela na obeh straneh. Za prvo slovensko vodstvo na tekmi (14:13) je takoj poskrbel Blaž Janc. Ekipi sta bili nato tesno skupaj, a obe zapravili tudi kar nekaj priložnosti, da bi se oddaljili. V 41. minuti je Janc izenačil na 19:19, nato pa s soigralci stopil na plin. 


Prelomni trenutek tekme je bila obramba Klemna Ferlina, ki je zaustavil strel nekdanjega slovenskega reprezentanta Maria Šoštarića s sedmih metrov. Od tedaj so Slovenci zaigrali kot prerojeni. Ferlin je Hrvate z izjemnimi obrambami obrambami spravljal v obup, na drugi strani pa se je odprlo v napadu. Dolenec je s sedmih metrov poskrbel za prednost treh zadetkov (24:21), po izvrstni akciji Vlaha pa je malo za tem bilo že 25:21.


Sedemminutni strelski post Hrvaške je v 51. minuti iz nasprotnega napada prekinil Šoštarić, z ekipo pa se nato nevarno približal Slovencem. A ti so v svojih vrstah imeli razigranega Janca, ki je z dvema goloma povišal na 28:24. 


Tekma je bila dokončno odločena po silovitem strelu Boruta Mačkovška minuto pred koncem za 31:27. 


V slovenski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Janc in Vlah, ki sta dosegla po osem golov, vratar Ferlin pa je zbral osem obramb.


"Fantje so z izjemo prvih desetih minut narekovali ritem in imeli tekmo pod kontrolo. Pomembna zmaga in dve točki. Vemo kakšne so emocije na tekmi proti sosedom, fantom pa lahko samo čestitam za dobro tekmo. Ni bilo fantastično, znamo še boljše, ampak zmagi se na gleda v zobe," je po obračunu povedal slovenski selektor Uroš Zorman.


Slovenija se bo v nadaljevanju turnirja pomerila še s Švedsko, z Japonsko in Nemčijo.


Po dveh odigranih tekmah trenutno v šestčlanski skupini A zaseda peto mesto. Za njo je Japonska, ki še ni osvojila točke, pred njo pa Švedska, Španija in Hrvaška, ki so prav tako vpisale polovičen izkupiček. Na vrhu je Nemčija s štirimi točkami.  


Najboljše štiri izbrane vrste iz skupine A se bodo uvrstile v četrtfinale in se nato preselile v Lille, kjer jih na stadionu Pierre Mauroy med 7. in 11. avgustom čakajo izločilne tekme z najboljšimi štirimi iz skupine B. V njej so Francija, Danska, Norveška, Madžarska, Egipt in Argentina.

TEKME NA OLIMPIJSKIH IGRAH
Prvi del, skupina A:


2. krog, ponedeljek, 29. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

SLOVENIJA : HRVAŠKA 31:29 (13:13)
Slovenija:
Ferlin (8 obramb), Lesjak (5 obramb), Blagotinšek, Janc 8, Dolenec 2, Cehte, Slatinek Jovičić, Kodrin 3, Gaber 2, Zarabec, Bombač 2, Mačkošek 3, Novak 3, Vlah 8.
STATISTIKA

 

3. krog, sreda, 31. julij ob 16.00 (Pariz, South Paris Arena 6):

SLOVENIJA : ŠVEDSKA

 

4. krog, petek, 2. avgust ob 19.00 (Pariz, South Paris Arena 6):

JAPONSKA : SLOVENIJA

 

5. krog, nedelja, 4. avgust ob 14.00 (Pariz, South Paris Arena 6):

NEMČIJA : SLOVENIJA

 

Četrtfinale, sreda, 7. avgust.

Polfinale, petek, 9. avgust.

Tekma za 3. mesto in finale, nedelja, 11. avgust.

Že odigrano, 1. krog, sobota, 27. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

ŠPANIJA : SLOVENIJA 25:22 (8:11)
Slovenija: 
Ferlin (6 obramb), Lesjak (4 obrambe), Blagotinšek 1, Henigman, Janc 2, Dolenec 1, Slatinek Jovičić, Kodrin 4, Zarabec 2, Horžen, Bombač 5, Mačkovšek 1, Novak 1, Vlah 2.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI