26. 6. 2024

Zorman in Adžić še naprej slovenska rokometna selektorja

Slovenski članski rokometni reprezentanci bosta tudi v prihodnje vodila Uroš Zorman in Dragan Adžić. Oba selektorja sta s predsednikom Rokometne zveze Slovenije dr. Borom Rozmanom v Bankariumu, muzeju bančništva Slovenije sklenila novi dvoletni pogodbi.

 

Oba selektorja sta v zadnjem obdobju z rokometnima reprezentancama dosegala odlične rezultate, Rokometna zveza Slovenije pa je z njima še pred koncem poletja, ko bi jima potekli pred tem veljavni pogodbi, podaljšala sodelovanje.

 

Slovenke so v koronskem času na evropskem prvenstvu 2020 zasedle 16. mesto. Za tem je na trenerski stolček sedel Adžić, sicer črnogorski trener. Izbrano vrsto je prevzel aprila 2021, tik pred odločilnima kvalifikacijskima bojema z Islandijo za nastop na svetovnem prvenstvu istega leta. Slovenija je preizkus uspešno prestala, tudi rezultatska krivulja se je naglo dvignila. Med svetovno elito so Slovenke v Španiji osvojile 17. mesto med 32 sodelujočimi ekipami, na domačem evropskem prvenstvu nato leta 2022 skočile med osmerico, decembrski nastop med svetovno elito pa po odličnih igrah zaključile kot 11.. V nemškem Ulmu so aprila poskrbele za zgodovinski uspeh slovenskega športa, saj so se kot prva slovenska reprezentanca v kolektivnih športih uvrstile na poletni športni veledogodek, ki ga bo čez slab mesec dni začel v Parizu.

 

Zorman je moško reprezentanco prevzel v zahtevnem položaju februarja 2022. Po četrtem mestu na evropskem prvenstvu 2020 je namreč Slovenija dve leti kasneje tekmovanje sklenila že po prvem delu. Na svetovnem prvenstvu 2022 je nato nastopila s povabilom in pod vodstvom rekorderja po nastopih za slovensko reprezentanco pokazala popolnoma drugačen obraz. Zavihtela se je med deseterico, še višje pa segla na lanskoletnem evropskem prvenstvu v Nemčiji, ko je bila šesta. V španskem Granollersu so si rokometaši marca zagotovili četrto olimpijsko vozovnico.

 

Ob podaljšanju sodelovanja s selektorjema na Rokometni zvezi Slovenije ne skrivajo veselja. "Nobena skrivnost ni, da sta selektorja v preteklih v celoti upravičila zaupanje. Vesel sem, da sta se odločila podaljšati pogodbe pod istimi pogoji. Izpolnila sta vse športne in poslovne rezultate ter verjamem, da bosta tako uspešna že na bližjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu ter na največjih tekmovanjih konec tega in v začetku prihodnjega leta," je ob podpisu podaljšanja sodelovanj dejal predsednik RZS Rozman.

 

Nadaljnjega sodelovanja se izredno veselita tudi oba selektorja. "Vesel sem, da smo s skupnimi močmi izpolnili načrte od mojega prihoda v Slovenijo in se uvrstili na letošnje olimpijske igre. Verjamem, da bo nastop v Parizu stimulativen tako za starejše in izkušene igralke, kot tudi tiste, ki trkajo na reprezentančna vrata. V naslednjih dveh letih bom veliko časa namenil razvoju mlajših igralk in krepitvi ekipnega duha ter upam, da bomo še naprej konkurenčni najboljšim reprezentancam na svetu," je med drugim dejal 54-letni Črnogorec.


Moški elitni reprezentanci bo tudi v naslednjih dveh letih ob robu igrišča dirigiral Zorman. Pod vodstvom enega najboljših nekdanjih srednjih zunanjih igralcev na svetu je Slovenija na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji osvojila šesto mesto ter uspešno nastopila na aprilskem kvalifikacijskem turnirju v Granollersu za OI v Parizu. "Olimpijske igre v Parizu so za vse nas velik izziv. Po njih bo znova nastopil nov štiriletni olimpijski ciklus, kjer bo naš osnovni cilj, da se uvrstimo na vsako veliko tekmovanje. Po Parizu bo prišlo do menjave generacije, nekateri starejši igralci se bodo poslovili, njihovo mesto pa zasedli mlajši. Pred nami je ogromno dela na razvoju igralcev v mlajših kategorijah. Moj osebni cilj je, da se uvrstimo na vsa nadaljnja velika tekmovanja, poskušamo biti še boljši, hitrejši in močnejši ter se prebiti tudi na OI v Los Angelesu 2028," je dejal Zorman. 

 

Člani obeh rokometnih reprezentanc so sredo izkoristili še za obisk Mestne hiše, kjer jih je sprejel župan Mestne občine Ljubljana in častni predsednik RZS Zoran Janković. Ta je ekipama zaželel vse dobro na bližajočem se tekmovanju v francoski prestolnici.


Moška reprezentanca se sicer od minulega vikenda nahaja v Kranjski Gori, kjer je začela s pripravami na olimpijske igre. Rokometašice se bodo na skupnih pripravah zbrale v ponedeljek na Rogli, že zadnjih nekaj tednov pa se večina kandidatk že dnevno zbira na individualnih treningih, pri katerih jim pomaga štab reprezentance.