14. 10. 2024

Adžić razkril imena rokometašic za drugi ciklus priprav na EP

Konec novembra žensko rokometno reprezentanco čaka nastop na evropskem prvenstvu v Avstriji, Švici in na Madžarskem. Selektor Dragan Adžić je razkril seznam igralk, ki jih je povabil na drugi ciklus priprav. Ta se bo odvijal v prihodnjem tednu.
Ženska izbrana vrsta se bo zbrala še drugič v novi sezoni in obenem zadnjič pred začetkom sklepnih priprav. Prve treninge je opravila v septembru, ko se je zbrala prvič po premiernem nastopu na olimpijskih igrah, po katerih so se od dresa z državnim grbom poslovile številne nosilke igre. Prenovljena ekipa selektorja tedaj ni pustila ravnodušnega, navdušila ga je z energijo in delovno vnemo, ki ju je kazala na vsakem koraku.

Črnogorski strokovnjak je tokrat na priprave povabil 19 igralk. V primerjavi s septembrsko akcijo je na spisku kar nekaj sprememb. Na pripravah tokrat ne bo mlade, 20-letne univerzalne zunanje igralke Nene Černigoj, ki si je na evropski tekmi Mlinotesta Ajdovščine minulo soboto poškodovala roko in bo v tem tednu primorana opraviti operativni poseg. Obenem bo tudi ta del priprav izpustila Elizabeth Omoregie, saj ji udeležbo še naprej onemogoča stanje kronične poškodbe kolena.

Na drugi strani si je prvi vpoklic na reprezentančne priprave z dobrimi predstavami prislužila 24-letna levokrilna rokometašica Ana Jeras, ena ključnih posameznic velenjske ekipe. Po daljšem premoru bosta na pripravah znova sodelovali vratarka Karin Kuralt in zunanja igralka Ivona Barukčić, ki se je z novo sezono na igrišče vrnila po hudi poškodbi kolena.

Adžičev seznam sestavljajo še krilne igralke Ema AbinaMaja SvetikEma Marija MarkovićŽiva Čopi in Elena Erceg, zunanje igralke Tjaša StankoNuša FegicAna AbinaEma HrvatinErin Novak in Špela Bajc, krožne napadalke Nataša LjepojaValentina Tina Klemenčič in Lana Puncer ter vratarki Maja Vojnović in Dijana Đajić. Erceg in Puncer se bosta tekom priprav udeležili tudi aktivnosti mladinske reprezentance, ki bo reprezentančni teden izkoristila za dve pripravljalni tekmi s članskima ekipama klubov slovenske lige.

"Za razliko od septembra bo tokrat na reprezentančnih pripravah prisotnih nekaj novih imen. Na mestu levega krila sem vpoklical Ano Jeras, saj želim preveriti raven njenega rokometnega znanja v primerjavi z ravnjo, ki je potrebna za člansko reprezentanco. Z obzirom na to, da bodo istočasno potekale tudi priprave mladinske reprezentance, ki bo odigrala dve pripravljalni tekmi s članskima ekipama slovenskih klubov, sem na seznam dodal tudi vratarko Karin Kuralt. Zaradi poškodbe Nene Černigoj v minulem vikendu sem vpoklical še Ivono Barukčić. Vse ostale so bile poleg že septembra, ko so opravile vse predvidene aktivnosti ter pokazale pripadnost reprezentanci in velik potencial, ki ga premorejo," je ob razkritju seznama dejal Adžić.

Reprezentanca se bo za drugi ciklus priprav zbrala v ponedeljek in ga v celoti preživela v Ljubljani. Zaključila ga bo v soboto. "Z energijo, ki jo je ekipa pokazala v septembru, želimo nadaljevati tudi v prihodnjem tednu," željo pred vnovičnim snidenjem razkrije slovenski selektor.

Ta bo v ponedeljek v Stožicah na delu pozorno spremljal tudi nekaj ostalih igralk iz slovenske lige, ki jih je povabil na treninga izbrane vrste. Z ekipo bo tudi izvrstna organizatorka igre Nina Zulić, ki se po porodu počasi vrača na igrišča. Rokometašica, ki je do danes 76-krat oblekla dres s slovenskim grbom in dosegla 192 zadetkov, bo priključena le aktivnostim, ki jih v tem trenutku lahko izvaja. Med njimi rokometnih treningov še ni. 

"V Ljubljani imamo odlične pogoje za delo. Verjamem, da bodo dekleta na zbor prišla zdrava in zelo motivirana. Velikega pomena za našo novo ekipo bo nova pripravljalna tekma proti igralkam Krima, ki v prihodnjem tednu ne bodo del reprezentanc. Takšne priložnosti velja izkoristiti," še razkrije Črnogorec na slovenski klopi. Vsaka izkušnja bo prenovljeni reprezentančni vrsti prišla še kako prav, sploh ob naglo bližajočem se izzivu, ki ga prinaša prvenstvo stare celine. "V tem tednu se bomo že obrnili proti izzivom na evropskem prvenstvu, primarno tekmicam iz Avstrije in Slovaške. Začeli bomo z analizami in našo taktično pripravo. Sestava reprezentance v tej obliki potrebuje več časa in trdega dela, a verjamem, da bo z novimi treningi napravila še dodatne korake v smeri poti, ki jo je začrtala slovenska olimpijska rokometna ekipa v letu 2024," še dodaja.

Do prve tekme na Euru bo Slovenke ob vstopu v priprave ločilo dobrih šest tednov. V četrtek, 28. novembra bodo v Innsbrucku prve slovenske tekmice aktualne svetovne podprvakinje in zadnje olimpijske zmagovalke, Norvežanke. Z vmesnim dnevom premora bosta sledila še obračuna s Slovaško in sogostiteljico tekmovanja, Avstrijo. Napredovanje na Dunaj, kjer bosta odigrali vse preostale dvoboje, si bosta zagotovili najboljši dve ekipi skupine. 
VABLJENE IGRALKE NA DRUGI CIKLUS PRIPRAV ZA EP 2024
Igralka Igralno mesto Rojen Višina Klub
Ana Abina leva zunanja 1997 178 RK Krim Mercator
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Špela Bajc leva zunanja 2001 178 ŽRD Litija
Ivona Barukčić srednja zunanja 2002 177 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Živa Čopi desno krilo 1998 163 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Dijana Đajić vratarka 2004 184 RK Krim Mercator
Elena Erceg* desno krilo 2006 173 RK Krim Mercator
Nuša Fegic srednja zunanja 1998 169 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Hrvatin leva zunanja 2000 177 Saint-Amand (FRA)
Ana Jeras levo krilo 2000 168 ŽRK Velenje
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 HB Ludwigsburg (NEM)
Karin Kuralt vratarka 2002 172 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 SCM Ramnicu Valcea (ROM)
Ema Marija Marković desno krilo 2003 170 ŽRK Velenje
Erin Novak leva zunanja 2002 177 Kisvardi KC (MAD)
Lana Puncer* krožna napadalka 2006 181 ŽRK Velenje
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 168 BT-Fuchse (AVT)
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 RK Krim Mercator
* igralki, ki bosta sodelovali tudi na pripravah mladinske reprezentance.
ŠTAB REPREZENTANCE
Član Vloga
Dragan Adžić selektor
Jan Žbogar pomočnik selektorja
Aljaž Pavlič trener vratark
Marko Felja trener za telesno pripravo
Urban Brulc zdravnik
Miha Krevs terapevt
Lara Omerzu terapevtka
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Anja Frešer vodja ženskih reprezentanc
Goran Cvijić direktor reprezentanc