2. 10. 2024

Po večnem derbiju Celjani ostajajo na vrhu Lige NLB

Sreda je v Ligi NLB prinesla tekme 5. kroga. Po petih tekmah edina neporažena zasedba tekmovanja ostaja Celje Pivovarna Laško, ki je na večnem derbiju z 29:27 ugnala Gorenje Velenje.

Na preostalih tekmah so se zmag razveselili še trije gostitelji. Slovenj Gradec je v končnici napete tekme odbil napade Rika Ribnice in zmagal z 32:30, Trimo Trebnje je po izenačenem prvem polčasu v nadaljevanju upravičil vlogo favorita in krško ugnal s 27:22, suvereno pa je svoje delo opravila ekipa LL Grosista Slovana, ki je bila na Kodeljevem od Ormožanov boljša s 35:26. Tekma v Ivančni Gorici med SVIŠ-em in Urbanscape Loko se je končala brez zmagovalca, potem ko sta v zadnjih sedmih sekundah obe ekipi imeli na voljo napad za zmago.

Tekma med Koprom in novomeško Krko na Obali je prestavljena, saj je ob obilnem deževju puščala streha dvorane Bonifika, kar je onemogočilo varno izvedbo dvoboja.
LIGA NLB, 5. KROG

Sreda, 2. oktober:

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK GORENJE VELENJE 29:27 (18:12)
Perić 6 (1), Mazej in Miličević po 5; Poklar 7 (1), Sokolič 6 (2).
STATISTIKA


Igralec tekme: Uroš Milićević (RK Celje Pivovarna Laško)


Celjani so na osrednji tekmi petega kroga Lige NLB premagali državne prvake iz Velenja. Po četrti zmagi in neodločenem izidu so še naprej na prvem mestu na razpredelnici, medtem ko so Velenjčani drugič zaporedoma ostali praznih rok. Pred dnevi so jih v njihovi Rdeči dvorani premagali tudi Trebanjci.

V prvem polčasu je bila tekma enakovredna le v uvodnih minutah, nato pa so na parketu dvorane Zlatorog zagospodarili rokometaši iz mesta grofov. Pri izidu 3:3 so naredili delni izid 4:0 in v 13. minuti povedi s 7:3, tako da je gostujoči trener Zoran Jovičić zahteval svojo prvo minuto odmora.

A ta ni spremenila razmerja moči na igrišču, Celjani so bili še naprej bolj kreativni v napadu in trdnejši v obrambi. Po golu Andraža Makuca so v 18. minuti povedli z 11:5, deset minut kasneje pa je njihova prednost narasla že na +7 (17:10), potem ko je zadel ukrajinski krožni napadalec Oleksander Onufrijenko.

Igralci iz Šaleške doline so v drugem polčasu prikazali veliko boljšo predstavo. Po zaostanku šestih golov ob polčasu (12:18) so v 41. minuti več kot prepolovili visok primanjkljaj in se približali na dva gola (18:20). Celjanov ni zajela panika, v naslednjih dveh minutah so naredili delni izid 2:0 in povedli z 22:18.

Velenjčani so v prelomnih trenutkih dvoboja skušali doseči preobrat, a jim ni uspelo. Zapravili so kar nekaj priložnosti za znižanje na gol zaostanka (to jim je uspelo šele 30 sekund pred koncem), v drugi polovici tekme ne več tako suvereni Celjani pa so s pravočasno doseženimi goli le osvojili obe točki in zadržali prvo mesto na razpredelnici.

Pri Celjanih je bil najbolj učinkovit Luka Perić s šestimi goli, Tadej Mazej in Uroš Miličević sta dosegla po pet zadetkov. Pri Velenjčanih je Tine Poklar dosegel sedem, Tilen Sokolič pa šest golov.

Velenjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostila Mistreal Krško (5. oktober), celjska pa Koper (6. oktober).


IZJAVI PO TEKMI:


Uroš Milićević, igralec RK Celje Pivovarna Laško:
"Za nami je večni slovenski derbi, derbi z veliko začetnico. Obe ekipi sta prikazali borbeno predstavo, mi smo bili zelo dobri v prvem polčasu, Velenjčani v drugem. Na tekmece smo se dobro pripravili, vedeli smo, kje so najbolj nevarni - potrebna je bila popolna zbranost v obrambi. Držali smo se vseh dogovorov iz slačilnice, kar je bila pot do uspeha. Želeli smo nadzirati ritem igre skozi celotno srečanje, kar nam je dobro uspevalo, vendar so Velenjčani predvsem v drugem polčasu pokazali svojo kakovost, se nam povsem približali. Mislim, da smo zasluženo zmagali, tudi z glasno podporo navijačev."


Jernej Drobež, RK Gorenje Velenje:
"Za nas je bil pravi derbi šele v drugem polčasu, saj nas v prvem praktično ni bilo na igrišču. Nerazumljivo smo v prvih 30 minutah dovolili 18 zadetkov, dali pa smo jih zgolj 13. Takšno razliko je proti ekipi, kot je RK Celje Pivovarna Laško, zelo težko uloviti. V drugem polčasu smo šli na vse ali nič, drugega nam tako ni preostalo, poizkusili smo izničiti prednost gostiteljev. To nam je v veliki meri celo uspelo, v zadnji minuti smo se približali na zadetek zaostanka. Enostavno je bila razlika iz prvega polčasa previsoka. Čestitke Celjanom za zmago. Bil je pravi derbi, s pravo moško igro."

RD LL GROSIST SLOVAN : RK JERUZALEM ORMOŽ 35:26 (19:12)
Mlivić  in Slatinek Jovičić po 8; Jerenec 10, Pungartnik 5.
STATISTIKA


Igralec tekme: Nebojša Bojić (RD LL Grosist Slovan)


Ljubljanska zasedba je dosegla četrto zmago, po Slovenj Gradcu, Trimu iz Trebnjega in Misteralu iz Krškega je tokrat na Kodeljevem zanesljivo premagala še ormoški Jeruzalem, ki je v elitni Ligi NLB doživel tretji poraz.

Izbranci domačega trenerja Uroša Zormana so temelje za zmago postavili že v prvi polovici tekme, ko so Prleke zasenčili v vseh prvinah rokometne igre in se na veliki odmor odpravili s prednostjo sedmih golov (19:12). V nadaljevanju premoč Ljubljančanov ni bila več tako izrazita, na koncu pa so zanesljivo zmagali za devet golov.

V ljubljanski domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Staš Slatinek Jovičič in Tarik Mlivić, ki sta dosegla po osem golov, izkazal pa se je tudi vratar Nebojša Bojić s 14 obrambami. Pri Ormožanih je Filip Jerenec dosegel deset zadetkov.

Ljubljanska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Ribnici, ormoška pa bo gostila Trimo iz Trebnjega. Obe tekmi bosta 5. oktobra.


IZJAVI PO TEKMI:


Staš Slatinek Jovičič, RD LL Grosist Slovan:
"Tekme nismo najbolje začeli, prvih deset minut ni minilo tako, kot bi želeli. Potem smo odigrali bolje in z boljšo obrambo ter hitro igro prišli v vodstvo in dobro zaključili polčas z 19:12. V drugi polčas spet nismo najbolje vstopili, vendar je na koncu razlika velika, devet golov. Mislim, da smo zasluženo zmagali. Hvala navijačem, da so nas prišli podpreti."


Filip Jerenec, RK Jeruzalem Ormož:
"Kar se nam je tokrat dogajalo, je posledica tega, da si naše tekme v Ligi NLB sledijo v ritmu sreda-sobota, vmes pa imamo še evropske tekme. Zato nimamo pravega časa za pripravo na posamično ekipo. Nimamo nekaj veliko treningov, ker ni časa - pogledamo video analizo in se poskusimo pripraviti po najboljših močeh. Čestitke Slovanu, ki je res okrepil ekipo, kar se vidi na igrišču – ima širino. Nam ni uspelo sestaviti obrambe, medtem ko nam je napad še nekako stekel. To nas je že drugič zapored stalo boljšega rezultata. Obrambo moramo popraviti, pa bomo spet bolj enakovredni takšnim ekipam kot je Slovan."


RK SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA : RD URBANSCAPE LOKA 23:23 (13:10)
Justin 10 (7), Stopar 5; Kocbek, A. Jesenko in Stopar po 4.
STATISTIKA


Igralec tekme: Andraž Justin (RK SVIŠ Cugelj okna Ivančna Gorica)


Rokometaši iz Ivančne Gorice so po treh zaporednih porazih v prejšnjem krogu le prišli do prve zmage v domačem prvenstvu, ko so ugnali Riko Ribnico. Škofjeločani pa so po uvodnem presenetljivem remiju proti Velenjčanom zabeležili še eno zmago in dva poraza.

Za Loko je to drugi remi v tej sezoni, s štirimi točkami pa je trenutno na osmem mestu prvenstvene lestvice. Ivančna Gorica je prišla do tretje točke v sezoni in je deseta.

Dvoboj so bolje odprli gostje, ki so v uvodnih desetih minutah pobegnili v vodstvo 6:2. A od tu naprej Loki igra ni več stekla, to pa je domačim omogočilo vrnitev v tekmo. Sprva so izenačili na 6:6 in kmalu zatem povedli po dveh golih Simona Stoparja. Do odmora so povedli s tremi goli prednosti.

A v nadaljevanju so se gostje vrnili in znova sami povedli na polovici drugega dela. V izenačenih zadnjih deset minut sta ekipi krenili poravnani na 20:20, tudi po zadnjem zvoku sirene pa sta bili ekipi povsem izenačeni in si razdelili po točko.

Pri domačih je Andraž Justin dosegel deset zadetkov, pet jih je dodal Stopar, Jaka Glavan pa je zbral 13 obramb. Za goste so bili s po štirimi goli najuspešnejši Jure Kocbek, Aljaž Jesenko in Žiga Stopar, Tilen Grudnik pa je ubranil deset strelov.

Zasedba iz Škofje Loke bo v prihodnjem krogu gostila Slovenj Gradec, ekipa iz Ivančne Gorice pa bo gostovala v Novem mestu. Obe tekmi bosta 5. oktobra.


IZJAVI PO TEKMI:


Andraž Justin, igralec RK SVIŠ Cugelj okna Ivančna Gorica:

"Odigrali smo dobro tekmo. Po slabem začetku smo se zbrali in pokazali pravi obraz ter si ob koncu prvega polčasa priigrali prednost. V nadaljevanju pa je nastopila igra gol za gol, iz katere smo potegnili točko. Mislim, da moramo biti z njo zadovoljni. Vse misli so že usmerjene v sobotno tekmo proti novomeški Krki."


Žiga Stopar, igralec RD Urbanscape Loka:

"Za nami je težko gostovanje pri SVIŠ-u, točko smo si prigarali v zadnji minuti. Tekma je bila zelo zanimiva, zahtevna. SVIŠ se je boril do konca, ni popuščal. Vemo, kje smo delali napake. Nismo izkoristili lahkih strelov, saj bi bili s tem v zaključku v ugodnejšem položaju. Gremo dalje, sezona je še dolga, vendar vsaka točka je zelo pomembna."


RK SLOVENJ GRADEC : RD RIKO RIBNICA 32:30 (15:16)
Cvetko 7 (1), Eskeričić 6 (1); Knavs 13 (3), Stefanović 4.
STATISTIKA


Igralec tekme: Rok Cvetko (RK Slovenj Gradec)


Rokometaši iz Slovenj Gradca so šele v zadnjem delu tekme zlomili odpor trdoživih tekmecev iz dežele suhe robe in zadržali visoko četrto mesto na prvenstveni lestvici. Korošci imajo ob tem zabeleženo tekmo manj, saj po pritožbi rezultat tekme 4. kroga v Ormožu - Slovenj Gradec je obračun dobil z 32:30 - še ni registriran.

Do 50. minute je bila tekma povsem odprta (25:25), prelomni trenutki dvoboja pa so minili v znamenju izbrancev domačega trenerja Žige Lesjaka, ki so si pet minut pred koncem zadnjega zvoka sirene priigrali tri gole prednosti (29:26). Ribničani niso izobesili bele zastave, v 58. minuti so po golu Uroša Knavsa znižali na 29:30, koroške zmage pa niso ogrozili.

Pri gostiteljih je bil najbolj učinkovit Rok Cvetko s sedmimi, pri gostih pa Knavs s 13 goli.

Ekipa iz Slovenj Gradca bo v prihodnjem krogu gostovala v Škofji Loki, zasedba iz Ribnice pa bo gostila LL Grosist Slovan. Obe tekmi bosta 5. oktobra.


IZJAVI PO TEKMI:


Rok Cvetko, igralec RK Slovenj Gradec:
"Pričakovali smo težko tekmo. Ribnica je tokrat odigrala borbeno, a sta borbenost in želja vendarle pretehtali v našo prid. Znova smo pokazali značaj in na krilih izjemnih navijačev prišli do nove zmage. Hvala publiki za izjemno podporo."


Uroš Knavs, igralec RD Riko Ribnica:
"V Slovenj Gradec smo se prišli borit, držali smo se z domačini skozi celo tekmo a na koncu žal popustili. Čestitam domačinom za zasluženo zmago."


RK TRIMO TREBNJE : RK MISTERAL KRŠKO 27:22 (12:12)
Grmšek 5, Jurečič (1) in Kotar po 4; Yankovskyy 8 (3), Stevović, Pelko in Dosedla po 3.
STATISTIKA


Igralec tekme: Alen Skledar (RK Trimo Trebnje)

Trebanjci so doslej v novi sezoni vpisali dve zmagi in dva poraza, so pa v tekmo krenili z lepo popotnico, saj so nazadnje v gosteh ugnali aktualne prvake iz Velenja. Krčani, povratniki v prvo ligo, so na uvodnih štirih tekmah enkrat zmagali.

Trimo je po tretji zmagi zdaj skočil na tretje mesto prvenstvene lestvice s šestimi točkami. Prav toliko jih ob tekmi manj ima Slovenj Gradec, oba za vodilnimi Celjani zaostajata za tri točke. Krčani po četrtem porazu ostajajo na dnu lestvice z dvema točkama.

Trebanjci so hitro prevzeli pobudo na domačem terenu (6:2), a se gostje niso tako hitro predali. Vrnili so se v igro, pri izidu 8:7 pa tudi sami povedli. Do polčasa je sledil povsem izenačen obračun, ekipi sta tudi na odmor odšli rezultatsko poravnani.

Tudi v uvodnih minutah drugega dela sta bili ekipi enakovredni, Trebanjci pa so nato znova le zaigrali bolje in začeli zadevati, tako da so imeli dobrih pet minut pred koncem pet golov naskoka (25:20). To pa je bila dovolj velika prednost, da so jo varno zadržali do konca.

Pri domačih je Timotej Grmšek dosegel pet golov, po štiri sta jih dodala Jan Jurečič in Marko Kotar. Pri gostih iz Posavja je bil z osmimi goli najboljši Andrej YankovskyyLuka Stanojlović pa je zabeležil 16 obramb.

Trebanjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Ormožu, ekipa iz Krškega pa v Velenju. Obe tekmi bosta 5. oktobra.


IZJAVI PO TEKMI:


Alen Skledar, igralec RK Trimo Trebnje:
"Težka tekma je za nami. Smo v napornem ritmu, saj nas v tem tednu čakata dva obračuna. V Ormožu želimo odigrati bolje. Glavno je, da smo dobili tokratno tekmo."


Domen Sikošek Pelko, igralec RK Misteral Krško:
"Čestitke ekipi Trebnjega za zmago. Pričakovali smo težko tekmo. Dali smo vse od sebe in do 53. minute prikazali zelo dober obraz. Na koncu je zmanjkalo malce širine in izkušenj, Trebanjcem pa želim vso srečo v nadaljevanju sezone."


RD KOPER : MRK KRKA - prestavljeno

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 5 4 1 0 149:141 8 9
2 RD LL GROSIST SLOVAN 5 4 0 1 152:130 22 8
3 RK TRIMO TREBNJE 5 3 0 2 141:130 11 6
4 RK SLOVENJ GRADEC 4 3 0 1 114:111 3 6
5 RK GORENJE VELENJE 5 3 0 1 114:111 3 6
6 MRK KRKA 4 2 0 2 121:108 13 4
7 RK JERUZALEM ORMOŽ 4 2 0 2 116:122 −6 4
8 RD URBANSCAPE LOKA 5 1 2 2 122:130 −8 4
9 RD RIKO RIBNICA 5 1 1 3 151:153 −2 3
10 RK SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA 5 1 1 3 137:144 −7 3
11 RD KOPER 4 1 0 3 112:120 −8 2
12 RK MISTERAL KRŠKO 5 1 0 4 130:152 −22 2