28. 9. 2024

Po 4. krogu vse ekipe Lige NLB pri točkah in vsaj eni zmagi

Zaključen je 4. krog Lige NLB. Po štirih odigranih tekmah so vse ekipe pri točkah, kot zadnja ju je po presenečenju v Ribnici (31:32) vpisala zasedba SVIŠ-a Cugelj oken Ivančne Gorica.

Sobota je sicer prinesla štiri tekme, prav vse pa so se končale z izjemno tesnim izidom. Poleg tiste v Ribnici je Slovenj Gradec z 32:30 zmagal v Ormožu, Urbanscape Loka je na domačem igrišču s 25:24 ugnala Koper, Celjani pa so se do zmage z 31:30 dokopali v Novem mestu, potem ko je z zadnjih sekundah zadel Luka Perić. 

Že v petek je Trimo Trebnje zmagal v Velenju (28:23), LL Grosist Slovan pa je s 33:23 ugnala posavskega prvoligaša iz Krškega.
LIGA NLB, 4. KROG
Sobota, 28. september:

MRK KRKA : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 30:31 (15:13)
Vukić 7 (3), Avsec 6; Mazej 7, Mlakar 6 (2).
STATISTIKA


Igralec tekme: Žiga Mlakar (RK Celje Pivovarna Laško)


Drugi derbi kroga v Novem mestu - osrednja tekma je bila v petek v Rdeči dvorani med Velenjčani in Trebanjci - se je končal z zmago rokometašev iz Celja, ki so zadržali prvo mesto na lestvici.

Obračun v dvorani Marof so bolje pričeli gosti, ki so si hitro priigrali dva gola prednosti, po njihovem vodstvu 7:5 v 12. minuti pa so pobudo prevzeli izbranci domačega trenerja Mirka Skoka ter pet minut kasneje po delnem izidu 4:0 povedli z 9:7.

Po obdobju enakovredne igre so gostitelji znova nekoliko bolj odločno pohodili stopalko za plin v zadnjem delu prvega polčasa, ko so si priigrali tudi najvišjo prednost (13:10 in 15:12).

Izbranci portugalskega Paula Pereire iz Celja so drugi polčas odprli z delnim izidom 3:0 ter vodstvom 16:15, a so jim Dolenjci v 38. minuti znova ušli na +3 (19:16). Nato so Štajerci znova strnili svoje vrste in po golu Luke Perića v 47. minuti izenačili na 22:22.

V razburljivi in izenačeni končnici so si 26-kratni slovenski prvaki iz Celja v 54. minuti priigrali dva gola prednosti (26:24), dobro minuto pred koncem pa tri (30:27).

A gostitelji so v zadnji minuti po golih Klemna MatkaVojislava Vukića in Leona Raša izenačili na 30:30, Celjanom pa je zmago prinesel - tako kot že na nekaterih prejšnjih tekmah - Perić, ki je zadel za končno zmago z 31:30.

V celjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Tadej Mazej s sedmimi in Mlakar s šestimi goli, v novomeški pa Vukić s sedmimi in Jernej Avsec s šestimi zadetki.

Zasedba iz Novega mesta bo v prihodnjem krogu gostovala v Kopru, celjska bo gostila Gorenje Velenje. Obe tekmi bosta 2. oktobra.


IZJAVI PO TEKMI:


Aljaž Lavrič, igralec MRK Krka:
"Tekma je bila podobna kot prejšnja proti Gorenju. V prvem polčasu, pa tudi večino drugega, smo imeli stvari pod kontrolo, nato pa se je zgodil mrk v igri, ko se nismo uspeli sestaviti ne v obrambi, ne v napadu. Zadnjo minuto je imelo Celje še tri gole prednosti, v infarktni končnici smo uspeli izenačiti, na koncu pa v zadnji sekundi prejeli gol. Glede na videno v zadnjih dvajsetih minutah tekme lahko rečem, da so Celjani zasluženo zmagali."

 

Žiga Mlakar, igralec RK Celje Pivovarna Laško:
"Vedeli smo, da prihajamo na zares težko gostovanje in da igra Krka enega najlepših rokometnih iger v ligi. Mi smo tekmo odprli solidno, potem pa je sledilo veliko izmenjav rezultata, saj nam je Krka nudila zelo dober odpor. Na koncu smo preobrnili rezultat v svojo korist, ampak je bila ta končnica vseeno napeta, tako kot vse tekme v letošnji sezoni in prav je, sploh za slovenski rokomet in gledalce, da se igrajo tako napete končnice."


RK JERUZALEM ORMOŽ : RK SLOVENJ GRADEC 30:32 (15:17)
Jerenec 11, Hebar 6 (4); Cvetko 7 (2), Eskeričić 5.
STATISTIKA


Obračun v dvorani Hardek se je končal z zmago Korošcev, ki so se po tretji zmagi po številu točk izenačili z drugouvrščenimi Ljubljančani.

Izbranci gostujočega trenerja Žige Lesjaka so narekovali ritem v prvi polovici tekme in si nekajkrat priigrali štiri gole prednosti. Prvič so s to razliko povedli v 18. minuti (11:7), zadnjič pa pet minut kasneje (14:10). A Prleki so zaostanek hitro prepolovili, z zaostankom dveh golov so se odpravili tudi na veliki odmor (15:17).

Srčni Ormožani so v 36. minuti povsem zadihali za ovratnik Korošcem (18:19), ki pa so v nadaljevanju strnili svoje vrste in jim hitro ušli na tri gole (19:22). Varovanci domačega trenerja Saša Praprotnika so v končnici skušali tekmo postaviti na glavo, nekajkrat so se približali na gol zaostanka, na koncu pa so ostali praznih rok.

Pri Korošcih sta bila najbolj učinkovita Rok Cvetko s sedmimi in Kristijan Eskeričić s petimi zadetki, pri Prlekih pa je odstopal Filip Jerenec, ki je zabil kar 11 golov.

Ekipa iz Ormoža bo v prihodnjem krogu gostovala v Ljubljani, zasedba iz Slovenj Gradca pa bo gostila Riko Ribnico. Obe tekmi bosta 2. oktobra.


IZJAVI PO TEKMI:


Gašper Pungartnik, igralec RK Jeruzalem Ormož:
"Slab začetek tekme, kar se nam dogaja že en lep čas. Ekipa kot je Slovenj Gradec je to odlično izkoristila. Celo tekmo smo lovili zaostanek in na koncu je enostavno zmanjkalo minut. Smo utrujeni po evropskih tekmah, ampak to ni izgovor, da smo danes izgubili. Nisem opazil, da smo prejeli zadnji zadetek z osmimi igralci. To pove veliko o nas koliko smo bili prisotni z glavami na tej tekmi. Sam fokus na tekmo bo potreba popraviti pa še lahko dobimo pike tam kjer si najmanj mislimo."


Žiga Lesjak, trener RK Slovenj Gradca:
"Res sem vesel te zmage, saj je gostovanje v Ormožu najtežje gostovanje v državi. Mislim, da je minilo petnajst ali šestnajst let od zadnje zmage na Hardeku. Ekipa je pokazala značaj tudi na koncu tekme, ko nam ni najbolje šlo. Mogoče se je Ormožu poznala utrujenost po evropskih tekmah. Sami imamo letos širino in prvič sem doma moral pustiti dva mlada igralca, ki bi si zaslužila biti v ekipi. Mislim, da bo letos naš največji adut širina, dobra volja in pozitivna miselnost. Pohvale obema navijaškima skupinama. V takem vzdušju bi si želel voditi vsako tekmo v našem državnem prvenstvu."


RD RIKO RIBNICA : RK SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA 31:32 (16:20)
Stefanović, Knavs (4) in Žagar po 6; Justin 8 (5), Korošec in Ključanin po 5.
STATISTIKA


Igralec tekme: Jaka Glavan (RK SVIŠ Cugelj okna Ivančna Gorica)


Rokometaši iz Ivančne Gorice so v Ribnici osvojili prvi par točk v tej sezoni, Ribničani pa so doživeli drugi poraz v Ligi NLB.

V deželi suhe robe je bila tekma izenačena do izida 8:8, nato pa so pobudo prevzeli gosti. V 23. minuti so po golu Aljaža Kutnarja povedli s 17:11, štiri minute kasneje pa je Domen Košir povišal na 20:13.

A gostitelji so v končnici prvega polčasa le strnili svoje vrste in se po delnem izidu 3:0 na veliki odmor odpravili z zaostankom štirih golov (16:20).

V drugem polčasu so se izbranci domačega trenerja Boruta Mačka pognali v odprt lov na goste, a se jim ni izšlo. V 58. minuti so se po golu Žana Žagarja približali na gol zaostanka (31:32), v živčni in razburljivi končnici pa sta točki vendarle odšli v Ivančno Gorico.

Pri gostih je bil najbolj učinkovit Andraž Justin z osmimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Jaka Glavan z 12 obrambami. Pri domačih so Žagar, Nikola Stefanović in Uroš Knavs dosegli po šest zadetkov.

Zasedba iz Ribnice bo v prihodnjem krogu gostovala v Slovenj Gradcu, ekipa iz Ivančne Gorice bo gostila Urbanscape Loko. Obe tekmi bosta 2. oktobra.


IZJAVI PO TEKMI:


Jaka Đekić, igralec RD Riko Ribnica:
"V tekmo smo šli načeti, saj nas pestijo težave s poškodbami. Kljub temu smo bili zbrani, a napadalno smo bili razpoloženi. Škripalo pa je predvsem v obrambi, do konca tekme pa smo izgubili še dva igralca in ni se nam uspelo sestaviti, da bi tekmo v drugem polčasu obrnili v našo korist."


Jaka Glavan, igralec RK Sviš Cugelj okna:
"Kot vedno je bila tudi tokratna tekma v Ribnici težka. Prve tri tekme sezone se niso obrnile v našo korist, ta danes se nam končno je. Upam, da bo našim mladim fantom sedaj lažje. Čestitke fantom, čestitke Ribničanom, ki so pokazali, da so tudi brez nekaterih nosilcev, npr. Brina, čvrsti v obrambi in so kakovostna ekipa. Sedaj moramo izgraditi sami sebe, da se ne bomo v zadnjih minutah premagovali sami in bomo tekmo mirno pripeljali do konca."


RD URBANSCAPE LOKA : RD KOPER 25:24 (13:13)
Dolenc 7 (4), A. Jesenko 6; Bašić 6, Zugan in Bekrić po 5.
STATISTIKA


Igralec tekme: Aljaž Jesenko (RD Urbanscape Loka)


V začetku prvega polčasa je bila rahla pobuda na strani Primorcev, ki so si trikrat priigrali prednost dveh golov (7:5, 8:6 in 9:7), a Škofjeločani so primanjkljaj v zadetkih hitro nevtralizirali.

Izbranci domačega trenerja Ivana Vajdla so sredi drugega polčasa dvignili raven svoje igre in si priigrali štiri gole prednosti (22:18).

V prelomnih trenutkih dvoboja niso zapravili lepega kapitala, goste z Obale so do zadnjega zvoka sirene imeli pod rezultatskim nadzorom ter po presenetljivem uvodnem remiju proti prvakom iz Velenja osvojili prvi par točk v sezoni 2024/25.

V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Andrej Dolenc s sedmimi in Aljaž Jesenko s šestimi goli, v gostujoči pa Amir Bašić s šestimi zadetki.

Zasedba iz Škofje Loke bo v prihodnjem krogu v Stični gostovala pri ekipi iz Ivančne Gorice, koprska bo gostila Krko. Obe tekmi bosta 2. oktobra.


IZJAVI PO TEKMI:


Aljaž Jesenko, igralec RD Urbanscape Loka:
"Tekmo smo začeli v krču, mislim da zaradi pomembnosti tekme. Celotna tekma je potekala praktično gol za gol. Šele v 50. minuti smo se uspeli odlepiti na tri ali štiri zadetke in na srečo je to bilo dovolj. Veliko preglavic v prvem polčasu smo imeli z njihovim vratarjem Đurico, ki nam je obranil kar nekaj strelov. V drugem polčasu smo uspeli popraviti realizacijo in na koncu zasluženo zmagali."


Arijan Kovačevič, igralec RD Koper:
"Mislim, da smo naredili preveč tehničnih napak, predvsem v drugem polčasu. Tedaj tudi streli niso bili takšni kot bi morali biti. Mislim, da je tekma pokazala tudi, da imamo manj izkušenj in malo manj tehničnega znanja, da bi se lahko kosali z Loko do konca tekme. Škofjeloški ekipi bi rad čestital za zmago, nas pa čaka še kar nekaj dela. Moramo pozabiti današnjo tekmo in se že osredotočiti na prihajajočo, ki bo na sporedu v sredo, proti ekipi Krke."


Petek, 27. september:
RK GORENJE VELENJE : RK TRIMO TREBNJE 23:28 (10:15)
RK MISTERAL KRŠKO : RD LL GROSIST SLOVAN 23:33 (7:13)
VEČ O TEKMAH

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 4 3 1 0 120:114 6 7
2 RD LL GROSIST SLOVAN 4 3 0 1 117:104 13 6
3 RK SLOVENJ GRADEC 4 3 0 1 114:111 3 6
4 RK GORENJE VELENJE 4 2 1 1 107:109 −2 5
5 MRK KRKA 4 2 1 1 107:109 −2 5
6 RK TRIMO TREBNJE 4 2 0 2 114:108 6 4
7 RK JERUZALEM ORMOŽ 4 2 0 2 120:119 1 4
8 RD RIKO RIBNICA 4 1 1 2 121:121 0 3
9 RD URBANSCAPE LOKA 4 1 1 2 99:107 −8 3
10 RK SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA 4 1 0 3 114:121 −7 2
11 RD KOPER 4 1 0 3 112:120 −8 2
12 RK MISTERAL KRŠKO 4 1 0 3 108:125 −17 2