27. 9. 2024

Trimu derbi, Slovan z zmago skočil na vrh

S petkovima tekmama v Velenju in Krškem je Liga NLB vstopila v 4. krog. Zanesljivih zmag sta se razveselili zasedbi Trima Trebnjega in LL Grosista Slovana.

Rokometaši dolenjske zasedbe so s 23:28 dobili derbi najboljših ekip minule sezone državnega prvenstva proti Gorenju Velenju, ekipa s Kodeljevega pa je s 33:23 ugnala posavskega prvoligaša.

Preostale štiri tekme bodo na sporedu v soboto, vse se bodo začele ob 19. uri. Slovenj Gradec se bo podal na gostovanje v Ormož, Riko Ribnica bo pričakala zasedbo iz Ivančne Gorice, Urbanscape Loka se bo pomerila s Koprom, v Novem mestu pa bo na sporedu še druga tekma dveh slovenskih predstavnikov v tej sezoni evropskih tekmovanj, Krke in Celja Pivovarne Laško. 

Vse obračune bo mogoče v spletnem prenosu spremljati na Youtube kanalu RZS TV.
LIGA NLB, 4. KROG

Petek, 27. september:
RK GORENJE VELENJE : RK TRIMO TREBNJE 23:28 (10:15)
Poklar (1) in Sokolič (2) po 7; Soršak 8, Grmšek 5.
STATISTIKA


Igralec tekme: Jaka Soršak (RK Trimo Trebnje)


V še enem neposrednem dvoboju med ekipami, ki kandidirajo za rokometni prestol, so igralci Trima iz Trebnjega v gosteh premagali državne prvake in jim zadali prvi poraz v sezoni. Na lestvici sicer Velenjčani z dvema zmagama in remijem po štirih tekmah ostajajo pred Trimom, ki je po dveh zaporednih porazih osvojil drugi par točk v sezoni.
Po sprva izenačenem boju v Rdeči dvorani in izenačenju na 5:5 so nadzor nad dogajanjem prevzeli gosti in v 18. minuti po delnem izidu povedli za štiri gole (10:6). Varovanci Zorana Jovičića nikakor niso našli pravega ritma in so še naprej veliko grešili. V 27. minuti je na semaforju že kazalo +6 v korist Trebanjcev, na odmor pa so igralci Trima odšli s prednostjo petih golov (15:10).
Za Trimo se drugi polčas ni začel najbolje. Že v prvi minuti so namreč ostali brez pordečelega Vida Miklavca, ki je po dosojeni sedemmetrovki iz te v glavo zadel vratarja Emirja Taletovića.
Državni prvaki minule sezone so nato počasi rezali v zaostanek za Trebanjci in se večkrat približali na tri gole, v 38. minuti pa po golu Urbana Pippa na -2, toda preobrata ni bilo.
Strelsko breme sta pri gostih prevzela Timotej Grmšek in Jaka Soršak. Prvi je dosegel štiri od prvih petih zadetkov gostov v drugem delu in prednost svoje ekipe ponovno povišal na + 4 (20:16), drugi pa je nadaljeval odlično predstavo iz prvega dela in še naprej rešetal velenjska vrata.
Varovanci Radoslava Stojanovika so tako izničili pritisk domačih, ob razpoloženemu vratarju Urbanu Lesjaku pa nato v 50. minuti ponovno vzpostavili najvišjo prednost (24:18) na tekmi. Po delnem izidu 3:0 domačih so gosti z ukradeno žogo Darka Cingesarja in zadetkom v prazno mrežo le zatrli vse upe na preobrat Velenjčanov.
Za zmagovito moštvo je Soršak dosegel osem golov, Grmšek jih je dodal pet. Pri domačih sta izstopala Tine Poklar in Tilen Sokolič s po sedmimi zadetki, prave pomoči ostalih soigralcev pa nista imela.
Velenjčani se bodo med tednom v sredo merili še z enim kandidatom za naslov prvaka, gostovali bodo namreč pri edini še neporaženi ekipi to sezoni Celju. Trebanjci bodo isti dan gostili novinca med prvoligaši Misteral Krško.


IZJAVI PO TEKMI:

Emir Taletović, igralec RK Gorenje Velenje:
"Od prve minute dalje nismo bili pravi. Trebnje je z lahkoto prihajalo do strelov in preigravalo našo obrambo. Na trenutke je še delovalo, da se nam bo uspelo vrniti, a nam enostavno ni uspelo. Večkrat skozi tekmo so naredili večjo razliko in ves čas smo bili v lovu na zaostanek. Preveč je bilo tehničnih napak, da bi lahko premagali tako kakovostno ekipo, kot je Trimo."

Timotej Grmšek, igralec RK Trimo Trebnje:
"Moram povedati, da je tekma potekala točno tako, kot smo se dogovorili pred začetkom. Dogovor je bil, da igramo zbrano v napadu, z malo tehničnimi napakami, zelo osredotočeni v obrambi in tudi vratar je bil zelo razpoložen. Zelo sem vesel te zmage."

RK MISTERAL KRŠKO : RD LL GROSIST SLOVAN 23:33 (7:13)
Yankovskyy 9 (4), Sobotič in Stevović po 3; Mlivić 6, Zobec (4), Budja in Grebenc po 5.
STATISTIKA


Igralec tekme: Tarik Milvić (RD LL Grosist Slovan)


Ambiciozna ljubljanska zasedba je v četrtem krogu po zanesljivi zmagi proti novincu med prvoligaško druščino, tretji v Ligi NLB, začasno skočila na vrh s šestimi točkami. Medtem Krčani z enim parom osvojenih točk ostajajo na desetem mestu razpredelnice.
Čeprav so domači povedli z 2:0, so varovanci Uroša Zormana hitro ujeli pravi ritem in po delnem izidu 7:0 ušli Krčanom. Ob številnih tehničnih napakah na obeh straneh in malemu številu golov v prvih 30 minutah so domači še znižali zaostanek na štiri gole zaostanka, na veliki odmor pa so šli z zaostankom šestih.
Ko se je zdelo, da so Ljubljančani strli odpor Krškega, so se ti sredi drugega polčasa nevarno približevali gostom. Z delnim izidom 3:0 in izidu 19:22 na semaforju so malce zamajali postavljene temelje Slovana v prvem polčasu, a se je ta nato po golu Izidora Budje in ubranjeni sedemmetrovki Vladimirja Gošića znova otresel pritiska.
V zadnjih deset minut so gosti krenili s prednostjo petih zadetkov in jo v končnici celo podvojili za tretji par točk v sezoni.
Za zmagovalce je šest golov dosegel Tarik Mlivić, po pet pa so jih prispevali Jan Grebenc, Izidor Budja in Bruno Vili Zobec. Pri domačih je bil najbolj razpoložen Andrej Jankovski z devetimi zadetki.
Zasedba iz Krškega bo v prihodnjem krogu, in sicer v sredo, gostovala v Trebnjem pri Trimu, Ljubljančane pa isti dan čaka domača tekma proti Jeruzalemu Ormožu.


IZJAVI PO TEKMI:


Jan Hočevar, igralec RK Misteral Krško:
"Za nami je težka tekma. Začeli smo dobro in povedli z 2:0, potem pa nadaljevali malo premehko. Mogoče smo se tekmecev malo ustrašili in zato so povedli z visoko razliko. Na začetku drugega polčasa smo odigrali malo boljše, vendar se je na koncu pokazala individualna kakovost Slovana in mislim, da je na koncu vseeno zasluženo zmagal, mi pa moremo na naslednjih tekmah pokazati boljši obraz."


Jan Grebenc, igralec RD LL Grosist Slovan:
"Vemo, da gostovanje v Krškem veljajo za neugodna gostovanja, saj se domači fantje borijo in grizejo do konca. Nekaj minut do konca so bili na treh golih razlike, ampak mi smo se borili do konca. Ustvarili smo razliko desetih golov in odnesli dve točki domov."


Sobota, 28. september, ob 19.00:
RK JERUZALEM ORMOŽ : RK SLOVENJ GRADEC (prenos na Youtube kanalu RZS TV)


IZJAVI PRED TEKMO:


Gašper Hebar, igralec RK Jeruzalem Ormož:
"Tekme si sledijo z neverjetno hitrostjo in to tekme proti močnim tekmecem. To velja tudi za naše naslednje goste iz Slovenj Gradca. Imajo zelo močno zasedbo, ki ob dobrem dnevu lahko premaga vsako ekipo v naši ligi. Nam se že nekoliko pozna utrujenost po evropskih preizkušnjah. S pomočjo polnega Hardeka lahko še enkrat več stisnemo zadnje atome moči in odigramo še eno kakovostno tekmo. Ali bo to dovolj za zmago, bomo izvedeli v soboto pozno zvečer." 


Nik Rantah, rokometaš RK Slovenj Gradec:
"V soboto nas v Ormožu čaka eno najzahtevnejših gostovanj. Zavedamo se, da gre pri tekmecih za izjemno kakovostno ekipo, ki je na domačem igrišču še posebej trd oreh. Z ekipo se že intenzivno pripravljamo na tekmo, v katero bomo šli s polno zbranostjo in energijo. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se na Koroško vrnemo s pozitivnim rezultatom."


RD RIKO RIBNICA : RK SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA (prenos na Youtube kanalu RZS TV)


IZJAVI PRED TEKMO:


Brin Cimerman, igralec RD Riko Ribnica:
"V soboto nas čaka tekma proti RK SVIŠ Cugelj okna. Čeprav tekmeci zasedajo trenutno zadnje mesto na lestvici Lige NLB, nas zgodovina uči, da so bili naši medsebojni dvoboji vedno napeti. V minuli sezoni so nas v Ribnici celo premagali, tako da ne gre podcenjevati nobene ekipe. Tudi mi dvigujemo formo v igri, kar se vidi v dobro odigranih zadnjih dveh tekmah in ponovno bomo skušali dati vse od sebe, da točki ostaneta doma. S tako igro v napadu in obrambi, kot smo ju odigrali proti Kopru, lahko na to tudi računamo. Povabil bi tudi naše zveste navijače, da nas podprejo z glasnim navijanjem.”


Nik Pirnat, igralec RK SVIŠ Cugelj okna Ivančna Gorica:
"Po borbi z Ormožem smo v tesnem ritmu tekem že osredotočeni na gostovanje v Ribnici. Verjamemo, da se lahko z domačini kosamo in upam, da bomo s podporo navijačev še nadgradili prejšnje predstave ter se borili za prvi točki."


RD URBANSCAPE LOKA : RD KOPER (prenos na Youtube kanalu RZS TV)


IZJAVI PRED TEKMO:


Peter Peternel, igralec RD Urbanscape Loka:
"Po težkem gostovanju v Celju nas v soboto doma čaka tekma proti dokaj mladi in neugodni ekipa Kopra. V obrambi bomo morali odigrati čim bolj čvrsto in si med seboj pomagati, v napadu pa si s potrpežljivo igro ustvariti priložnosti ter biti zanesljivi pri realizaciji strelov. Zagotovo bomo morali biti bolj zbrani v zadnjih minutah tekme, kar nas je v tej sezoni že stalo točk. Vabim vse navijače v dvorano Poden, da nam pomagate pri lovu na nove točke.”


Dani Zugan, igralec RD Koper:
"Intenzivno se pripravljamo na sobotni obračun v Škofji Loki. Ločani so v prvem krogu na domačem igrišču odigrali izenačeno z aktualnimi državnimi prvaki. Prav zato se zavedamo, da nas čaka težka tekma, a verjamem, da lahko z našo dobro igro vzamemo obe točki."


MRK KRKA : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO (prenos na Youtube kanalu RZS TV)

IZJAVI PRED TEKMO:

Vojislav Vukić, rokometaš MRK Krka:

"V soboto nas čaka zelo pomembna tekma. Tega se zavedamo in se zato nanjo dobro pripravljamo. Celja pred polnim Marofom ne bi označil za favorita, a to moramo dokazati na igrišču, da smo popolnoma osredotočeni na tekmeca. Treniramo dobro in upam, da bomo ob podpori s tribun prišli do novih točk."


Tadej Mazej, igralec RK Celje Pivovarna Laško:
"Čaka nas zelo zahtevna tekma pri Krki. V prvih treh krogih tekmovanja smo lahko videli, da so novomeški rokometaši suvereno premagali Ribnico in Loko ter bili povsem konkurenčni Velenju. Že sedaj lahko rečemo, da bodo zahteven tekmec za vsakogar. Mi smo opravili analizo tekmecev, vemo kaj so njihove prednosti, najde se tudi kakšna slabost. Te moramo dobro izkoristiti, predvsem pa se osredotočiti na svojo igro. Moramo še dvigniti nivo naše igre, predvsem v napadu, kjer smo imeli probleme z realizacijo. Na tekmi bomo zagotovo dali vse od sebe ter storili vse, kar je v naši moči, da novi dve točki potujejo z nami v Celje."

LESTVICA LIGE NLB
Ekipa Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RD LL GROSIST SLOVAN 4 3 0 1 117:104 13 6
2 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 3 2 1 0 89:84 5 5
3 RK GORENJE VELENJE 4 2 1 1 107:109 −2 5
4 MRK KRKA 3 2 0 1 91:77 14 4
5 RK TRIMO TREBNJE 4 2 0 1 91:77 14 4
6 RK JERUZALEM ORMOŽ 3 2 0 1 90:87 3 4
7 RK SLOVENJ GRADEC 3 2 0 1 82:81 1 4
8 RD RIKO RIBNICA 3 1 1 1 90:89 1 3
9 RD KOPER 3 1 0 2 88:95 −7 2
10 RK MISTERAL KRŠKO 4 1 0 3 108:125 −17 2
11 RD URBANSCAPE LOKA 3 0 1 2 74:83 −9 1
12 RK SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA 3 0 0 3 82:90 −8 0