6. 9. 2024

Prvi par točk v roke Slovana in Krke

V petek se je nadaljeval prvi krog Lige NLB. Slovan je bil v Slovenj Gradcu boljši za tri gole (27:24), medtem ko je Krka na domačem terenu premagala Ribnico za 11 golov (32:21). Zadnje tri tekme uvoda v sezono, bodo na sporedu v soboto.

LIGA NLB, 1. KROG

Petek, 6. september:

MRK KRKA : RD RIKO RIBNICA 32:21 (17:11)

Stanojević 8, Nikolić 7 (3); Planinšek 5, Stefanović (1), Knavs (2) po 4.

STATISTIKA


Igralec tekme: Jure Blaževič (MRK Krka)


Novomeščani so v velikem slogu osvojili prvi par točk v elitnem ligaškem domačem tekmovanju. Uvodne tekmece so zasenčili v vseh prvinah igre, končna razlika govori o neenakovrednem dvoboju v dvorani Marof.

Rokometaši iz dolenjske prestolnice so temelje za zmago postavili že v prvi polovici tekme, ki je bila enakovredna le do izida štiri proti štiri. Nato so pobudo prevzeli gostitelji in povedli z 12:5, na veliki odmor pa odšli s prednostjo šestih golov (17:11).

V drugem polčasu se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Izbranci domačega trenerja Mirka Skoka so bili vselej korak pred Ribničani, največ pa so vodili za 13 golov (30:17).

V novomeški zasedbi sta bila najbolj učinkovita Veljko Stanojević z osmimi in Marko Nikolić s sedmimi goli, v ribniški pa je Nejc Planinšek dosegel pet zadetkov.

Zasedba iz Novega mesta bo v prihodnjem krogu gostovala v Škofji Loki, ekipa iz Ribnice pa bo gostila Celje Pivovarno Laško. Obe tekmi bosta 14. septembra.


IZJAVI PO TEKMI:


Luka Muhič, igralec MRK KRKA: 

"Na tekmeca smo se res zelo dobro pripravili, pregledali številne video posnetke in tudi vedeli, kje so njegove šibke točke. V obrambi nismo imeli težav, prednost smo hitro povečevali in na koncu zasluženo osvojili prvi par točk."


Borut Maček, trener RD Riko Ribnica:

"Čestitam ekipi Krke za zasluženo zmago. Nas je v tem tednu prizadela bolezen Brina Cimermana in poškodba Klemna Pogorelca, poleg tega pa je že v prvem polčasu z rdečim kartonom končal tekmo Jaka Đekić, kar je pomenilo, da smo imeli veliko težav s sestavo obrambe. Glave gor in gremo naprej."


RK SLOVENJ GRADEC : RD LL GROSIST SLOVAN 24:27 (11:13)

Cvetko 6 (3), Eskeričić 5; Slatinek Jovičič 6, Ljevar 5.

STATISTIKA


Igralec tekme: Jaka Malus (RD LL Grosist Slovan)


V sezoni 2024/25 prenovljeni in ambiciozni Ljubljančani so na Koroškem dosegli prvo zmago, a zanjo so se morali pošteno potruditi.

Večji del prvega polčasa je minil v povsem enakovredni predstavi. V rahli rezultatski prednosti, ki pa nikoli ni znašala več kot dva gola, so bili izbranci gostujočega trenerja in slovenskega selektorja Uroša Zormana. Njegovi varovanci so na vročem igrišču v Slovenj Gradcu nekoliko lažje zadihali šele v 41. minuti, ko so po golu Leona Ljevarja povedli za šest golov (18:12). Gostitelji so se v nadaljevanju borili po najboljših močeh, po izključitvah Tarika Mlivića in Bruna Zobca ter zadetku Roka Cvetka so v 51. minuti prepolovili zaostanek (19:22).

V prelomnih trenutkih dvoboja so po golih Vida Levca in Cvetka v 58. minuti povsem dihali za ovratnik favoriziranim gostom (23:24), Ljubljančani pa so s pravočasnima zadetkoma Staša Slatinka Jovičiča in Kenana Pajta le zapečatili usodo trdovratnih Koroščev za vodstvo s 26:23.

V ljubljanski zasedbi sta bila najbolj učinkovita Slatinek Jovičič s šestimi in Ljevar s petimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Nebojša Bojić s 13 obrambami. V slovenjgraški ekipi je Cvetko dosegel šest, Kristijan Eskeričić pa pet zadetkov.

Zasedba iz Slovenj Gradca bo v prihodnjem krogu gostovala v Trebnjem (13. september), ljubljanska pa v Velenju (15. september).


IZJAVI PO TEKMI:

Uroš Štumpfl, igralec RK Slovenj Gradec:  
"Slovenj Gradec je bil znova priča izjemni tekmi.  Težave smo imeli predvsem v začetku drugega polčasa. Nekaj črnih minut je nasprotnik znal dobro izkoristiti. V drugem polčasu smo se skušali vrniti nazaj v igro in držati stik z Ljubljančani. Žal smo tekmo izgubili zaradi lastnih napak."

Jaka Malus, igralec RD LL Grosist Slovan:  
"V Slovenj Gradcu so gostovanja vedno zahtevna. Lepo se je bilo vrniti v koroški dom. Vsa čast publiki, lahko rečem da ena najboljših v ligi. Veseli smo zmage in novih dveh točk."

Sobota, 7. september, ob 18.00:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK JERUZALEM ORMOŽ (prenos na Sportklubu)


IZJAVI PRED TEKMO:


Paulo Pereira, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Zame je izredno velika stvar, da lahko delam v Sloveniji. Imam ogromno spoštovanje do tukajšnjega rokometa. Srečal sem že kar nekaj mladih igralcev, ki imajo odlično znanje rokometa. Mi v sezono teoretično ne vstopamo iz prve štartne vrste, a se bomo borili na vsaki tekmi. Videli bomo, kako se bodo uspeli odzvati na obračunih, ki se bodo zvrstili skozi sezono. Seveda je kar nekaj ekip, ki so pred novim začetkom v bojem položaju kot mi, mi pa se bodo borili. Za tekmo v Ormožu si želim, da se ne razplete tako kot v minuli sezoni. Slišal sem za nekatere stvari, ki so se zgodile, pri čemer ne govorim o sami tekmi. Znova poudarjam, da se bomo borili za zmago proti dobri ekipi, na katero se moramo dobro pripraviti." 


Saša Prapotnik, trener RK Jeruzalem Ormož:
"Na začetku priprav smo imeli nekaj težav s poškodbami, a smo jih uspešno sanirali. Pripravljalne tekme smo odigrali po sistemu toplo-hladno, prikazali smo zelo dobre predstave, pa tudi takšne, ki so bile za nič. A takšen je čas priprav. Sedaj smo vse uspeli zložiti skupaj in se veselimo začetka nove sezone Lige NLB. Celje je na domačem igrišču favorit, mi pa bomo po najboljših močeh skušali odigrati dobro tekmo, obenem pa se pripravljali tudi za naslednje preizkuse." 


Ob 19.00:
RD URBANSCAPE LOKA : RK GORENJE VELENJE (prenos na RZS TV)


IZJAVI PRED TEKMO:


Ivan Vajdl, trener RD Urbanscape Loka:
"Po letu dni premora je treniranje prvoligaške ekipe nov izziv. Škofjeloško moštvo je doživelo velike spremembe, prišlo je veliko mladih igralcev. Fantje so v dopoldanskem času v službah, zato tedaj ne moremo trenirati. Vseeno mislim, da smo na dobri poti. Na pripravljalnih tekmah smo odigrali nekaj zelo dobrih tekem, pa tudi slabših. Verjamem, da je naša pot prava. Gorenje Velenje bo v soboto velik favorit, je aktualni prvak Lige NLB, ki že leta in leta dobro dela. Zagotovo se bomo skušali dobro pripraviti, dobro odigrati in mu bodo konkurenčni."


Zoran Jovičić, trener RK Gorenje Velenje:
"Zagotovo je naslov prvaka težje braniti kot napadati. V minuli sezoni naši začetki niso bili obetavni, pa nam je nato skozi sezono uspel podvig, ki ga nihče ni pričakoval. A sedaj se začenja nova zgodba. Spustiti moramo krila in začeti iz nič. Nekaj dolgoletnih nosilcev smo zamenjali. Z nami ni več Verdinka, Haseljića, Šiška in Predovića. Na teh mestih so se nam pridružili novi igralci, ki jih je potrebno uigrati v naš sistem. Urbanscape Loka je ekipa, ki jo je potrebno spoštovati. Iz leta v leto igra dober rokomet. Kdor je ne bo spoštoval, bo na gostovanju hitro poražen. Mi tja potujemo s spoštovanjem, a vsako tekmo želimo zmagati."


RD KOPER : RK MISTERAL KRŠKO (prenos na RZS TV)


IZJAVI PRED TEKMO:


Boris Lisica, trener RD Koper:
"V novi sezoni bo v Ligi NLB nastopalo 12 ekip, kar bo še povečalo njeno zahtevnost. Borba za vsako točko bo nekaj posebnega. Naša ekipa je doživela rekonstrukcijo. Izkušenejši igralci so našli boljše klube, dobili boljše finančne pogoje, kar je normalno, danes je to težko preprečiti. Članski ekipi smo iz mladinskega pogona priključili pet igralcev, ki jih navajamo na novo raven igre. Pripeljali smo tudi štiri nove igralce, med njimi dva mlada in dva izkušenejša. Iz njih skušamo ustvariti ekipo, ki bo konkurenčna. Skozi sezono bomo videli, kam nas bodo popeljale naše predstave. Krško je prvak 1. B lige. Na turnirju v Dobovi smo že odigrali medsebojno tekmo, nekoliko srečnejši in spretnejši smo bili mi. Tekma Lige NLB bo povsem nova stvar. Krško je uigrano, mi pa smo favoriti zaradi igranja v višji slovenski ravni. Videli bomo, kako se bo dvoboj razpletel."


Aleš Sirk, trener RK Misteral Krško:
"V novi sezoni si želimo obstati v Ligi NLB. V ta namen smo nekoliko okrepili igralski kader, ki pa je za razliko od minule sezone precej spremenjen. Na vsakem igralnem mestu imamo novega igralca, saj so štirje igralci prenehali z igranjem, trije pa so odšli drugam. Nahajamo se torej v podobni situaciji kot naši prvi tekmeci. Med pripravami smo imeli kar nekaj težav. Zaradi poškodb smo v prvem delu izgubili tri nove igralce. A kolikor nas je, nas je. Na igrišču lahko zaigra šesterica in vratar. Verjamem, da bomo našli šesterico igralcev, ki se bo enakovredno zoperstavila tekmecem. Koper bo v soboto absoluten favorit. Gre za ekipo, ki že vrsto let nastopa v Ligi NLB in se uvršča tudi v vrh le-te. Ne glede na vse spremembe imajo na Primorskem več izkušenj od nas. Nikakor pa to ne pomeni, da v Koper potujemo z belo zastavo. Storili bomo vse, da v danem trenutku odigramo najboljšo možno tekmo. Želim si, da bi iz tekme v tekmo napredovali in kazali pravi obraz."


Sreda, 4. september:

SVIŠ CUGELJ OKNA IVANČNA GORICA: TRIMO TREBNJE 27:30 (12:15)

VEČ O TEKMI