16. 8. 2024

Po sedemmetrovkah četrta zaporedna zmaga

Slovenska reprezentanca do 18 let je na evropskem prvenstvu v Podgorici po streljanju sedemmetrovk s 30:29 ugnala Švico. S četrto zaporedno zmago si je priborila nedeljsko tekmo za končno deveto mesto, na kateri se bo ob 14.30 znova pomerila s Portugalsko.

Mladi slovenski rokometaši so v prvem delu tekmovanja ugnali Grčijo, nato pa po krčevitem boju morali priznati premoč Srbom in Hrvatom. Tretje mesto v skupini A jim je v nadaljevanju prineslo borbo za razvrstitev od devetega mesta naprej, v kateri še ne poznajo poraza. V skupini drugega dela tekmovanja so ugnali Ferske otoke, Portugalsko in Češko, v razigravanju za razvrstitev od devetega do 12. mesta pa nazadnje še Švico.

Dvoboj s Švicarji je bil večino časa izjemno poravnan. Slovenija je sicer z zadetkom Tjaža Štalekerja po 20 minutah vodila z 8:5, še zadetek več je ekipi ločil na začetku 24. minute, ko je zadel Jakob Ščuka za 10:6.

Švicarji so se v igro vrnili sredi 36. minute, ko so izid poravnali na 15:15, sedem minut kasneje pa prvič povedli (20:19). V 47. minuti so slovenski tekmeci prvič povedli za dva zadetka (22:20), v zadnjih 10 minut rednega dela pa sta ekipi vstopili poravnani na 23:23.

Ob koncu 56. minute je z zadetkom Martina Drnovška Slovenija povedla s 26:25. Za tem je ubranila tri napade, a na drugi strani ni uspela zatresti mreže tekmecev. Med drugim je strel na prazen gol zadel le vratnico. V 60. minuti je Švica izid poravnala, Slovenija je 13 sekund pred koncem zahtevala minuto odmora, a si v zadnjem napadu ni uspela priigrati zmage.

Sledili so streli s sedmih metrov. Matevž Mlakar je ubranil prva dva poskusa Švicarjev, v drugo je prvič zadela tudi slovenska vrsta in nato izkoristila še preostale tri strele. Natančni so bili Arne Strehar, Vanja Dragić ter brata Tjaž in Miha Štaleker.

V dresu Slovenije je bil s šestimi goli najboljši Ščuka, po pet sta jih dodala Drnovšek in Tjaž Štaleker.

EVROPSKO PRVENSTVO DO 18 LET
KONČNICA, TEKMA ZA RAZVRSTITEV OD 9. DO 12. MESTA:

Petek, 16 avgust:
SLOVENIJA : ŠVICA (13:12, 26:26)
Slovenija:
Mlakar (9 obramb), Drnovšek 5, Ščuka 6, Peternel 1, Novak, Orač Istenič, T. Štaleker 5, Gregorič, Dragić 1, M. Štaleker 4, Sandič (3 obrambe), Pirc, Atlija, Anžič 3, Strehar 4, Pajk 1.
STATISTIKA
PRVI DEL, SKUPINA A (Podgorica, Črna gora)

1. krog, sreda, 7. avgust:
SLOVENIJA : GRČIJA 33:31 (18:11)
Slovenija:
Mlakar (12 obramb), Sandič, Anžič 6, T. Štaleker 4, Dragić 4, M. Štaleker 4, Strehar 4, Ščuka 2, Peternel 2, Novak 2. Gregorič 2, Atlija 2, Pirc 1, Drnovšek, Orač Istenič, Pajk.
VEČ O TEKMI

2. krog, četrtek, 8. avgust:
SRBIJA : SLOVENIJA 33:31 (17:18)
Slovenija:
 Sandič (2 obrambi), Mlakar, M. Štaleker 7, T. Štaleker 6, Gregorič 6, Dragić 4, Ščuka 3, Strehar 3. Peternel 1. Pirc 1, Anžič 1, Drnovšek, Novak, Orač Istenič, Atlija, Pajk.
VEČ O TEKMI

3. krog, sobota, 10. avgust:
HRVAŠKA : SLOVENIJA 33:29 (14:12)
Slovenija: Sandič (5 obramb), Mlakar (3 obrambe), M. Štaleker 7, T. Štaleker 4, Drnovšek 3, Ščuka 3, Pajk 3, Gregorič 2, Dragić 2, Strehar 2. Novak 1, Orač Istenič 1, Pirc 1, Peternel, Atlija, Anžič.
STATISTIKA

DRUGI DEL, ZA RAZVRSTITEV OD 9. DO 16. MESTA, SKUPINA J:

1. krog, ponedeljek, 12. avgust:
PORTUGALSKA : SLOVENIJA 28:31 (11:15)
Slovenija:
Sandič (9 obramb), Mlakar, Šćuka 5, Drnovšek 4, Peternel 4, T. Štaleker 4, Gregorič 3, Strehar 3, Novak 2, Pirc 2, Pajk 2, Dragić 1, Anžič 1, Orač Istenič, M. Štaleker, Atlija.

2. krog, torek, 13. avgust:
SLOVENIJA : FERSKI OTOKI 35:25 (17:13)
Slovenija:
Mlakar (9 obramb), Sandič, Anžič 12, M. Štaleker 11, Strehar 3, Drnovšek 2, Drnovšek 2, Peternel 2, Dragić 2, Novak 1, T. Štaleker 1, Atlija 1, Ščuka, Orač Istenič, Pirc, Pajk.
VEČ O TEKMI

3. krog, četrtek, 15. avgust (dvorana Verde):
SLOVENIJA : ČEŠKA 35:21 (16:10)
Slovenija:
 Sandič (13 obramb), Mlakar, M. Štaleker 5, Anžič 5, Drnovšek 4, Ščuka 4, Atlija 4, Novak 3, T. Štaleker 3, Peternel 2, Strehar 2, Pajk 2, Orač Istenič, Gregorič, Dragić.