7. 8. 2024

Uvodoma v Podgorici zanesljivo preko Grkov

V črnogorski prestolnici Podgorici se je začelo evropsko prvenstvo za rokometaše do 18 let. Slovenska vrsta je v uvodnem krogu s prepričljivo igro odpravila Grčijo, 33:31 je bilo. 

Naslednja tekma izbrance Marka Šibile čaka v četrtek ob 14.30 proti Srbiji. Zadnji preizkus v prvem delu tekmovanja bo sledil v soboto ob 19.30 proti Hrvaški.


Slovenska vrsta je izpolnila svojo željo in nastope med evropsko smetano začela zmago. Četudi tekmecem, ki so si nastop priigrali skozi kvalifikacije, ni dopustila niti najmanjše možnosti za presenečenje, se je za prvi točki morala krepko potruditi. Grki se namreč niso predali vse do konca.


Prelomni korak do prvega uspeha v Podgorici so mladi Slovenci napravili s fantastično predstavo v prvem polčasu. V 10. minuti so Grki izid še poravnali na 4:4, v naslednjih štirih minutah pa je v ospredje stopila slovenska vrsta. V obrambi je onemogočala tekmece, na drugi strani pa pripravila izjemen niz 11:1. Za prvo dvomestno vodstvo s 15:5 je ob koncu 24. minute zadel Arne Strehar.


Slovenci, ki so na glavni odmor odšli s sedmimi goli naskoka (18:11) se je obetala visoka zmaga, ki bi jim še kako prišla prav v lovu na najvišja mesta. Po prvem delu bo namreč boje za prvaka nadaljevala le prvouvrščena ekipa skupine, dodatno pa še druga najuspešnejša v sklopu treh skupin, v slovenskem primeru A, B (Nemčija, Francija, Poljska, Severna Makedonija) in C (Danska, Norveška, Češka in Ukrajina), pri čemer bo morda lahko odločala ravno razlika med danimi in prejetimi zadetki.


A Grki so se izkazali za izjemno trd oreh. Kmalu po vstopu v drugi polčas so se približali na 15:20, za nameček pa je Slovenija zaradi dveh dvominutnih kazni v polju ostala brez dveh igralcev. A na igralski manko je četverica v slovenski obrambi odgovorila izvrstno, saj je tekmecem z borbeno igro dvakrat odvzela žogo. Grki so med tem prejeli tri dvominutne kazni in Slovenija je sredi 38. minute z zadetkom Miha Štalekerja vodila za osem (23:15).


A tudi to ni bilo dovolj za miren zaključek tekme. Nervoza se je stopnjevala na obeh straneh, ki sta vse pogosteje ostajali brez igralcev, izključenih za dve minuti - ekipi sta skupaj na tekmi nabrali 13 izključitev. To je nekoliko bolje v svoj prid znala obrniti grška zasedba, ki se je večkrat približala na tri zadetke, na dva pa šele nekaj sekund pred koncem, ko je bil zmagovalec že znan.


Pri Sloveniji se je med strelce vpisalo kar 12 igralcev. S šestimi zadetki je bil najuspešnejši najmlajši član reprezentance Aljuš Anžič, po štiri so dodali Tjaž ŠtalekerVanja Dragić, Miha Štaleker in Arne Strehar. Matevž Mlakar je zbral 12 obramb.

EVROPSKO PRVENSTVO DO 18 LET
PRVI DEL, SKUPINA A (Podgorica, Črna gora)

1. krog, sreda, 7. avgust:
SLOVENIJA : GRČIJA 33:31 (18:11)
Slovenija:
Mlakar (12 obramb), Sandič, Anžič 6, T. Štaleker 4, Dragić 4, M. Štaleker 4, Strehar 4, Ščuka 2, Peternel 2, Novak 2. Gregorič 2, Atlija 2, Pirc 1, Drnovšek, Orač Istenič, Pajk.
STATISTIKA

2. krog, četrtek, 8. avgust ob 14.30:
SRBIJA : SLOVENIJA

3. krog, sobota, 10. avgust ob 19.30:
HRVAŠKA : SLOVENIJA