6. 8. 2024

Kadeti odpotovali na evropsko prvenstvo

V sredo se bo v Podgorici v Črni gori začelo letošnje evropsko prvenstvo za rokometaše. V boje med 24 reprezentancami se bo podala tudi slovenska ekipa. Uvodoma se bo ob 12. uri pomerila z Grčijo.


Nov rod mladih, obetavnih slovenskih rokometašev bo v črnogorski prestolnici vodil Marko Šibila. Pod njegovim vodstvom je izbrana vrsta opravila tritedenske sklepne priprave, med katerimi se je mudila na Rogli, v Zrečah in Ormožu.


"Na pripravah je sodelovalo 19 igralcev. Vsi so pokazali veliko rokometno znanje in prizadevanje na treningih. Na koncu nismo izbrali 16 igralcev, temveč morali trem kakovostnim igralcem povedati, da bodo zaradi omejitve števila sodelujočih igralcev ostali doma in čakali na morebitno menjavo, v kolikor bi se karkoli zgodilo. Po drugi strani je nekaj kakovostnih posameznikov odstopalo, spet pri drugih smo nekoliko tehtali in se na koncu odločili glede na potrebe reprezentance," je o določanju potnikov v Črno goro povedal Šibila in obenem dodal: "Poškodb, ki bi igralce oddaljile od nastopa na evropskem prvenstvu, kljub trdim in intenzivnim treningom na srečo ni bilo. To moram poudariti, da je veliko vlogo odigral naš fizioterapevt, veliko pa smo delali tudi na regeneraciji."


Na seznamu potnikov se nahajajo krilni igralci Vanja Dragić, Rok Novak, Jon Orač Istenič in Arne Strehar, zunanji igralci Aljuš Anžič, Martin Drnovšek, Rok Gregorič, Jakob Ščuka, Miha ŠtalekerTjaž Štaleker in Bine Pirc, krožni napadalci Denis Atlija, Žan Pajk in Peter Peternel ter vratarja Matevž Mlakar in Luka Sandič.



V pripravljalnem obdobju so mladi slovenski rokometaši odigrali pet pripravljalnih tekem. Na Madžarskem so visoko ugnali Iran (40:25), bili boljši od Islandije (30:28) in le za gol klonili proti Madžarski (33:34). V zadnjem tednu priprav so nato dosegli še dve izjemno prepričljivi zmagi. V Zrečah so bili od Črnogorcev boljši s 40:22, v Laškem pa od Savdske Arabije s 36:22.


Na evropskem prvenstvu jih čaka težka naloga. Tekmovalni sistem, enak tistemu, ki smo ga imeli priložnost spremljati že na mladinskem prvenstvu v Celju, ne dovoljuje spodrsljajev, neposredno napredovanje pa omogoča le prvo uvrščeni ekipi skupine prvega dela. Žreb Slovencem ni prizanesel, saj jih je pahnil v skupino A, skupaj z Grčijo, Srbijo in Hrvaško


"Na evropskem prvenstvu si želimo čim več. Videli bomo, kakšna je realnost, si pa želimo prvega mesta, ki edino prinaša neposredno napredovanje. Mislim, da smo dobro pripravljeni in da bomo trd oreh vsem tekmecem," se na bližajoče izzive ozira glavni slovenski trener.  


"Čaka nas izredno težka naloga, saj je to morda celo najtežja skupina prvega dela. Grčija se je na evropsko prvenstvo prebila preko kvalifikacij. Je obetavna ekipa, nekaj njenih igralcev je zaigralo že na evropskem prvenstvu do 20 let v Celju, sicer pa igrajo za članska moštva. Grki so solidna ekipa, ki ima svoje kakovosti in je nikakor ne gre podcenjevati. Srbija premore telesno zelo močne igralce, ki so dobri strelci z razdalje in zelo iznajdljivi. Zagotovo nas čaka dobra tekma. Zadnja tekmica bo Hrvaška, ki tradicionalno zelo dobro dela z mladimi. Ima veliko visokih igralcev z dobrim rokometnim znanjem. Skratka čaka nas zelo zanimiva skupina, v kateri želimo odigrati vidno vlogo," pa Šibila razkrije podrobnosti o prvih slovenskih tekmecih.


Uvodna tekma evropskega prvenstva slovensko vrsto do 18 let čaka v sredo ob 12. uri proti Grčiji. Dan za tem se bo ob 14.30 srečala s Srbijo, po dnevu premora pa ji bo sobota prinesla še obračun s Hrvati, ki se bo v dvorani Morača začel ob 19.30. V borbi za najvišja mesta bo po prvem delu ostala le najboljša ekipa skupine, dodatno pa si bo napredovanje zagotovila še najboljša drugo uvrščena reprezentanca izmed skupin A, B (Nemčija, Francija, Poljska, Severna Makedonija) in C (Danska, Norveška, Češka in Ukrajina). Prenos vseh tekem bo mogoče spremljati na EHF TV.

REPREZENTANCA NA EP DO 18 LET
Igralec Igralno mesto Višina Rojen Klub
Aljuš Anžič zunanji 188 2008 RK Celje Plivovarna Laško
Denis Atlija krožni napadalec 185 2006 RD Urbanscape Loka
Vanja Dragić desno krilo 183 2006 RK Gorenje Velenje
Martin Drnovšek levi zunanji 185 2006 Šd Mokerc Ig
Rok Gregorič srednji zunanji 181 2006 ŠRD Škofljica
Matevž Mlakar vratar 191 2006 ŠRD Škofljica
Rok Novak levo krilo 183 2006 RD Ll Grosist Slovan
Jon Orač Istenič desno krilo 190 2006 RK Kronos
Žan Pajk krožni napadalec 191 2007 RK Gorenje Velenje
Peter Peternel levi zunanji/krožni napadalec 190 2006 RD Urbanscape Loka
Bine Pirc desni zunanji 192 2006 RD Ll Grosist Slovan
Luka Sandič vratar 200 2006 RK Kočevje
Arne Strehar levo krilo 182 2006 RD Urbanscape Loka
Jakob Ščuka levi zunanji 199 2006 MRK KRKa
Miha Štaleker levi zunanji 191 2006 RK Slovenj Gradec
Tjaž Štaleker zunanji 185 2007 RK Slovenj Gradec
ŠTAB REPREZENTANCE DO 18 LET
dr. Marko Šibila glavni trener
Anže Ratajec pomočnik trenerja
Gregor Lorger trener vratarjev
Maj Popelar fizioterapevt
Nejc Urdih tehnični vodja
EVROPSKO PRVENSTVO DO 18 LET
PRVI DEL, SKUPINA A (Podgorica, Črna gora)

1. krog, sreda, 7. avgust ob 12.00:
SLOVENIJA : GRČIJA

2. krog, četrtek, 8. avgust ob 14.30:
SRBIJA : SLOVENIJA

3. krog, sobota, 10. avgust ob 19.30:
HRVAŠKA : SLOVENIJA