4. 8. 2024

Rokometaši v četrtfinale z drugega mesta

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v zadnjem krogu skupinskega dela olimpijskih iger izgubila proti Nemčiji z 29:36 (14:23). Slovenija, ki je v skupini A premagala Hrvaško, Švedsko in Japonsko ter izgubila proti Španiji in Nemčiji, se je uvrstila v četrtfinale, ki bo 7. avgusta v Lillu. Pomerila se bo z Norveško.

Slovenska reprezentanca je bila ne glede na izid nedeljske tekme v Parizu že uvrščena med potnike, ki bodo v ponedeljek odpotovali v Lille in tam nadaljevali s tekmovanjem. Dvoboj je tako odločal le o razvrstitvi na prvo in drugo mesto skupine A ter s tem položaj pred četrtfinalom.


Rokometaši izpod Alp so se morali zadovoljiti z drugim mestom, ki jim v sredinem četrtfinalu prinaša dvoboj s tretjeuvrščeno ekipo skupine B. To je naposled postala Norveška, ki je na zadnji tekmi prvega dela klonila proti Danski. Točna ura tekme še ni znana, možni termini pa so ob 9.30, 13.30, 17.30 in 21.30.


Selektor Uroš Zorman je na tekmi v postavi pogrešal tri do sedaj ključne igralce – stebra srednje obrambe Boruta Mačkovška in Mateja Gabra ter vratarja Klemna Ferlina, za katere se fizioterapevtska služba reprezentance trudi, da bi jih usposobila za igro do začetka končnice. V prvo postavo je postavil zgolj rezerviste, ki pa so uvodoma odlično opravili svojo nalogo.


Nemce je slovenska vrsta uvodoma dobro zaustavljala z globoko obrambno postavitvijo 3-2-1. Nik Henigman je ob koncu četrte minute izid poravnal na 3:3, kmalu za tem pa je slovenska prednost že znašala dva zadetka. Zanjo je sredi sedme minute poskrbel Kristjan Horžen, nazadnje pa je bilo tako ob koncu 14. minute, ko je Aleks Vlah zadel za 10:8.


Za tem so Neci strnili svoje vrste in se po dveh zaporednih nasprotnih napadih, s katerimi so zaokrožili delni niz 3:0, prebili v ospredje (11:10). V 20. minuti je nato Dean Bombač izid še poravnal na 13:13, nato pa so sledile črne slovenske minute.


Streli niso zadevali cilja, na drugi strani pa je bila slovenska obramba večkrat izigrana. Nemci so dosegli devet zaporednih golov, slovenski strelski post pa je za 20:14 v 26. minuti prekinil Jure Dolenec.


V preostanku tekme se razmerje moči ni spremenilo. Slovenija je po zmagah proti Hrvaški, Švedski in Japonski doživela drugi poraz, potem ko je bila v uvodnem krogu olimpijskega turnirja boljša tudi Španija.


V slovenski izbrani vrsti sta bila na tekmi najbolj učinkovita Horžen s sedmimi in Nik Henigman s štirimi goli, vratarja Urban Lesjak in Urh Kastelic pa sta skupno zbrala osem obramb. 


Poseben mejnik je na tekmi dosegel kapetan Dolenec. S tremi zadetki se je na vrhu večne lestvice strelcev za slovensko reprezentanco z 702 doseženima goloma izenačil z Luko Žvižejem, ki v izbrani vrsti sedja opravlja vlogo pomočnika selektorja.


"Mi, ki smo bili najbolj obremenjeni, smo danes kar precej počivali in naredili smo tudi nekaj menjav. Tekma razen o razvrstitvi ni odločala o ničemer. Danes smo pokazali karakter, zaostajali za 10 golov in se vrnili. Naslednja tekma je tista, ki jo moramo dobiti. Če bi kdo pred turnirjem rekel, da bomo že pred zadnjo tekmo četrtfinalisti, bi se mu smejal. A s tako igro so zrasla naša pričakovanja. Ničesar se ne bojimo in samozavestno gremo v četrtfinale. Pomembno je, da smo privarčevali malo moči," je dejal Blaž Janc, ki je bil tudi navdušen nad številnimi slovenskimi navijači na tribuni. 


Ne glede na razplet se Slovenci v Lille lahko podajo dvignjenih glav. Le sredina tekma bo namreč merilo ali se bodo v četrtem olimpijskem nastopi slovenski rokometaši prvič merili tudi na odločilnih tekmah za medalje. V Sydneyu 2000 so tekmovanje sklenili kot osmi, štiri leta kasneje so bili v Atenah 11., v Rio de Janeiru 2016 pa šesti.

TEKME NA OLIMPIJSKIH IGRAH
Prvi del, skupina A:

 

5. krog, nedelja, 4. avgust (Pariz, South Paris Arena 6):

NEMČIJA : SLOVENIJA 36:29 (23:14)
Slovenija:
Lesjak (3 obrambe), Kastelic (5 obramb), Blagotinšek 2, Henigman 4, Janc 3, Dolenec 3, Cehte 3, Slatinek Jovičić 2, Kodrin, Zarabec 2, Horžen 7, Bombač, Novak, Vlah 3.
STATISTIKA

 

Četrtfinale, sreda, 7. avgust.

Polfinale, petek, 9. avgust.

Tekma za 3. mesto in finale, nedelja, 11. avgust.

Že odigrano, 1. krog, sobota, 27. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

ŠPANIJA : SLOVENIJA 25:22 (8:11)
Slovenija: 
Ferlin (6 obramb), Lesjak (4 obrambe), Blagotinšek 1, Henigman, Janc 2, Dolenec 1, Slatinek Jovičić, Kodrin 4, Zarabec 2, Horžen, Bombač 5, Mačkovšek 1, Novak 1, Vlah 2.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI


2. krog, ponedeljek, 29. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

SLOVENIJA : HRVAŠKA 31:29 (13:13)
Slovenija:
 Ferlin (8 obramb), Lesjak (5 obramb), Blagotinšek, Janc 8, Dolenec 2, Cehte, Slatinek Jovičić, Kodrin 3, Gaber 2, Zarabec, Bombač 2, Mačkošek 3, Novak 3, Vlah 8.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI


3. krog, sreda, 31. julij (Pariz, South Paris Arena 6):

SLOVENIJA : ŠVEDSKA 29:24 (15:14)
Slovenija: Ferlin (9 obramb), Lesjak (4 obrambe), Blagotinšek 1, Janc 10, Dolenec 4, Cehte, Slatinek Jovičić, Kodrin 2, Gaber, Zarabec, Bombač, Mačkovšek 3, Novak 1, Vlah 8.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI


4. krog, petek, 2. avgust (Pariz, South Paris Arena 6):

JAPONSKA : SLOVENIJA 28:29 (15:15)
Slovenija:
 Ferlin (2 obrambi), Lesjak (5 obramb), Blagotinšek 2, Henigman, Janc 2, Dolenec 3, Cehte, Slatinek Jovičić, Kodrin 1, Gaber 1, Zarabec 2, Bombač 4, Vlah 14.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI