3. 8. 2024

Po izjemni borbi konec olimpijskih nastopov za rokometašice

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v zadnjem krogu skupinskega dela olimpijskih iger v Parizu izgubila proti Švedski s 23:27 (14:11). Slovenija je končala nastope v francoski prestolnici, na petih tekmah je premagala Južno Korejo ter izgubila proti Danski, Nemčiji, Norveški in Švedski.

Izbranke Dragana Adžića so pred tekmo imele jasen cilj. Zavedale so se, da jih četrtfinale olimpijskega turnirja čaka le v primeru, da v zadnjem krogu prvega dela tekmovanja zberejo več točk od Nemk, ki so se kasneje srečale z Norvežankami.


Temu primeren je bil tudi začetek. Slovenske rokometašice, ki so nastopile brez obolele Tamare Mavsar, so dvoboj začele vidno motivirane in z izredno borbenostjo. Renomirane tekmice so jih zgledale v hrbet, četudi slovenska igra ni bila povsem brezhibna. Z nekaj odličnimi posredovanji se je izkazala Amra Pandžić, raznolik je bil tudi slovenski napad.


Ob vstopu v 16. minuto je po desni strani prodrla Ana Abina in zatresla mrežo tekmic za 9:6. Švedska klop je tedaj nemudoma segla po minuti odmora.


Še gol več je ekipi ločeval po 19 minutah igre. Tedaj jeTjaša Stanko na črti lepo našla Natašo Ljepojo, ki je zadela za 11:7. Po novi obrambi Pandžić so Slovenke takoj za tem imele priložnost svojo prednost še oplemeniti, a so v istem napadu zgrešile dva strela, po novi dobri obrambi pa v napadu nato napravile tehnično napako.


Nekaj črnih slovenskih minut v napadu so Švedinje znale izkoristiti. Z natančnimi streli z razdalje so se štiri minute in pol približale na 10:12. Za tem sta dva zadetka ekipi ločila še pri 11:13, kljub temu so po zaslugi borbene igre v obrambi Slovenke na glavni odmor odšle z zelo solidnim vodstvom treh zadetkov (14:11).


Po vrnitvi na igrišče je ob izteku 36. minute Alja Varagićiz nasprotnega napada zadela za 17:13, slabih 20 minut pred koncem pa je po tehnični napaki tekmic Stanko počistila pajčevino iz kota švedskih vrat za 18:15.


Za tem se je slovenski voz popolnoma zaustavil. Slovenski napad ni prihajal do zaključkov, na drugi strani pa je bilo v obrambi vse več lukenj. Do začetka 50. minute so se Švedinje s petimi zaporednimi zadetki prebile v ospredje (20:18) in tam zanesljivo vztrajale vse do konca.


V slovenski vrsti je bila z devetimi zadetki najbolj učinkovita Elizabeth Omoregie. V prvih 30 minutah je dosegla skoraj polovico (šest) golov svoje ekipe, naslednjič pa se med strelke vpisala šele sredi 55. minute. Stanko je dosegla štiri zadetke, vratarka Pandžić pa je zbrala sedem obramb.


"Mogoče nas je bilo strah uspeha, čeprav ne vem, ali bi to bil razlog. Švedinje so vrhunska reprezentanca, med najboljših pet na svetu. Morale bi ostati močne do konca, potem smo se pa kar malce ustrašile. Tega mi je najbolj žal," je po tekmi za TV Slovenija dejala kapetanka reprezentance Ana Gros.


Slovenske rokometašice so svoj premierni olimpijski nastop odprle s porazom proti Dankam z 19:27, v drugem dvoboju pa so bile boljše od Južnokorejk s 30:23. V zadnjih treh tekmah so doživele tri poraze: najprej so visoko izgubile proti Nemkam z 22:41, nato proti Norvežankam z 22:29, nazadnje pa še proti Švedinjam s 23:27. 

OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024

PRVI DEL, SKUPINA A (PARIZ, SOUTH PARIS ARENA 6)


5. krog, sobota, 3. avgust:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA 27:23 (11:14)
Slovenija:
Pandžić (7 obramb), Vojnovič (1 obramba), Klemenčič, Gros 3, Omoregie 9, Spreitzer, Stanko 4, A. Abina 2, Ljepoja 3, Varagić 2, Lazović, Svetik, Hrvatin, E. Abina.
STATISTIKA


Že odigrano, 1. krog, četrtek, 25. julij:

SLOVENIJA : DANSKA 19:27 (11:14)
Slovenija:
 Vojnovič (13 obramb), Pandžić, Klemenčič 2, Gros 5, Omoregie 2, Spreitzer, Stanko 5, A. Abina 2, Mavsar, Ljepoja 1, Varagić 1, Lazović, Svetik 1, E. Abina.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI


2. krog, nedelja, 28. julij:
SLOVENIJA : JUŽNA KOREJA 30:23 (14:12)
Slovenija:
 Vojnovič (13 obramb), Pandžič (1 obramba), Klemenčič, Gros 5, Omoregie 4, Spreitzer 1, Stanko 6, A. Abina 1, Mavsar 7, Varagić 1, Lazović 2, Svetik 1, E. Abina.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI


3. krog, torek, 30. julij:

NEMČIJA : SLOVENIJA 41:22 (16:9)
Slovenija: 
Vojnovič (3 obrambe), Pandžić (8 obramb), Klemenčič 3, Gros 6, Omoregie 5, Spreitzer, Stanko, A. Abina 1, Mavsar 1, Ljepoja, Varagić 5, Pandžić, Lazović 1, Svetik, E. Abina.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI


4. krog, četrtek, 1. avgust:
NORVEŠKA : SLOVENIJA 29:22 (15:10)
Slovenija:
 Pandžić (9 obramb), Vojnovič (2 obrambi), Klemenčič, Gros 5, Omoregie 1, Spreitzer, Stanko 2, A. Abina 2, Mavsar 5, Ljepoja 1, Varagić 4, Lazović 2, Svetik, E. Abina.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI