28. 7. 2024

Rokometašice po zgodovinski zmagi: "Ni še konec!"

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v drugem krogu skupinskega dela premagala Južno Korejo s 30:23 (14:12) in dosegla prvo zmago na olimpijskih igrah v Parizu. Obenem je to prva, zgodovinska zmaga slovenskih rokometašic ob premiernem nastopu na omenjenem športnem veledogodku.
Vstop v tekmo se je nekoliko bolj posrečil Korejkam, a Slovenke so po zaostanku s 3:1 hitro strnile vrste. Trdna obramba in kreativna igra v napadu so jih na krilih Tjaše Stanko in Elizabeth Omoregie pripeljale do zasuka, Tamara Mavsar pa je na začetku 10. minute povišala na 6:3.

Slovenke so že tedaj imele priložnost, da bi morda že lahko tudi dokončno strle tekmice. A dva strela iz nasprotnih napadov sta zadela le okvir vrat, vztrajne azijske prvakinje pa so to izkoristile in se prebile do vodstva s 7:6.

V nadaljevanju so Korejke vztrajale pol koraka pred Slovenkami, ki pa so na glavni odmor vseeno odšle z lepo prednostjo. Ana Abina je zadela za 10:10, po dobri igri v obrambi pa sta zadeli še Stanko in Mavsar za 12:10. Dva zadetka sta ekipi nato ločila tudi po 30 minutah (14:12).

Po vrnitvi na igrišče so slovenske rokometašice zablestele v vsem sijaju. Z izvrstno, požrtvovalno in borbeno igro v obrambi tekmicam niso dopustile zadetka skoraj 10 minut, same pa v prvih osmih minutah in pol kar sedemkrat zatresle korejsko mrežo za vodstvo z 21:14. 

Južna Koreja je nato na vse pretege skušala znova ujeti priključek. V obrambi je zaigrala izredno globoko, z agresivnim pokrivanjem Slovenk takoj po sredinski črti, a so te uspešno odbile vse poskuse in si priigrale veličastno zmago.

V slovenski izbrani vrsti je bila najbolj učinkovita Mavsar, ki je dosegla sedem golov. Gros in Stanko sta prispevali po pet zadetkov, vratarka Maja Vojnovič pa je zbrala 13 obramb.

Slovenija je na uvodni tekmi izgubila proti Danski z 19:27, naslednjo tekmo pa bo igrala v torek, ko se bo ob 9. uri pomerila z Nemčijo. V četrtek jo ob 21. uri čaka tekma proti Norveški, v soboto ob 16. uri pa proti Švedski.

Najboljše štiri izbrane vrste iz skupine A se bodo nato preselile v Lille, kjer jih na stadionu Pierre Mauroy med 6. in 10. avgustom čakajo izločilne tekme z najboljšimi štirimi iz skupine B. V njej so Francija, Brazilija, Nizozemska, Angola, Madžarska in Španija.

Dragan Adžić, selektor ženske reprezentance:
"Izredno sem ponosen, da smo dosegli to zgodovinsko zmago za slovenski ženski rokomet. Ponosen sem tudi na način, s katerim so naše rokometašice premagale tekmice iz Južne Koreje. Vsak prelomen obračun do sedaj so rokometašice odigrale mentalno izredno stabilno. Izredno sem jim hvaležen, da so se po težkem porazu proti Danski odzvale na takšen način. Poraz bi nas zagotovo oddaljil od poti v Lille, a tokratna energija in širina v igri sta pokazali nekaj velikega pred naslednjo pomembno tekmo proti Nemčiji. Južna Koreja je že proti Nemčiji pokazala, kako zahtevna tekmica je. A mi smo odlično igrali v obrambi in zaustavili najboljšo in drugo najboljšo posameznico. Na drugi strani smo odigrali tudi kakovostno v napadu. Poleg visokega števila zadetkov smo imeli še vsaj 15 priložnosti za zadetek. Vse igralke so bile v dobri dnevni formi. Verjamem, da se bodo dekleta do tekme z Nemčijo dobro regenerirala, saj nas čakajo tekmice, ki imajo izredno telesno moč. Verjamem, da nam bo izkušnja iz Ulma zelo pomagala pri naslednjem preizkusu."

Nataša Ljepoja, slovenska reprezentantka:
"Res težka tekma. Ne tako fizično kot psihično. To je bila igra živcev. Ampak mislim, da smo v obrambi igrale tako, kot je treba. Maji Vojnovič smo pomagale, ona pa nam. Na začetku res ni bilo zadetih neoviranih strelov - zadele smo veliko vratnic in prečk, ko bi lahko že prelomile rezultat. Nato smo si v drugem polčasu zadale, da moramo igrati od začetka. Nismo jim pustile dihati in to je ustvarilo razliko." 

Tjaša Stanko, slovenska reprezentantka:
"Najprej bi rekla, da sem izjemno ponosna na ekipo. Ko igramo ekipno, zmagujemo in to smo pokazali danes. Odlična energija, potrpežljivost in to nas mora krasiti tudi v prihodnosti. Zelo ponosna sem na to prvo zgodovinsko zmago. Nemčija bo ne glede na vse lačna točk, ampak to bomo tudi mi. Jutranja ura nas ne ovira. Dobro se bomo spočili in ji skušali vrniti za Ulm."

Maja Vojnovič, slovenska reprezentantka:
"Tega se ne da opisati. Ne dojemamo še, da smo res zmagale prvo tekmo na olimpijskih igrah, prve v zgodovini ženskega rokometa pri nas. Tega ni moč opisati, vesele smo in zagotovo bo to še prišlo za nami. Po drugi strani pa moramo zdaj zbistriti glave in se pripraviti na Nemčijo. Res smo ponosne na to. Nismo prišle sem le tekmovati, dokazati želimo vsem, da smo sem prišle tudi zmagat."

Ana Gros, slovenska reprezentantka:
"Bilo je nervozno od začetka do konca, saj smo se zavedale, da to tekmo moramo zmagati. Celotna ekipa je skozi celoten obračun pokazala izredno osredotočenost. Ponosna sem, da smo jo odigrale tako. Z eno zmago tu v Parizu še nismo dosegle nič. Ujele smo zgodovinski trenutek, a želimo si več od tega! Ta uspeh je super za samozavest, ostajamo pa povsem na realnih tleh. Ni še konec!"

Elizabeth Omoregie, slovenska reprezentantka:
"Po obeh tekmah sem bila zelo emocionalna, a tokrat je to zaradi velikega veselja. Proti Danski nismo pokazale pravega obraza. Veliko smo se pogovarjale, kaj moramo spremeniti. Predvsem smo se pogovarjale o medsebojni pomoči ter kako se moramo na igrišču sprostiti in uživati v igri. Pri prvi zmagi se ne nameravamo ustaviti. Prepričana sem, da bomo nadaljevale s pisanjem zgodovine."
OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024

PRVI DEL, SKUPINA A (PARIZ, SOUTH PARIS ARENA 6)


2. krog, nedelja, 28. julij:
SLOVENIJA : JUŽNA KOREJA 30:23 (14:12)
Slovenija:
Vojnovič (13 obramb), Pandžič (1 obramba), Klemenčič, Gros 5, Omoregie 4, Spreitzer 1, Stanko 6, A. Abina 1, Mavsar 7, Varagić 1, Lazović 2, Svetik 1, E. Abina.
STATISTIKA

 

3. krog, torek, 30. julij ob 9.00:
NEMČIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija)

 

4. krog, četrtek, 1. avgust ob 21.00:
NORVEŠKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija)

 

5. krog, sobota, 3. avgust ob 16.00:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija)

 

Četrtfinale (Lille), torek, 6. avgust.

Polfinale (Lille), četrtek, 8. avgust.

Tekma za 3. mesto in finale (Lille), sobota, 10. avgust.


Že odigrano, 1. krog, četrtek, 25. julij:

SLOVENIJA : DANSKA 19:27 (11:14)
Slovenija:
 Vojnovič (13 obramb), Pandžić, Klemenčič 2, Gros 5, Omoregie 2, Spreitzer, Stanko 5, A. Abina 2, Mavsar, Ljepoja 1, Varagić 1, Lazović, Svetik 1, E. Abina.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI