1. 10. 2023

Dva remija, dve suvereni zmagi in triler v Kopru

Sobotni dvoboji četrtega kroga Lige NLB so ljubiteljem rokometa ponudili atraktivne obračune slovenskih prvoligašev.

Najbolj izenačeno je bilo na Hardeku in Škofljici. Ormožani so doma remizirali z Urbanscape Loko, novinci med elito pa so odščipnili točko neporaženi Krki. Podobno napeto je bilo tudi na Obali, a so Slovanovci v samem zaključku tekme zmogli zadetek več od Kopra in se v prestolnici vrnili z zmago. Zmagi sta vpisali tudi zasedbi Gorenja Velenja in SVIŠ Ivančne Gorice.

LIGA NLB, 4. KROG

sobota, 30. septembra:
RD KOPER - RD LL GROSIST SLOVAN 27:28 (9:13)
Kete 8, Poklar 6; Pip 9 (4), Budja 6.

Slovan je v Kopru prišel do dveh točk, a precej težje, kot je bilo videti še na dveh tretjinah tekme, ko je imel zajetno prednost. Domači so se ob koncu vrnili in v razburljivi končnici nekajkrat izenačili, a je nazadnje zasedba s Kodeljevega le odnesla celoten izkupiček.
Slovan je prevladoval ves prvi polčas, hitro pripel do prednosti treh ali štirih golov (5:1, 8:4), prednost pa ohranil tudi ob polčasu, ko je bilo na semaforju 13:9 za gostujočo ekipo.
Ko je nato tudi v drugem deli gostom vse steklo in so naskok še povišali, največ do +7 v 41. minuti, se je zdelo, da bodo tekmo lahko mirno pripeljali do konca. A je sledil koprski preobrat, najprej so domači znižali zaostanek na 17:20, potem pa nasprotnike pri 23:23 v 53. minuti tudi ujeli.
Končnica je bila tesna in razburljiva. Domači do vodstva niso prišli, so pa trikrat izenačili, nazadnje na 27:27 v zadnji minuti, ko je zadel Andraž Kete. Na drugi strani pa je z edinim golom na tekmi zmago Slovanu prinesel Darko Stojnić.
Pri domačih je bil najučinkovitejši Kete z osmimi goli, pri zmagovalcih jih je Matic Pipp dosegel devet.
Koprska ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala v Celju, ljubljanska pa bo gostila ormoški Jeruzalem.

IZJAVI PO TEKMI

Jaka Moljk, rokometaš RD Koper:
"Še ena naporna tekma je za nami. Na žalost se ni razpletla v naš prid. Na začetku smo nekako dopustili Slovanu, da si priigra tudi do 5-6 zadetkov prednosti. Potem smo to lovili in na koncu tudi ulovili. Tako, da smo imeli upanje tudi na boljši rezultat, bi lahko tudi obe piki vzeli, ampak na koncu na žalost milisekunda dekoncentracije je povzročila, da gredo pike v Ljubljano. Igralec tekme je po mojem izboru Andraž Kette." 

Mislav Nenadić, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Prišli smo v Koper po slabi tekmi proti Loki. Vemo, da je tu vedno težko gostovanje. Dogovorili smo se, da odigramo čvrsto obrambo in, da damo vse od sebe in evo prišla je razlika do 5, 6 v drugi polovici. Menim, da smo zasluženo zmagali in Kopru želimo veliko sreče naprej. Igralec tekme po mojem izboru je Erik Krbavčić."

RK JERUZALEM ORMOŽ - RD URBANSCAPE LOKA 28:28 (14:12)
Sok 9 (5), Bogadi 6; Jesenko (2) in Soršak po 6.

Igralec tekme: Filip Ranfl (RK Jeruzalem Ormož)

Ormožani in Škofjeločani so uprizorili izenačeno predstavo, v kateri so imeli več časa rahlo pobudo domači, toda Aljaž Jesenko je ob koncu z dvema sedemmetrovkama priigral točko svoji ekipi. Ormoška je zdaj pri skupno petih, škofjeloška pa pri treh točkah.
Ekipi sta v prvem polčasu pokazali izenačeno tekmo z menjavami v vodstvu, večji del pa je vendarle pobudo imela domača zasedba Saše Praprotnika, ki je nekajkrat prišla do dveh golov prednosti, kolikor je znašala razlika tudi po 30 minutah.
V uvodu drugega dela so domači prvič pobegnili za tri gole, vendar so igralci Gregorja Cvijiča spet našli odgovor in zadihali za ovratnik gostiteljem.
Med 40. in 43. minuto je sledil nov niz Ormožanov, ki so po golu Tadeja Soka povedli z 22:18, do 50. pa so bili Škofjeločani spet zraven, kar je napovedalo zanimivih tudi zadnjih 10 minut.
V teh je imela domača zasedba ves čas prednost dveh ali tudi treh golov, v 59. minuti pa je Andrej Dolenc goste pripeljal le do gola zaostanka (26:27), a je svojim soigralcem v zadnjih dveh minutah otežil Žiga Stopar z dvominutno kaznijo.
David Bogadi je nato za domače zadel za 28:26, a so tudi oni ostali z igralcem manj. To pa jih je močno kaznovalo, saj je Jesenko z dvema zaporednima sedemmetrovkama poskrbel za delitev točk.
Pri domačih je bil z devetimi goli najboljši strelec Sok, vratar Filip Ranfl pa je zbral 18 obramb. Pri gostih sta po šestkrat zadela Jaka Soršak in Jesenko.
Ormoška ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala pri LL Grosist Slovanu, škofjeloška pa bo gostila Škofljico.

IZJAVI PO TEKMI

David Bogadi, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Loka se je izkazala kot tradicionalno neugoden nasprotnik in po prikazanem je na koncu delitev točk pravična. Med tekmo smo večkrat povedli, tudi za 4 zadetke. Tekmo bi morali odločiti prej, ampak smo prehitro zaključili naš zadnji napad, Loka pa je tako izkoristila našo napako in v protinapadu iztržila sedemmetrovko, ki pa je vprašljiva. Pohvalil bi predvsem našega vratarja Filipa, ki je imel 18 obramb, mi pa nismo izkoristili tega.  Čakata nas 2 izredno težki gostovanji, že v naslednjem krogu bomo poskušali izgubljeno točko z današnje tekme prinesti nazaj domov."

Aljaž Jesenko, RD Urbanscape Loka:
"Mislim, da je delitev točk pravična, sicer je bil rezultat večinoma na strani gostiteljev. Zgrešili smo preveč istih strelov in naredili preveč napak, da bi tekmo povsem obrnili v naš prid. Po slabšem začetku v državnem prvenstvu, v prejšnjem krogu zmaga proti Slovanu in sedaj točka na Hardeku, kjer je izjemno težko gostovati, še težje priti do točk v končnici srečanja, je dobra popotnica za nadaljevanje letošnje sezone."

ŠRD ŠKOFLJICA - MRK KRKA 29:29 (16:10)
Nosan in Rot (3) po 7; Horvat 9, Majstorović 6 (2).

Igralec tekme: Blaž Nosan (ŠRD Škofljica)

Favorizirana zasedba iz dolenjske prestolnice je na Škofljici dolgo časa hodila po robu, v končnici tekme pa je v svojih rokah imela zaključno žogo za zmago. Na koncu je ostala brez nje, po uvodnih zmagah proti Škofji Loki, Slovanu in Ormožu je na obrobju Ljubljane osvojila le točko, za vodilnim Velenjem pa ima na drugem mestu zdaj točko zaostanka. Škofljica je po zmagi nad Dobovo danes osvojila svojo tretjo točko v ligi NLB.
Izbranci domačega trenerja Sebastjana Obajdina so bili večji del tekme v vodstvu. Ob koncu prvega in v začetku drugega polčasa so vodili za sedem golov (16:9, 18:11, 19:12), v prelomnih trenutkih dvoboja pa niso bili kos naletom gostov.
V 55. minuti so imeli po zadetku Blaža Nosana še gol prednosti (28:27), tri minute kasneje pa so Novomeščani prek Gašperja Horvata in Jerneja Avsca povedli z 28:27. Domači rokometaš Peter Etling je nato poravnal na 28:28, v šahovskem obračunu v sami končnici - oba trenerja sta zahtevala minuto odmora - pa ne eni ne drugi ekipi ni uspelo doseči zmagovitega gola.
V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Juš Rot in Nosan. Oba sta dosegla po sedem golov, v gostujoči pa Horvat z devetimi zadetki.
Zasedba iz Novega mesta bo v prihodnjem krogu gostila trebanjski Trimo, Škofljica pa bo gostovala v Škofji Loki.

IZJAVI PO TEKMI

Juš Rot, rokometaš ŠRD Škofljica:
"Začeli smo vrhunsko, tako v obrambi kot tudi v napadu, kljub kvalitetnemu vratarju gostov. Žal v začetku drugega polčasa ponovno nismo bili na nivoju, kar se nam že ponavlja. A smo na koncu, z borbenostjo, osvojili točko proti neporaženi ekipi Krke."

Jure Blaževič, rokometaš MRK Krka:
"Vedeli smo da prihajamo na vroč teren, k novincu v prvi ligi. Pričakovali smo drugačen razplet. Nismo podcenjevali nikogar, ampak se v prvem polčasu nismo držali dogovorov. Vračati se po šestih zadetkih zaostanka je zmeraj težko. Na koncu smo pravzaprav srečni da smo izvlekli točko, čeprav smo si želeli dve."

RK SVIŠ IVANČNA GORICA - RK DOBOVA 31:23 (17:12)
Vidmar 9, Marojević 5 (1); Abramović, Rantah (1) in Ferenčak po 4.

Igralec tekme: David Pekeč (RK SVIŠ Ivančna Gorica)

Zasedba iz Ivančne Gorice je dosegla drugo zmago. Po uvodni v Ribnici je danes premagala še Dobovo, na svojem računu pa ima - ob porazu proti velenjskemu Gorenju - tudi neregistriran remi proti Celju Pivovarni Laško. Dobova je še brez točk.
Izbranci domačega trenerja Aleksandra Polaka so bili v vodstvu od prve do zadnje minute. Tekmo so odprli s 3:0, nato se malce lovili, v končnici prvega polčasa pa znova zaigrali sijajno in tik pred odhodom na veliki odmor povedli za šest golov (17:11).
V drugi polovici tekme lepe prednosti niso zapravili, vseskozi so bili korak ali dva pred Posavci.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Simon Vidmar z devetimi goli, izkazal pa se je tudi vratar David Pekeč, ki je zbral 17 obramb. V gostujoči so Nik Rantah, Denis Ferenčak in Marko Abramović dosegli po štiri zadetke.
Zasedba iz Dobove bo v prihodnjem krogu gostila Ljubljano, ekipa iz Ivančne Gorice pa bo gostovala v Slovenj Gradcu.

IZJAVI PO TEKMI

David Pekeč, rokometaš RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"Še ena odlična predstava pred izjemno publiko. Držali smo se dogovorjenega in Dobovi nismo pustili zraven. V začetku drugega polčasa smo sicer imeli nekaj črnih minut, vendar smo jih z odlično obrambo odpravili in na koncu zasluženo slavili. V naslednjem krogu gostujemo v Slovenj Gradcu, kamor gremo nadaljevati naš uspešen niz. Še enkrat hvala navijačem za odlično vzdušje."

Tilen Grudnik, rokometaš RK Dobova:
"Najprej bi rad čestital nasprotni ekipi za zmago. Nas je nekoliko zmanjkalo, imeli smo preveč tehničnih napak v napadu. Enostavno so nas nadigrali, bili so bolje pripravljeni na to tekmo kot mi. Še enkrat čestitke, lahko rečem, da smo se borili, vendar se ni izšlo."

MRK LJUBLJANA - RK GORENJE VELENJE 28:43 (13:24)
Lukman (1) in Makivić po 4; Maričić 8, Pajt (1) in Velić po 6.

Velenjska ekipa je še naprej 100-odstotna v ligi NLB. Po Škofljici, Trimu iz Trebnjega in Ivančni Gorici je danes dve točki osvojila še proti novinki na prvoligaški sceni iz Ljubljane, ki je še brez točk.
Na Galjevici je bilo vse v znamenju igralcev iz Šaleške doline, ki so si že po slabih desetih minutah priigrali sedem golov prednosti (9:2). V nadaljevanju so z rutinsko predstavo imeli popoln nadzor nad izbranci domačega trenerja Romana Šimona ter dosegli pričakovano zmago.
V velenjski ekipi je bil najbolj učinkovit Žarko Maričić z osmimi goli, Kenan Pajt in Tarik Velić sta dosegla po šest zadetkov. V ljubljanski sta Žarko Makivić in Jure Lukman dosegla po štiri gole.
Velenjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostila Riko Ribnico, ljubljanska pa bo gostovala v Dobovi.

IZJAVA PO TEKMI

Tarik Velić, rokometaš RK Gorenje Velenje: 
"Za nami je tekma proti Ljubljani. Vesel sem, da smo pokazali kvalitetno igro, da se nismo sprostili in smo skozi celotno tekmo držali nivo naše igre. Ostajamo neporaženi, kar je zelo dobro in želim si, da v tem tempu nadaljujemo."