9. 9. 2023

Trimo Trebnje v gosteh do pomembne zmage proti Celju

Rokometaši Trimo Trebnjega so na prvi tekmi nove sezone v Ligi NLB gostovali pri Celju Privovarni Laški in zabeležili pomembno zmago (29:25).

Za Dolenjce je zmaga nad branilci državnega naslova pravi obliž za nedaven spodrsljaj v kvalifikacijah za nastop v skupinskem delu evropske lige proti portugalski Bragi, medtem ko so Celjani v generalki za sredino uvodno tekmo v skupinskem delu elitne lige prvakov v danskem Gudmeju ostali brez načrtovanih točk na domači sceni.

1. NLB LIGA

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RK TRIMO TREBNJE 25:29 (11:15)
Janc in Cokan po 5; Slatinek Jovičič 7, Miklavec 5.

Igralec tekme: Vid Miklavec (RK Trimo Trebnje)

Za Dolenjce je zmaga nad branilci državnega naslova pravi obliž za nedaven spodrsljaj v kvalifikacijah za nastop v skupinskem delu evropske lige proti portugalski Bragi, medtem ko so Celjani v generalki za sredino uvodno tekmo v skupinskem delu elitne lige prvakov v danskem Gudmeju ostali brez načrtovanih točk na domači sceni.

Izbranci gostujočega trenerja Uroša Zormana so temelje za zmago nad branilci državnega naslova, ki so v sezono 2023/24 stopili v močno spremenjeni in pomlajeni zasedbi, postavili že v prvem polčasu. V tem obdobju so povsem zasenčili 26-kratne državne prvake in si priigrali šest golov prednosti. V 22. minuti je Jan Jurečič svoje soigralce popeljal do vodstva 12:6, gostujoča zasedba pa se je na veliki odmor odpravila s prednostjo štirih golov (15:11).

Varovanci domačega trenerja Alema Toskića so v drugem polčasu skušali tekmo postaviti na glavo. V 35. minuti so po zadetku Mitje Janca prepolovili zaostanek iz prvega dela tekme (14:16), nato pa so Dolenjci znova zaigrali zbrano in preudarno ter v kali zatrli vse poskuse domačih rokometašev po preobratu.

V 44. minuti so tako znova povedli za šest golov (21:15), nato pa tekmo brez stresnih trenutkov pripeljali do končne in sladke zmage nad absolutnimi gospodarji slovenskih igrišč v zadnjih dveh sezonah.

V trebanjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Staš Slatinek Jovičič s sedmimi in Vid Miklavec s petimi goli, medtem ko je vratar Aljoša Čudič zbral 11 obramb. Tim Cokan in Janc sta dosegla po pet golov za osmoljence današnjega tekme.

Celjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala pri Svišu Ivančni Gorici, trebanjska pa bo gostila Gorenje Velenje.

IZJAVE PO TEKMI

Uroš Zorman, trener RK Trimo Trebnje: 
˝Igralec tekme je bil danes Vid Miklavec. V drugem polčasu je povzročal ogromno težav nasprotnikovi obrambi in bil ključnih trenutkih tisti vlečni voz naše ekipe."

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško: 
˝Zelo težka tekma za uvod v novo sezono. Danes smo žal naredili preveč napak in zgrešili preveč zicerjev, da bi lahko premagali tako izkušeno ekipo, kot je Trimo Trebnje. Treba bo dvignit glave, sezona je še dolga. Imamo mlado ekipo, ki ji primanjkuje izkušenj v takih težkih tekmah."

Žiga Mlakar, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško: 
˝Žal se danes ni izšlo. Trimo je zasluženo zmagal, mi smo zgrešili preveč stoodstotnih priložnosti. Dobro smo se pripravili na to tekmo, a nam je zmanjkalo malce koncentracije. Moramo dvigniti glave, sezona je dolga, prvenstvo se na srečo odloča ob koncu, ne na začetku."

RK SLOVENJ GRADEC - RD LL GROSIST SLOVAN 26:26 (14:13)
Cvetko 6, Kotar 5; Pipp 7, Budja 6.

Igralec tekme: Miha Kotar (RK Slovenj Gradec)

Na Koroškem se je od prve do zadnje sekunde prašilo in iskrilo na vse strani. Sredi drugega polčasa je kazalo na zmago izbrancev domačega trenerja Nenada Maksića, ki so povedli z 21:17. A Ljubljančani niso vrgli puške v koruzo, v zadnjem delu tekme so uprizorili preobrat in v 59. minuti po golu novinca Matica Pippa povedli s 26:25.

Gostitelji so prek Kristiana Eskeričića izenačili na 26:26, izbranci gostujočega trenerja Borisa Denića pa po minuti odmora niso izpeljali napada za zmagoviti gol.

V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Rok Cvetko s šestimi goli, v gostujoči pa Pipp s sedmimi. Izkazal se je tudi vratar ljubljanske zasedbe Erik Krbavčić, ki je zaustavil 16 strelov.

Zasedba iz Slovenj Gradca bo v prihodnjem krogu gostovala v Ormožu, ljubljanska pa bo gostila novomeško Krko.

IZJAVI PO TEKMI

Uroš Štumpfl, rokometaš RK Slovenj Gradec:
"Za nami je ena zelo težka tekma. Na koncu je vsekakor nekaj grenkega priokusa, saj smo v določenem trenutku vodili že za štiri zadetke. Neodločen izid je pošten pokazatelj celotnega srečanja."
 
Darko Stojnić, rokometaš RD LL Grosist Slovan:

"Pričakovali smo težko gostovanje, saj so tekme v Slovenj Gradcu vselej neugodne. Vsekakor odlična tekma za publiko. Na koncu osvojena točka, na kateri moramo graditi naprej."

RK GORENJE VELENJE - ŠRD ŠKOFLJICA 30:24 (12:9)
Slatinek Jovičič in Šiško oba po 6; Kljub in Rot oba po 5.

Večji del prvega polčasa je minil v enakovredni predstavi. Do 25. minute je bila tekma povsem odprta (9:9), nato pa so izbranci domačega trenerja Zorana Jovičića naredili delni izid 3:0 in se na veliki odmor odpravili s prednostjo treh golov (12:9).

Ose so večji del drugega polčasa živele na "kapitalu" iz prve polovice tekme, v končnici pa le uveljavile svoje prednosti. V 51. minuti so povedle s 25:18 in jasno je bilo, da bosta točki odšli v Šaleško dolino.

V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Peter Šiško in Enej Slatinek Jovičič. Oba sta dosegla po šest golov, v gostujoči pa Luka Kljun in Juš Rot s po petimi zadetki.

Velenjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala v Trebnjem, zasedba iz Škofljice pa bo gostila Dobovo.

IZJAVI PO TEKMI

Emir Taletović, rokometaš RK Gorenje Velenje:
˝Prvi krog je vedno eden izmed težjih, zato smo se morali dobro pripraviti na nasprotnika. Menim, da danes nismo prikazali naše najboljše igre. Je še nekaj malenkosti, ki jih moramo popraviti tako v obrambi kot v napadu, ampak na koncu se veselimo zmage in prvih dveh točk.˝

Blaž Nosan, rokometaš ŠRD Škofljica: 
˝Vedeli smo kaj nas čaka, težak nasprotnik in absolutni favorit tekme. Začeli smo sproščeno. Videli smo, da jim lahko pariramo, ampak smo na trenutke odigrali neizkušeno. Zaslužena zmaga Velenjčanov, mi pa gremo naslednji teden v novo tekmo.˝

MRK LJUBLJANA - RD KOPER 27:32 (13:15)
Lukman 8, Pernovšek 7; Kete in Breznikar oba po 6.

Primorci so na Galjevici upravičili vlogo papirnatih favoritov in osvojili obe točki.

Večji del prvega in uvod v drugi polčas je minil v enakovredni igri, prelomni trenutki dvoboja pa v znamenju gostov. Koprčani so po golu Andraža Makuca v 47. minuti povedli s 25:20, izdatno zalogo v golih pa so nato zadržali vse do zadnjega zvoka sirene.

Pri zmagovalcih sta Andraž Kete in Bor Breznikar dosegla po šest golov, pri poražencih pa sta odstopala Jure Lukman z osmimi in Luka Pernovšek s sedmimi zadetki.

Ljubljanska ekipa bo v prihodnjem krogu gostila Riko Ribnico, koprska pa Urbanscape Loko.

IZJAVI PO TEKMI

Jure Lukman, rokometaš MRK Ljubljana:
˝Čestital bi ekipi za borbo in vztrajnost do zadnje minute, dali smo vse od sebe ampak odigrali slabše kot bi si želeli. Kljub temu menim, da je pred nami lepa sezona."
 
Bor Breznikar, rokometaš RD Koper:

˝Za nami je prva prvenstvena tekma, ki je vedno težka saj ne veš kaj pričakovati. Bili smo nekoliko nervozni. Z izkušnjami smo pripeljali tekmo do konca. Vesel sem, da smo zmagali prvo tekmo, želimo da zmagamo tudi vse ostale."

RD RIKO RIBNICA - RK SVIŠ IVANČNA GORICA 27:30 (13:14)
Ljevar 7, Cimerman, Hrastnik in Skol vsi po 4; Sirar 6, Virmar 5.

Igralec tekme: Jaka Glavan (RK Sviš Ivančna Gorica).

Rokometaši iz Ribnice so na uvodni tekmi v prvoligaški sezoni 2023/24 ostali brez načrtovanih točk, obe so osvojili njihovi tekmeci iz Ivančne Gorice.

Večji del dvoboja je bila pobuda na strani gostujoče zasedbe. V sami končnici dvoboja so Ribničani nadoknadili zaostanek štirih golov (22:26) in po delnem izidu 4:0 izenačili na 26:26, a so nato izbranci gostujočega trenerja Aleksandra Polaka zaigrali preudarno in na vselej vročem igrišču v deželi suhe robe osvojili zlata vredni točki.

V zmagoviti ekipi sta bila najbolj učinkovita Benjamin Cirar s šestimi in Simon Vidmar s petimi goli, junak dvoboja pa je bil vratar Jaka Glavan, ki je zbral kar 19 obramb. Pri poražencih je Leon Ljevar dosegel sedem zadetkov.

Ekipa iz Ribnice bo v prihodnjem krogu gostovala pri Ljubljani, zasedba iz Ivančne Gorice pa bo gostila Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI

Borut Maček, trener RD Riko Ribnica: 
"Ekipi Sviša čestitam na zasluženi zmagi. Posebej bi izpostavil njihovega vratarja Glavana, proti kateremu nismo imeli odgovora. Svojim fantom nimam kaj očitati, saj so se borili, vendar je njihov vratar branil nemogoče. Glave gor in gremo dalje."
 
Jaka Glavan, rokometaš RK Sviš Ivančna Gorica: 
"Naše želje, da bi enkrat tudi na gostovanju dobili Ribnico, so se končno uresničile. Vedno se je lepo vrniti v prejšnje klube, sploh če zmagaš. Drugače pa, fantje so se držali dogovorov, vse je funkcioniralo. Danes smo si zaslužili ti točki, gremo naprej na naslednjo postajo, Celje."

MRK KRKA - RD URBANSCAPE LOKA 31:20 (12:11)
Majstorović 10, Horvat 7; Cingesar 5, Jesenko 4.

Novomeški rokometaši so na krilih sijajnih predstav iz minule sezone, ko so po vrnitvi na prvoligaško sceno osvojili visoko četrto mesto, odprli tudi sezono 2023/24 in zanesljivo premagali svoje uvodne tekmece iz Škofje Loke. To je bila tudi najbolj zanesljiva zmaga med vsemi sedmimi pari v uvodnem krogu.

Okoli 150 gledalcev v dvorani Marof je v prvem polčasu spremljalo enakovredno predstavo, druga polovica tekme pa je minila v absolutni prevladi dolenjskih rokometašev. Gostitelji so v tem obdobju tekme močno dvignili raven svoje igre ter Gorenjce zasenčili v vseh elementih rokometa in zanesljivo zmagali.

V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Marko Majstorović z desetimi in Gašper Horvat s sedmimi goli, v gostujoči pa Darko Cingesar s petimi in Matevž Jesenko s štirimi zadetki.

Novomeška ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala pri LL Grosist Slovanu, škofjeloška pa v Kopru.

IZJAVI PO TEKMI

Marko Majstorović, igralec MRK Krka:
"Glede na to, da je to prvi krog, prva tekma, je bilo prisotne kar nekaj treme, zato tudi rezultat ob polčasu tak, kakršen je bil. Potrebno je bilo prebiti led, kar nam je povsem uspelo šele v drugem delu tekme, ki smo ga odigrali z odliko. Na tak način moramo odigrati čisto vsako tekmo."

Jaka Soršak, rokometaš RD Urbanscape Loka:

"Tekmo so odprli tako, kot smo si zamislili, razliko treh zadetkov pa smo zadržali skoraj cel prvi polčas, tudi obramba je bila na nivoju. Tudi v nadaljevanju nam ni šlo slabo, nato pa se je zgodil razpad sistema. Še sam ne vem, kaj naj rečem na to. Težko je strniti besede po takem porazu. Čestitam Krki za zasluženo zmago."

RK DOBOVA - RK JERUZALEM ORMOŽ 20:29 (8:13)
Abramović in Ferenčak po 4; Hebar 10, Sok 7 (1).

Igralec tekme: Martin Hebar (RK Jeruzalem Ormož)

Izbranci gostujočega trenerja Saše Prapotnika so le v začetku imeli nekaj težav s Posavci, sredi prve polovice tekme pa so si že priigrali tri gole prednosti (7:4). Za prvo vodstvo s petimi zadetki prednosti (12:7) je poskrbel letošnja okrepitev Tadej Sok, identična razlika je bila tudi ob odhodu na veliki odmor (13:8).

V drugem polčasu se razmerje moči na igrišču ni spremenilo, Ormožani so bili za razred boljši od gostiteljev. Najvišjo prednost so si priigrali v končnici dvoboja, ko so dvakrat povedli za enajst golov (28:17 in 29:18).

V gostujoči zasedbi sta bila najbolj učinkovita Martin Hebar z desetimi in Sok s sedmimi goli, medtem ko je vratar Filip Ranfl zbral enajst obramb. V domači ekipi sta Denis Ferenčak in Marko Abramović dosegla po štiri zadetke.

Ormoška zasedba bo v naslednjem krogu gostila Slovenj Gradec, ekipa iz Dobove pa bo gostovala v Škofljici.

IZJAVI PO TEKMI

Marko Abramović, rokometaš RK Dobova:
"Čestitke ekipi Ormoža za zasluženo zmago. Mi očitno nismo bili dovolj zbrani. Mislim, da s pravimi treningi ter s pravo borbeno igro lahko naslednjič popravimo prikazano predstavo in se pokažemo v boljši luči."

Saša Prapotnik, trener RK Jeruzalem Ormož:
"Mislim, da smo zasluženo zmagali, to pove tudi rezultat. Bali smo se te prve tekme. Prvič smo zmagali v Dobovi, odkar igramo v Ligi NLB, zato smo res veseli."