30. 7. 2023

Uspešno zaključen OFEM: fantje drugi, dekleta peta

Slovenski rokometni zasedbi sta odlično zastopali barve svoje države na domačem olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru. Mlajši kadeti so tekmovanje sklenili z uvrstitvijo v finale, kjer so bili močnejši Nemci, dekleta pa so po dveh zmagah v drugem delu turnirja zasedla končno peto mesto.

Reprezentanca mlajših kadetov se je po zmagah nad Nemčijo (30:28) in Norveško (40:30) ter porazu proti Islandiji (27:31) prebila skozi skupinski del tekmovanja. V polfinalu so slovenski fantje hrvaške vrstnike ugnali po dramatičnem zaključku s streljanjem sedemmetrovk. V finale so se uvrstili s končnim izidom 50:49. V velikem finalu so se ponovno pomerili z izbrano vrsto Nemčije, ki je v tekmi za zlato medaljo slavila zmago z 32:25, številni navijači pa so borbeno predstavo in osvojitev srebrnega odličja naših rokometašev pozdravili z bučnimi ovacijami. "Čeprav smo bili v finalu skoraj brez možnost za uspeh, sem izredno ponosen na našo ekipo, ki se je pokazal, s kakšnim odnosom za igra v dresu z državnim grbom. Hvala moštvu in mojim sodelavcem za res nepozabne trenutke," je vtise po osvojenem srebru povzel Janez Klemenčič, selektor mlajših kadetov.

Ženska kadetska reprezentanca Slovenije, ki bo v naslednjih dneh odpotovala na EHF Championship tekmovanje v Azerbajdžan, je skozi turnir v Mariboru dvigovala svojo formo pred prihajajočim tekmovanjem v Bakuju. Na zadnjih dveh obračunih v okvirju rokometnega tekmovanja na OFEM se je to potrdilo tudi rezultatsko. Dekleta so po porazih proti Romuniji, Norveški in Poljski v skupinskem delu nato najprej ugnala Španke (19:18), na tekmi za končno peto mesto pa še Čehinje s 26:22. "Potrdilo se je, da potrebujemo močne tekme. Trenerji vedno poudarjamo, da potrebujemo težke tekme, saj nato na mednarodne turnirje pridemo z več izkušnjami in manj strahu pred tekmeci. Na tem turnirju smo rastli s tekme v tekmo, vedno bolje igrali v obrambi in kljub napakam pridobivali potrebne izkušnje," je vtise po turnirju sklenil selektor ženske kadetske reprezentance, Jernej Rantah.