7. 10. 2024

Tekma med Ormožem in Slovenj Gradcem registrirana z doseženim rezultatom

Rokometna zveza Slovenije (RZS) je zavrnila pritožbo RK Jeruzalem Ormož, vloženo po tekmi 4. kroga Lige NLB proti RK Slovenj Gradec, ki se je končala z rezultatom 30:32 v korist slednjega. Zoper sklep komisarja tekmovanja imata obe strani v roku treh dni možnost vložiti pritožbo.

 

Po dvoboju, ki je bil na sporedu 28. septembra 2024, je klub iz Ormoža vložil pritožbo na registracijo tekme, ki se je nanašala na domnevno hujšo kršitev pravil rokometne igre, oziroma nepoznavanje ali namerno zlorabo rokometnih pravil. V zadnjih 15 sekundah tekme se je namreč v ekipi Slovenj Gradca na igrišču nahajalo osem rokometašev.

 

Po temeljitem preučevanju vseh okoliščin, vključno z video posnetkom tekme, izjavami vpletenih uradnih oseb ter mnenjem Komisije za sodniške zadeve, je komisar Lige NLB, Aleš Jug, sklenil, da je na tekmi prišlo do kršitve, vendar ta ni bila posledica nepoznavanja pravil ali namerne zlorabe pravil, kot je bilo navedeno v pritožbi. Komisar je pri sprejetju končne odločitve upošteval strokovno mnenje Komisije za sodniške zadeve, ki je v skladu s Pravilnikom o rokometnih tekmovanjih pristojna za interpretacijo takšnih situacij ter rokometnih pravil v povezavi s temi. Ta je potrdila, da je v končnici dotične tekme res prišlo do kršitve pravil, ki je nihče od uradnih oseb na tekmi (člani obeh moštev, sodnika, delegat, časomerilec, zapisnikar), zaradi hitrega tempa igre, ni opazil, zaradi česar je bila tekma zaključena z doseženim rezultatom.

 

Komisija za sodniške zadeve je nadalje opozorila na neizpodbitno dejstvo, da je do kršenja pravil prišlo med doseženim zadetkom ekipe RK Jeruzalem Ormož (za 30:31) in znakom-piskom, s katerim sta sodnika RK Slovenj Gradec dovolila izvesti začetni met. Pravilna odločitev bi bila, da bi delegat zaznal nedovoljen vstop dodatnega igralca in/ali da bi to zaznala sodnika že takoj ob kršitvi, tekom igralnega časa. V tem primeru bi morali zaustaviti čas, pokazati kazen 2 min izključitve igralcu, ki je nedovoljeno vstopil v igro. Tako bi Slovenj Gradec preostanek igralnega časa igral z igralcem manj, torej s šestimi igralci. Na posredovanje časomerilca ali delegata (Pravilo 18:1) bi žoga morala ostati v posesti Slovenj Gradca, zato bi se igra morala nadaljevati z znakom-žvižgom za začetni met Slovenj Gradca, ker le ta pred kršitvijo pravila 4:6 ni bil izveden. V primeru, da bi kdo od omenjenih akterjev takoj ob izteku igralnega časa izpostavil dvom v kršitev pravil igre 4:1 oziroma 4:6, bi si lahko delegat in sodnika pomagali s tehnologijo Video ponovitve, ki je na tekmi bila na voljo, kjer bi na podlagi posnetka presodili, da 32. zadetek za Slovenj Gradec ni bil dosežen v skladu s pravili igre ter bi ga razveljavili (končen rezultat bi ostal 30:31). Časa tekme, ki je že odigran, se tudi po ogledu Video ponovitve ne sme vračati in ga tako tudi ni možno nadoknaditi.

 

RZS poudarja, da je bila odločitev sprejeta na podlagi temeljitega pregleda vseh razpoložljivih dokazov in strokovnega mnenja Komisije za sodniške zadeve, ki je pri takih odločitvah zavezujoče. Obe ekipi se nad sklepom komisarja lahko pritožita v roku treh dni. V kolikor do tega ne bo prišlo, bo s sklepom tekma dokončno registrirana z rezultatom 30:32.